Què és la sarna?

Aquesta malaltia cutània causada per un àcar es contagia d'una altra persona infectada per contacte pell amb pell o amb la seva roba, llençols o tovalloles

Què és la sarna? | iStock Què és la sarna? | iStock

La sarna és una malaltia cutània causada per un àcar (Sarcoptes scabiei var. hominis) que s'encomana d'una altra persona infectada per contacte pell amb pell o amb la seva roba, llençols o tovalloles. És relativament freqüent en el nostre medi i afecta totes les edats. Té un període d'incubació d'1 a 4 setmanes.

Quins símptomes produeix?

El símptoma principal és la picor de predomini nocturn i unes lesions cutànies característiques anomenades solc i pàpula acarina (elevació lineal de la pell d'uns mil·límetres de longitud amb una pàpula o vesícula al final), que es corresponen amb el trajecte de l'àcar que es desplaça (uns 5mm al dia) i al final hi ha el paràsit.

Poden aparèixer també faves, lesions de rascat, crostes i descamació pel rascat. En nens per sota dels 2-3 mesos pot no haver-hi picor. Al principi la picor només afecta a la zona on està l'àcar, però al cap de pocs dies pica tot el cos. En adults, les zones més afectades són els espais entre els dits de les mans, canells, glutis, zona genital i arèoles mamàries. En canvi, en els nens petits sobretot afecta al cuir cabellut, coll, cara, plecs i palmes-plantes. Sol afectar a diversos membres de la mateixa família, sobretot si dormen junts.

Com es diagnostica?

Per al diagnòstic sol ser suficient la clínica juntament amb l'observació de les lesions típiques.

Com es tracta?

És important remarcar que s'ha de tractar al nen afectat, així com a tots els que convisquin amb ell, encara que no tinguin símptomes.

S'ha d'aplicar una capa fina d'un producte escabicida, en principi es recomana permetrina en crema al 5%, per tot el cos (fins i tot cuir cabellut en menors de 2 anys), sense oblidar glutis, aixelles, genitals, colzes, canells, palmes i plantes, i entre els dits i sota les ungles, que s'han de mantenir ben curtes. El producte s'aplica abans d'anar a dormir perquè actuï 8-12h i després cal dutxar-se o banyar-se (millor no fer-ho després que abans). Al cap de 7 dies es repeteix el procés, ja que els ous són resistents i és el temps que triguen a eclosionar els nous àcars, però sense donar-los temps a posar nous ous. A més, tota la roba usada s'ha de rentar o assecar a 60ºC des de 48 hores abans d'iniciar-se el quadre. En cas que no es pugui, el que també funciona és guardar la roba en una bossa tancada durant 4-5 dies. I es recomana passar l'aspirador per tota la casa.

A més, es poden administrar fàrmacs per combatre la picor, com ara antihistamínics.

La picor pot romandre després del tractament, encara que aquest hagi estat eficaç, fins a 3 setmanes per diverses causes, que hauran de tractar-se de manera específica si es precisa. D’altra banda, les lesions de la pell poden persistir també 4 setmanes.

Un cop passades 24 hores després del tractament, el risc de contagi és mínim, de manera que el nen pot tornar al col·legi.

Avui et destaquem
El més llegit