• Economia
  • La reunió entre Aragonès i Sánchez: més autogovern i finançament

La reunió entre Aragonès i Sánchez: més autogovern i finançament

Els dos presidents han tancat 5 pactes durant la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat, entre ells el traspàs de la gestió de l'IMV

Els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, reunits a la Sala de Diputats del Palau de la Generalitat | ACN
Els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, reunits a la Sala de Diputats del Palau de la Generalitat | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 de Desembre de 2023
Act. 03 de Gener de 2024

Els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez han tancat 5 pactes durant la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat. Segons un comunicat conjunt de Generalitat i la Moncloa, el cap del Govern i el president espanyol han acordat reunir la taula de diàleg durant el primer trimestre de 2024. En segon lloc, han pactat aprovar una Llei orgànica de garantia del plurilingüisme pel dret de la ciutadania a dirigir-se a l'Administració General de l'Estat en català. 

 

També han acordat traspassar la gestió de l'Ingrés Mínim Vital, que s'aprovarà al Consell de Ministres del 27 de desembre. De fet, ja des de la creació de l'IMV el maig del 2020 la Generalitat i les entitats socials van demanar que aquesta prestació es gestionés des de la comunitat autònoma. Cal veure com es concretarà l'acord: en una entrevista amb El País, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha explicat que més que un traspàs, es tracta d'un conveni de gestió, per al qual cal també modificar la llei del IMV, i que aquest conveni anirà acompanyat de la transferència de fons per contractar personal. A més, també es desenvoluparà a partir de gener l'acord i calendari per avançar en el traspàs de Rodalies, amb una reunió tècnica a principi del 2024.

Aragonès situa la "sobirania fiscal" en la negociació immediata amb l'Estat

Els dos presidents han pactat impulsar i finançar el projecte per la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips (Innofab). La planta serà operativa el 2026, després d'una inversió d'uns 300 milions d'euros i comptarà amb 200 treballadors. Barcelona Global, a través de la seva agència d'atracció d'inversions Barcelona & Partners, ha liderat al costat de l'Ajuntament amb la Generalitat i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia el projecte Innofab per a la construcció d'una sala blanca per al disseny i la preproducció de xips de materials avançats. Aquesta fàbrica seria la primera infraestructura a Espanya per al desenvolupament de semiconductors d'aquestes característiques i donaria servei a startups o empreses emergents, empreses sense fàbriques pròpies o a centres d'investigació.

 

Avançar en el finançament

En el marc d'aquestes vies alternatives a les posicions de màxims, Sánchez ha recordat que l'Estatut de Catalunya recull l'Agència Tributària catalana, però tampoc ha concretat, perquè "la qüestió és com es materialitza". "El que és rellevant és que si anem per aquesta senda podrem avançar", ha afirmat, perquè "si la negociació es queda en defensar o no un referèndum no haurem fet els deures". Finalment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha situat la "sobirania fiscal" en la negociació immediata amb l'Estat: "Volem un acord que permeti que la ciutadania pugi tenir els serveis que mereix".