Segolène Royale és presidenta de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de l'Acord de París | Cedida
Segolène Royale és presidenta de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de l'Acord de París | Cedida

"Les dones estan adaptades a l'economia circular"

L'exministra francesa Segolène Royale, que preveu més protagonisme de l'economia verda, vol sumar l'Àfrica a la lluita contra el canvi climàtic

Amb el canvi climàtic no es juga. L'exministra francesa de Medi Ambient i Energia Segolène Royale ho ha deixat molt clar durant la inauguració de la novena edició del Cornellà Creació: "Tenim la gran responsabilitat de lluitar contra la gran xacra de l'escalfament global". De no fer-ho, abans de finals de segle, hi haurà 200 milions de desplaçats climàtics que escaparan de la sequera i és que segons alerta, "la falta d'accés a l'aigua potable mata més gent que totes les guerres". El desenvolupament d'Àfrica i l'empoderament de les dones serà clau per seguir d'empeus. 

Després de 21 anys, els 144 països del planeta van unir esforços a finals de 2015 per adoptar l'Acord de París, COP 21, en la seva lluita contra el canvi climàtic tant a escala nacional com internacional. Malgrat que el president nord-americà Donald Trump s'ha desdit del ferm compromís del seu predecessor Barack Obama i entén el canvi climàtic com "una invenció xinesa", encara que ho vulgui no podrà sortir del tractat fins a 2020 coincidint amb la fase final del seu mandat. 

Royale: "La falta d'accés a l'aigua potable mata més gent que totes les guerres"

A l'espera que els millors pronòstics es facin realitat, aquests són també els fets: a les petites comunitats, les dones fan el 80% de les feines agrícoles i només tenen accés al 5% de crèdits bancaris. "Les dones són fonamentals per lluitar contra el canvi climàtic", reitera l'exministra. Per què? Al seu parer, "les dones estan adaptades a l'economia circular" i l'equació és fàcil: "El dia que portem energia als pobles, les dones no hauran de perdre el temps anant a buscar aigua i tindran temps per anar a l'escola".

Justícia climàtica mundial

Royale ha explicat que l'escalfament global és una modificació del clima amb un augment de la temperatura mitjana de la superfície que inclou onades de fred, violència de fenòmens meteorològics, contrastos o fortes pluges, entre d'altres. "El canvi de temperatura serà molt més ràpid del que ha estat fins ara", ha augurat.  

El ritme de tot plegat és molt preocupant: en 40 anys s'ha multiplicat per dos la població del planeta, el 2050 serem 100.000 milions de persones i avui ja consumim en dos mesos allò que produïm en tres. Amb les dades a la mà, la presidenta de la nova Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic ha reivindicat que "no és només la destrucció de temperatures sinó també de la cadena de la vida". 

Segolène Royale

Segolène Royale va prohibir les bosses de plàstic quan era ministra | Cedida

Precisament per això, l'acord de París va més en serio que mai amb 70 coalicions d'acció en: boscos, agricultura, resiliència, transport, edificis, finançament privat, energia renovable....  Una autèntica conjura per evitar l'escalfament global de més de dos graus del planeta abans que acabi aquest segle. "Fins a la negociació de París, Àfrica no volia comprometre's amb el canvi climàtic. Es preguntaven per què havien de renunciar al creixement econòmic quan eren les víctimes de l'escalfament global", recorda Royale.

No era fàcil evitar el conflicte d'interessos però sembla que s'ha aconseguit. Com? Amb el win-win de tota la vida: "Si aconseguim desenvolupar Àfrica es resoldran molts problemes dels altres continents. És una qüestió de justícia climàtica mundial". Amb permís dels interessos econòmics. O el que és el mateix, més tecnologia d'energia per a uns i menys problemes pels altres. 

Pensa en verd

Tot i això, emmagatzemar energia és encara un gran repte que només han aconseguir resoldre l'energia hidroelèctrica i la geotèrmia. De fet, Islàndia és un bon exemple a seguir per haver aconseguit sortir de la crisi econòmica amb autonomia i utilitzant la geotèrmia. Royale preveu que "la nova humanitat s'organitzarà al voltant de l'economia verda". Tan fàcil com començar per replantar arbres, mantenir els paisatges o apostar per l'autoconsum d'energia. "Totes les persones tenen dret a connectar-se als panells solars de la seva instal·lació", afegeix. 

Royale: "Em van dir de tot per prohibir les bosses de plàstic"

A Europa hi ha una mica de tot. Fa poc més d'un any, Royale va prohibir les bosses de plàstic a França. "Em van dir de tot", recorda. Les empreses de jardineria no van dubtar en manifestar-se davant del ministeri. Però com la creativitat no té límits, "avui hi ha empreses que guanyen molts diners amb bosses biodegradables". Es condecora defensant que "malgrat les resistències al canvi, s'ha de tenir la valentia per prendre decisions polítiques". 

Així doncs, amb la lluita contra el canvi climàtic hi guanyem tots. Més empoderament, més paritat, menys contaminació i també més democràcia pel que fa a transparència o igualtat d'informació. En la seva particular lluita, Gandhi assegurava que "el món té suficient per a les necessitats de cadascú però no en té prou per a l'avarícia de tots". 

Més informació
La Xina: evolució natural, canvi brusc o una mica de tot?
Harmon: "La majoria de les multinacionals d’Espanya estan reclutant fora del país"
Cornellà subvenciona la creació d'empreses
Avui et destaquem
El més llegit