Sol Daurella i Comadran (Barcelona, 1966) és una de les empresàries més productives i alhora menys coneguda del món empresarial català, espanyol, europeu i mundial, que són els espais geogràfics on actua. Discreta, altament eficient i aficionada a l’esquí, el golf i els cavalls, es diria que du l'ofici a la sang, com a neta d’un emprenedor que es deia Santiago Daurella; filla d’un empresari amb visió internacional que es deia Josep Daurella i esposa en segones núpcies d’un altre empresari i refinat gastrònom que es diu Carles Vilarrubí i Carrió.
Com és sabut, els negocis familiars dels Daurella són la importació de bacallà d’Islàndia, comercialitzat sota la marca Royal, i l'embotellament de Coca-Cola. Dues activitats iniciades per l'avi Santiago (Barcelona 1898-1974), que l'any 1926 va crear COPESCO sobre els fonaments d’una antiga tradició familiar d’importadors de peix i pesca salada, i que l’any 1940 va fundar COBEGA, una firma d'elaboració de sucs i begudes gasoses que l’any 1951 es va convertir en la primera concessionària de The Coca-Cola Company a Espanya, de la que en va ser copropietari juntament amb la seva dona i els dos fills, Francesc i Josep (Don Pepe), pare de Sol Daurella.
Els negocis familiars dels Daurella són la importació de bacallà d’Islàndia, comercialitzat sota la marca Royal, i l'embotellament de Coca Cola
L'any 1953 la fàbrica ja va vendre 800.000 litres d’aquella beguda nascuda a Atlanta com a xarop contra el mal de cap i les molèsties estomacals. Deu anys més tard, les vendes a Espanya arribaven als 26,9 milions de litres. L’any 1973, la xifra va pujar als 120 milions.
De mica en mica, COBEGA aniria integrant altres plantes embotelladores implantades al País Basc, Navarra, Aragó i La Rioja, les Illes Balears, les Illes Canàries, Castella, la Costa Blava francesa i la Guinea Equatorial espanyola. Es tracta d'un negoci en què Coca-Cola Company aporta la fórmula secreta (que fins a l'any 1902 incloïa 8,45 mil·ligrams de cocaïna per got) i gestiona el màrqueting global de la marca. COBEGA va començar elaborant, embotellant i distribuint-la a Catalunya i Aragó, on molta gent la considerava tan medicinal com l'aigua de Vichy i segons qui gairebé tant com l'aigua de Lourdes.
Josep Daurella va morir l'any 2014, després d'haver consolidat un creixement extraordinari juntament amb el seu germà Francesc. Sis anys més tard, ja sota el lideratge de Sol Daurella, la companyia finalment resultant de tot aquell procés històric de fusions i adquisicions, Coca-Cola Europacific Partners, mostrava un creixement fortament exponencial, amb uns ingressos de 10.932 milions d'euros, uns beneficis de 8,87 milions d’euros i un dividend d’1,40 euros per acció. Però què és Coca-Cola Europacific Partners?
Una hereva poc habitual
Sol Daurella, formada a Suïssa, llicenciada en Ciències Empresarials, MBA per ESADE i màster en Finances per la Universitat de Berkeley, no és la típica hereva de tercera generació al·lèrgica a les responsabilitats executives del llegat familiar. Ans al contrari, va començar a treballar a COBEGA l'any 1993, quan en tenia 27, i l'any 2012 va accedir a la presidència executiva, just un any abans d’emprendre la fusió de tota la resta de plantes embotelladores d'Espanya, sota el nom de Coca-Cola Iberian Partners, que també va presidir.
Sol Daurella va començar a treballar a COBEGA l'any 1993, quan en tenia 27, i l'any 2012 va accedir a la presidència executiva
Des d'aquella plataforma, i després de diverses fusions internacionals, és com va sorgir Coca-Cola European Partners (CCEP), convertida el mes de maig de 2021 en Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), un gegant que també gestiona les llicències de la marca a Austràlia, Nova Zelanda, Indonèsia, Fiji, Samoa i Papua Nova Guinea, on també produeix i distribueix cafè i begudes alcohòliques com ara rom, whisky i tequila.
La nova companyia, líder mundial de la marca, va iniciar-se amb un valor estimat de 20.000 milions d'euros, i la seva presidenta, que encapçala un grup familiar que, entre altres coses, controla més del 18% de la firma mundial i el 50% del negoci de càpsules Nespresso de Nestle, és considerada la dona més rica de l’estat espanyol, segons la revista Forbes.
Es tracta doncs d’una autèntica capitana d’empreses, amiga d’una altra empresaria prou rellevant com és Ana Botín, presidenta del Banco Santander a qui acompanya professionalment com a consellera de l'entitat càntabra i de qui rep part del finançament necessari per fer emissions de deute quan convenen a la tresoreria de l'empresa. En justa correspondència, Ana Botín també seu al consell de Coca-Cola.
