Els 'riders' no són autònoms

El Govern estatal pacta amb sindicats i patronals que les persones dedicades al repartiment a través de plataformes digitals no són treballadors per compte propi

Un 'rider' de Glovo treballant durant l'estat d'alarma | ACN Un 'rider' de Glovo treballant durant l'estat d'alarma | ACN

El Govern de Pedro Sánchez ha pactat amb els sindicats CCOO i UGT i amb les patronals CEOE i Cepyme que les persones dedicades al repartiment a través de plataformes digitals, els anomenats riders, no són treballadors autònoms, en línia amb la doctrina emesa pel Tribunal Suprem. "Es reconeix la presumpció de laboralitat per als treballadors que prestin serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant la gestió algorítmica del servei o de les condicions de treball, a través d'una plataforma digital", s'explica al comunicat conjunt que han fet el Ministeri de Treball i Economia Social i els actors socials.

Un altre extrem del pacte estableix que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles en què es basen els algoritmes i els sistemes d'intel·ligència artificial que poden afectar les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, inclosos l'accés i manteniment de l'ocupació i l'elaboració de perfils.

L'associació Apra, contrària a la regularització, considera "inadmissible" i "una vergonya" el fet que la llei s'hagi acordat sense la seva participació. En aquest sentit recorda que ha demanat reunions fins a onze vegades i n'han sortit tres al carrer per expressar la seva disconformitat. L'entitat acusa el Ministeri de Treball de tractar-los com a "nens que no saben el que volen" i alerta que la llei "deixarà molts repartidors sense feina", com per exemple els que són veritables autònoms i tenen altres clients, els que combinen el repartiment amb altres projectes o amb la família, els que han utilitzat aquesta via per entrar al mercat laboral o els que acaben d'arribar al país "i tenen moltes portes tancades".

De la seva banda, la plataforma Riders por Derechos, favorable a que els riders siguin treballadors assalariats, tampoc ha celebrat una llei d'un govern que "ha cedit en absolutament tot el que li ha demanat la patronal".

Més informació
Acord per convertir els 'riders' en assalariats
Què s’amaga darrere dels 'riders'?
Avui et destaquem
El més llegit