
Fa gairebé tres dècades, a mitjans dels anys 90, parlar de la custòdia del territori o de conservar la biodiversitat podia sonar estrany i resultava una pràctica poc habitual. Malgrat això, ja hi existien entitats que reivindicaven la gestió fluvial o forestal o apostaven pel voluntariat ambiental. Així s’emmarca el naixement de l’associació mediambiental la Sínia, sorgida l’any 1997 a Altafulla, amb la voluntat de ser un agent transformador en la custòdia del territori, especialment de l’àmbit fluvial. El seu espai d’actuació s’ha emmarcat en la conca del riu Gaià, que travessa les comarques tarragonines de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès. En el marc d’aquesta tasca de conservació, l’Institut Català de Finances (ICF) ha finançat la Sínia amb un préstec ICF Agroliquiditat de 100.000 euros. El crèdit de l’organisme de la Generalitat de Catalunya ha servit per a finançar part del cost de la neteja forestal del subsol dels boscos de l'entorn del Gaià.
Amb més de 27 anys d’història, a l’associació mediambiental la Sínia “hem posat el focus en la tasca de consolidar un model de treball basat en tres pilars fonamentals: la conservació de la biodiversitat, l’educació ambiental i el foment de la participació ciutadana a través del voluntariat”. Així explica el seu propòsit la presidenta de l’entitat, Raquel Córdoba. En aquesta línia, el tècnic de custòdia de la Sínia, Hèctor Hernández, afegeix que “un dels nostres compromisos més importants és la promoció dels convenis de custòdia del territori, una eina essencial per implicar propietaris, administracions i ciutadania en la protecció dels espais naturals”.
Actualment, l’associació té en marxa un programa de custòdia fluvial en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), centrat a la conca del riu Gaià i el torrent de la Móra.
La Sínia posa un èmfasi especial en la restauració dels ecosistemes fluvials, la protecció de la biodiversitat i la participació activa de la societat
“Gràcies a la implicació de voluntaris i col·lectius locals, impulsem accions que contribueixen a la millora del patrimoni natural i fomentem la conscienciació ambiental per garantir un futur millor”, afirmen els dos responsables de l'associació.
Finançar la biodiversitat
L’any 2024, l’associació ambiental la Sínia es va integrar al projecte ‘Custforest’, que vol implantar la figura de la custòdia forestal, la gestió i la introducció dels processos de bioeconomia. El projecte ha de derivar en un procés de governança compartida del riu Gaià, que afavoriria la reintroducció d’una espècie: la tortuga mediterrània. Fruit d’aquesta necessitat, l’entitat va demanar suport financer a l’ICF, que ha atorgat un préstec ICF Liquiditat de 100.000 euros per a finançar part del cost de la neteja forestal del subsol dels boscos de l’entorn del riu Gaià amb l’objectiu de reduir el risc d’incendis i potenciar la biodiversitat. La línia de finançament ofereix préstecs per a persones autònomes i empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca afectades per increments de preus, pel canvi climàtic o que vulguin realitzar una petita inversió.
Héctor Hernández explica que amb la iniciativa, que forma part d’un projecte europeu dels fons Next Generation, “hem rebut en tot moment l’orientació de l’ICF, que ens va guiar cap a les nostres necessitats”. A més de la gestió àgil, el tècnic de la Sínia en destaca “la facilitat dels tràmits i unes condicions financeres molt competitives”.
L'associació explica que amb l'ICF “hem rebut en tot moment una orientació que ens va guiar cap a les nostres necessitats”
La Sínia, que es defineix com una entitat ambientalista més que ecologista, assegura que “continuem treballant per a consolidar un model de convivència respectuós amb el medi natural i implicar cada vegada més persones en aquesta causa”. El propòsit final és esdevenir una eina per a la transformació de la societat. Tot i que inicialment va néixer com una agrupació de voluntaris dedicats a protegir la desembocadura del riu Gaià, a partir de l’any 2009, les intervencions es van ampliar a tota la conca. Des de llavors, la Sínia forma part del Grup de Custòdia Fluvial de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la seva missió se centralitza en la conservació d’hàbitats aquàtics (litorals i continentals) i la seva biodiversitat autòctona associada, l’educació ambiental en les escoles i el voluntariat ambiental a partir de les activitats que l’entitat organitza en diversos municipis de la conca del Gaià.
En l’actualitat, la Sínia disposa de diverses línies d’acció com el projecte ‘Territori Salamandra’, iniciat l’any 2017 per a la recuperació d’aquest rèptil. L’associació té uns 200 socis i més de 700 voluntaris, de forma que ha aconseguit consolidar un dels seus objectius fundacionals, que és portar a terme iniciatives relacionades amb la conservació de la biodiversitat, però sempre amb la implicació de la societat.
Atesa la seva voluntat de potenciar la governança compartida de la custòdia del territori, la Sínia té l’esperança que en futur no gaire llunyà els tres espais naturals actuals del Gaià, que ocupen una part dels 68 quilòmetres de la seva conca, esdevinguin un parc natural amb el riu com a eix.