• Economia
  • La resurrecció de la renda fixa

La resurrecció de la renda fixa

Amb una banca que no vol remunerar els dipòsits i una bossa indesxifrable, la renda fixa torna a ser una opció per als estalviadors

Persones fent cua davant del Banc d'Espanya per invertir en renda fixa | Europa Press
Persones fent cua davant del Banc d'Espanya per invertir en renda fixa | Europa Press
Quique Martín | VIA Empresa
Economista
Barcelona
17 de Febrer de 2023

Les darreres setmanes ens hem cansat de veure imatges de llarguíssimes cues de gent, tant a la seu del Banc d'Espanya com a les seves sucursals, esperant per comprar Lletres del Tresor. Aquest ha estat l'interès en aquest producte financer que s'ha hagut d'imposar una cita prèvia per adquirir-lo, fins i tot quan sigui a través d'internet.

 

“També és cert que des dels mitjans de comunicació li estan fent molt de bombo, i això està augmentant la demanda. Tot i que aquest gener ja s'ha superat tota l'emissió del 2022, en realitat el percentatge de particulars que estan adquirint lletres només és un 2%”, comenta Niko Cuenca, analista econòmic i coordinador d’EnpresaBIDEA.

Cuenca: “En realitat el percentatge de particulars que estan adquirint lletres només és un 2%”

Les lletres del Tresor han estat sempre un producte molt lligat al petit inversor; acudir al Banc d'Espanya per aconseguir-les era habitual per a molts. El rendiment que donaven aquests títols va arribar a assolir el 14% l'any 1992. Després, les baixades de tipus per part del BCE va provocar una forta caiguda que s'aniria recuperant, més o menys, fins al 2012, quan els rendiments propers a zero van fer perdre lʻatractiu dʻaquest producte.

 

"Recomano als estalviadors espanyols, domèstics i estrangers, que comprin deute públic. No només perquè és un element de rendibilitat, sinó per l'element d'estabilitat i de seguretat”, deia Carlos Cuerpo, secretari general del Tresor. I així està sent. L'estalviador espanyol, molt avers al risc, torna a posar els seus ulls a la renda fixa, cosa lògica, tenint en compte que “és l'única alternativa que hi ha”, considera Cuenca.

La rendibilitat de les lletres era negativa des del 2016, però la situació al maig va començar a canviar

La rendibilitat de les lletres era negativa des del 2016, però la situació al maig va començar a canviar, i les lletres a 12 mesos van començar a donar una lleugera rendibilitat. Des de llavors, i després de quatre pujades de tipus per part del BCE, la rendibilitat s'ha disparat: les lletres a 12 mesos emeses al gener es pagaven al 2,98%, xifra que no es veia des del 2012. Davant la gran incertesa als mercats borsaris, bona part dels analistes ja avançaven al desembre que el 2023 seria l'any de la renda fixa, però Cuenca rebaixa l'eufòria, ja que creu que “un cop els bancs tornin a remunerar els dipòsits la gent deixarà de comprar aquests actius” .

El govern, les presses i les certeses

Els nivells de deute públic estan en màxims. Segons dades del Banc d'Espanya, el volum ja supera el bilió i mig d'euros, cosa que, respecte al PIB, suposa un endeutament del 116%. Així, hi ha una necessitat de finançament evident.

Cuenca: “Col·locar com més aviat millor el deute et permet, no només tenir més tranquil·litat, sinó vendre'l més barat”

Per això, l'estratègia davant del canviant escenari és accelerar les emissions aquesta primera part de l'any. “Amb una previsió de tipus a l'alça, col·locar com més aviat millor el deute et permet, no només tenir més tranquil·litat, sinó vendre'l més barat”, explica Cuenca. El Tresor buscarà a més col·locacions a més llarg termini, recorrerà a bons verds i buscarà fonts de diversificació a la matriu d'inversors.

El Govern també treu pit que, de moment, "no s'ha produït un repunt en la prima de risc" ni un increment considerable del cost del deute, malgrat les fortes pujades de tipus. “El deute espanyol és força segur. La classificació no és dolenta, està en valors raonables. Quina és la probabilitat que Espanya no pugui pagar en any i mig? Poca, l'inversor pot estar tranquil”, afirma Cuenca.

Cuenca: “El deute espanyol és força segur. La classificació no és dolenta, està en valors raonables. L'inversor pot estar tranquil”

Tot i que el Banc d'Espanya i l'Autoritat Fiscal han alertat que aquest any la disminució del desfasament pressupostari es podria aturar, la recaptació està disparada, es manté un superàvit amb l'exterior i el Govern ha reduït part del forat pressupostari. Aquestes circumstàncies han insuflat de confiança el mercat. Tot i això, “l'interès de l'inversor se centra a curt termini. Així, el més segur ara són les lletres del Tresor. L'únic problema que podria tenir el deute espanyol és que Europa segueixi avançant amb els Eurobons, llavors sí que pot ser, en ser més segur els bons europeus, Espanya hagi de compensar més els inversors”, explica Cuenca. Veurem.