"Si les dones parem, s'atura el món"

El moviment feminista crida a fer vaga el 8 de març i convoca manifestacions arreu del país

La vaga feminista del 8 de març reivindica la igualtat de gènere. FOTO: Cedida La vaga feminista del 8 de març reivindica la igualtat de gènere. FOTO: Cedida

Les dones cobren de mitjana un 24% menys que els homes, segons dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu. Durant la jubilació, la bretxa salarial és d'un 40%, segons un informe de CCOO. Només el 9% de les dones que treballen ocupen un càrrec directiu, segons Infojobs. Són algunes de les dades publicades aquesta setmana que posen d'evidència les diferències de gènere en la societat actual. Per lluitar contra aquesta xacra i les violències masclistes, el moviment feminista fa crida a una vaga laboral, educativa, de cures i consum aquest 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. En l'àmbit laboral, CCOO i UGT han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris –com la CGT, la CNT, Intersindical-CSC o la IAC– i el sindicat majoritari a l'ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores. El lema de la convocatòria és "Si les dones parem, s'atura el món". La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30 hores.

La bretxa salarial, el sostre de vidre que dificulta ascendir professionalment, les violències masclistes, l'assetjament sexual o la feminització de la pobresa són algunes de les xacres que diferents col·lectius del moviment feminista i altres actors socials volen denunciar el 8 de març. Al llarg de la jornada, estan previstes activitats i mobilitzacions arreu de Catalunya. A banda de la manifestació de la tarda, que es preveu molt multitudinària, a les 12 del migdia hi ha concentracions previstes davant dels Ajuntaments.

Suports polítics

Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú i la CUP secunden l'aturada de 24 hores. Els republicans se sumen a la vaga del 8-M i anuncien que donaran la part proporcional del seu sou a entitats feministes. El PP i Cs no la seguiran. La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha manifestat que està d'acord amb els motius de l'aturada però no amb la forma. Per la seva part, el PSC participarà en actes de suport a la mobilització i secunda l'aturada de 2 hores dels sindicats majoritaris.

La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30h

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, conjuntament amb la resta de dones de l'equip de govern i les comissionades, participaran en la vaga del 8 de març per reivindicar el paper de la dona. Al País Valencià, les conselleres no aniran a les Corts ni tindran agenda pública. En canvi, les ministres del govern espanyol han dit que no s'hi sumaran.

Una vaga que va més enllà de l'àmbit laboral

El moviment feminista s'ha organitzat a través de la Comissió 8 de març, punt de confluència de diverses organitzacions, per fer una crida a dir "prou" sota el lema "Si les dones parem, s'atura el món". Animen les dones a aturar la seva activitat com també ho fan sindicats, tant majoritaris com minoritaris, per reclamar la igualtat de gènere. La vaga general va més enllà de l'àmbit laboral. Al manifest de la vaga feminista del 8-M, al qual s'han adherit més de 320 entitats, demanen fer extensiva la vaga a l'ensenyament no anant a classe, a l'àmbit domèstic evitant fer tasques domèstiques i en el consum evitant comprar el proper dijous, especialment en comerços i marques no respectuosos amb el gènere femení o aquells productes més cars pel fet de ser per a dones -el que es coneix com taxa rosa-. 

El col·lectiu impulsor de l'aturada feminista també suggereix als homes que aquell dia assumeixin les tasques de cura de les seves companyes o s'ofereixin per fer els serveis mínims a la feina, tot i que també convida a participar al gènere masculí en la convocatòria.

Entre les entitats que s'han adherit a la vaga hi ha el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), la Taula del Tercer Sector i el sindicat Metges de Catalunya. Des de les patronals, Pimec ha manifestat que comparteix els motius de la vaga però no la forma i CECOT ha posat en dubte l'efectivitat de l'aturada i Foment l'ha qüestionada en considerar-la "acció política". Per la seva part, la CEOE ha mostrat respecte per la vaga.

