Els economistes alerten sobre l'alta concentració en el sector de l'auditoria

Vuit societats que representen el 0,6% del conjunt van facturar el 67,1% del total a tot l'Estat

L'auditoria a l'Estat espanyol | iStock L'auditoria a l'Estat espanyol | iStock

Els economistes han alertat sobre l'alta concentració en el sector de l'auditoria i han avisat que aquest escenari "no afavoreix la competència i limita l'entrada de les firmes mitjanes al mercat". A més consideren que aquestes firmes juguen un "paper clau", ja que són els responsables d'auditar les pimes que formen la majoria del teixit empresarial del país. Segons l'últim informe de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) sobre la situació de l’Auditoria a Espanya el 2021, un grup de vuit societats d’auditoria, que representen el 0,6% del conjunt, van facturar el 67,6% del total, 540,7 dels 799,5 milions d’euros facturats per totes les societats auditores.

Aquesta és una de les conclusions de la XXII Jornada tècnica d'Auditoria organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) amb la participació de més de 200 professionals del sector. A la jornada també s’ha parlat de les noves normatives de gestió de la qualitat en auditoria que entraran en vigor el mes de gener i que obligarà els professionals de l’auditoria a una adaptació principalment a nivell digital.

Una adaptació que haurà d’afrontar-se també en l'àmbit de la gestió dels recursos humans amb mesures per incorporar nous professionals al sector davant d’un descens en els candidats que s’han presentat a l’examen d’accés al Registre Oficial d’Auditors de Comptes (ROAC), un 70% menys del 2011 al 2021 –de 1.905 el 2011 a 575 el 2021–. D'altra banda, també s'ha analitzat la nova llei concursal, especial la nova figura de l'expert en reestructuració i el paper de l'auditoria pública.

Més informació
Espanya, entre els països amb un nivell d'implantació més baix de l'auditoria dins del sector local
L’auditoria en l’era tecnològica
Avui et destaquem
El més llegit