Sánchez oferirà invertir a Catalunya l'equivalent al seu pes en el PIB espanyol

El president espanyol prometria destinar el 20% i compliria amb el que establia la disposició addicional tercera de l'Estatut

El president de Catalunya, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez El president de Catalunya, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, oferirà complir amb la llei i l'Estatut a Catalunya. Sánchez diu que vol invertir a Catalunya l'equivalent al seu pes en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol, segons avança Nació Digital. Si Sánchez complís la seva promesa, compliria amb el que establia la disposició addicional tercera de l'Estatut del 2006.

El president espanyol, que presenta els pressupostos per al 2019 el divendres, intenta d'aquesta manera sumar el vot dels partits independentistes als comptes públics, uns vots imprescindibles perquè prosperin. Dades del 2017 indiquen que el pes de l'economia espanyola en el conjunt de l'estatal és de l'entorn del 20%, fet que suposa que una cinquena part de la inversió en infraestructures que prevegin els pressupostos estatals haurien de ser per a Catalunya.

Sánchez serà dissabte a Barcelona en el marc d'un acte de partit i, de fet, avui Miquel Iceta ja ha avisat que els comptes públics espanyols guardaven "nous arguments" per seduir els partits independentistes.

Segons recorda el mitjà digital, el govern espanyol no té obligació de complir amb aquella disposició addicional, que estava prevista durant set anys a partir de l'aprovació de l'Estatut i que el Tribunal Constitucional va rebaixar a orientativa. Seria, doncs, la primera vegada des d'aleshores que s'arriba a una xifra d'inversió prevista del 20%. També cal fer esment que la xifra de pressupost finalment executada acostuma a ser molt menor a la que es preveu en un principi.

Més informació
Sánchez dispara la despesa en obra pública
El Senat veta el sostre de despesa de Pedro Sánchez
Sánchez anuncia un pla econòmic i una nova reforma laboral
Avui et destaquem
El més llegit