Més d'una quarantena de països s'adhereixen a la vaga

La protesta no només és a l'estat espanyol, sinó que milions de dones arreu del món reivindicaran aquest dijous els seus drets, ja sigui amb aturades parcials o totals a la feina o a casa, boicots al consum o altres vies de protesta. Segons dades de la Comissió 8 de març, més de 40 països s'han adherit a la vaga feminista que s'articula a escala global a través del Paro Internacional de Mujeres o La Internacional Feminista, entre altres, amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L'Argentina, Alemanya, Austràlia, Bèlgica, França, Mèxic, Suècia o Espanya són alguns dels estats que ja s'hi han adherit i on es planegen activitats reivindicatives. La suma a la protesta, però, no és homogènia arreu ni s'organitza sota un sol paraigües, ja que diferents sectors de la societat civil, sindicats, grups comunitaris, associacions professionals o ONG preveuen dur a terme gestos, actes i marxes.

Serveis mínims

Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de Rodalies i Regionals de Catalunya operat per Renfe serà del 33% durant tot el dia. Els serveis mínims del metro i del bus de l'àrea metropolitana operat per TMB, així com el Tram, serà del 50% en hores punta (des de les 6:30h a les 9:30h i des de les 17:00 a les 20:00h) i del 25% en hores vall. La resta de transports de viatgers urbans i interurbans i el servei d’autobús que uneix Barcelona amb el seu aeroport tindran un servei mínim del 50% del servei habitual. Els trens de Llarga Distància convencional i d'Alta Velocitat tindran un servei mínim del 72%. Pel que fa als Avant, el serveis essencials són del 65%.

En els centres i establiments sanitaris de la Xarxa Sanitària d’Utilització Pública (XSUP) es garanteix el normal funcionament del servei d’urgències, tant l’atenció de malalts externs com l’atenció dels malalts ingressats a les unitats d’observació d’urgències, a criteri del metge encarregat del malalt. També s'assegura el normal funcionament de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d’hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.

En els centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants hi haurà una persona de l’equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d’estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre. A més del personal esmentat, per a l’ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) es requereix 1 docent per cada 6 aules.

La radio i la televisió públiques tindran uns serveis del 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals pel que fa a la producció i emissió de programació informativa. D'altra banda, els serveis del personal d’empreses que realitzen funcions d’assistència i serveis socials seran els mateixos que en cap de setmana en el cas del servei de menjadors socials, les residències de persones amb disminució o per a gent gran.

La crida de 2 hores per torn dels sindicats majoritaris 

Segons la convocatòria dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, es preveu que la vaga convocada sigui de dues hores en cadascun dels torns de treball del pròxim 8 de març. Per a les jornades partides i continuades en torn de matí, la vaga serà des de les 11:30 hores a les 13:30 hores; per a les jornades continuades en torn de tarda, la convocatòria començarà a les 16:00 hores fins les 18:00 hores. 

D'altra banda, a les jornades continuades en torn de nit, la mobilització s'efectuarà durant les dues primeres hores del torn nocturn que s'iniciïn en la jornada del dia 8. 

Tot i així, hi ha algunes excepcions en alguns sectors com el de transports de viatgers -la vaga es duu a terme en torn de matí de 7:00 hores a 9:00 hores; en torn de tarda comença de les 18:30 hores a les 20:30 hores. En el sector sanitari la vaga s'efectuarà de les 8:00 hores a les 10:00 hores; als centres d'ensenyament ordinaris, instituts, universitats i centres d'ensenyament reglat i no reglat, es convoca de les 11:30 hores a les 13:30 hores, a excepció d'aquells centres que només estan oberts a la tarda, en els quals la vaga serà de 15:00 hores a 17:00 hores. Al sector del lleure educatiu i sociocultural s'inicia de les 12:00 hores a les 14:00 hores pel que fa al torn de matí, i de les 18:00 hores a les 20:00 hores al torn de tarda. A les escoles bressol privades s'efectua de les 15:00 hores a les 17:00 hores. A les residències de discapacitats, residències i centres de dia de discapacitats, la vaga serà de les 10:00 hores a les 12:00 hores.

Més informació
Dones i cultura: més enllà de Passola i Coixet
"La meritocràcia falta quan s'ha d'arribar a l'alta direcció"
Quan els bancs ignoren les dones
Avui et destaquem
El més llegit