Es tracta doncs d’una autèntica capitana d’empreses
Anteriorment, Daurella havia estat consellera del Banc Sabadell, que va canviar pel Santander (amb cert disgust circumstancial per part del president Josep Oliu), d’Acciona i d’Ebro Foods, on la família encara conserva certa participació accionarial. Daurella, a més a més, és cònsol honorària d'Islàndia a Barcelona.
Tota una trajectòria professional d’una dona enamorada de la Cerdanya, on practica golf, esquí i equitació, i que per motius de feina viu a cavall entre Barcelona i Londres, on hi té domicili, amb excursions freqüents a Madrid i Atlanta, on sempre ha estat considerada una bona col·laboradora dels successius presidents mundials de Coca-Cola, Muhtar Kent, James Quincey o John Murphy.
Un marit de convergència
Reservada i curosa de la seva privacitat, a Sol Daurella només se li coneixen tres episodis públicament compromesos: quan la seu de l’empresa va ser traslladada de Barcelona a Madrid l’any 2012, encara en vida de son pare i abans del Procés; quan, seguint un programa de concentració, la planta embotelladora de Fuenlabrada (Madrid) va ser clausurada, segons acusació dels sindicats locals, “per concentrar tota l’activitat industrial a Catalunya”; i quan l'any 2018 va dimitir com Ambaixadora de la diplomàcia catalana (Diplocat), un cop avançat el Procés, al cap de dos mesos d’haver acceptat ser-hi.
I és en aquest punt, on les mirades s’adrecen al seu marit, Carles Vilarrubí, un empresari d’ADN convergent de tota la vida, molt proper a la família Pujol Ferrusola, que entre altres coses ha estat director de Catalunya Ràdio, màxim representant de la Banca Rotschild a Espanya i vicepresident del Futbol Club Barcelona a la junta d’en Josep Maria Bartomeu, de la que va dimitir en disconformitat amb la decisió de no suspendre un partit de Lliga del Camp Nou mentre els votants del referèndum no reconegut de l’1 d’octubre de 2017 eren cruelment apallissats als carrers de Catalunya.
En realitat l'establiment de la seu social a Madrid no va ser ben bé un trasllat sinó la conseqüència d'un pacte del consell d'administració de la nova empresa, Coca-Cola Iberian Partners, resultant de la fusió de set embotelladores ibèriques.
En realitat l'establiment de la seu social a Madrid no va ser ben bé un trasllat sino la conseqüència d'un pacte del consell d'administració de Coca Cola Iberian Partners
No obstant això, els Daurella compten a Catalunya amb una de les tres plantes europees de Coca-Cola més grans del continent i mantenen seus operatives a Barcelona des d’on també gestionen actius no vinculats directament a l'activitat embotelladora, com ara els negocis internacionals que van quedar al marge de la fusió i que l’any 2012 ja operaven a Islàndia i a 14 països africans.
Amb el tancament de la factoria de Fuenlabrada, actual seu d’un important centre de processament de dades, Coca-Cola té set plantes embotelladores a Espanya, ubicades a Martorelles (Barcelona), València, Màlaga, Sevilla i A Coruña. La de Martorelles, dotada d’alta tecnologia, també és la més gran de la península (també n’hi ha una a Lisboa).
La companyia està liderada pels Daurella, que en controlen un 55% de les accions, seguits per la família valenciana Gómez Trenor, el basc madrileny Víctor Urrutia i la família Comenge, propietaris de l'antiga embotelladora castellana CASBEGA. Tots plegats, representants de grans fortunes d’Espanya.
Presència a la Societat Civil
Els noms de Sol Daurella i Carles Vilarrubí també estan vinculats a diferents activitats socials i culturals. L'empresària és titular de la Creu de Sant Jordi de l'any 2017, i és, o ha estat, membre del patronat del Palau de la Música Catalana, del Gran Teatre del Liceu, del Teatre Nacional de Catalunya, que va presidir entre 2011 i 2015, de la Fundació FERO contra el càncer creada pel malaguanyat doctor Baselga i de la Fundació SHE (Science, Health and Education), impulsada pel cardiòleg Valentí Fuster, un bon amic que va aconsellar Carles Vilarrubí quan el van operar a cor obert al Mount Sinai Hospital de Nova York, l’any 2008.
SHE, amb seu a Barcelona, és producte d’una iniciativa del doctor Fuster, que després de molts anys de solucionar problemes cardíacs a persones amb mals hàbits de salut, va crear una fundació destinada a promoure’n de saludables als nens i les seves famílies. La Fundació té sis socis fundadors: Valentí Fuster i la seva dona, Maria Àngels Guals; els seus cunyats Lluís Torres i Rosamari Guals; Carles Vilarrubí i Javier Solana, i un únic patró financer, la Fundació La Caixa, que promou un important estudi amb nens de Barcelona (40%), Madrid (40%) i Galícia (20%) per esbrinar les diferents conseqüències entre una bona i una mala alimentació infantil.
Els que han conegut Sol Daurella en aquests ambients la descriuen com una dona sensible, culturalment sòlida, familiar i propera
Vilarrubí, president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, hi participa activament juntament amb la seva dona, tots dos molt aficionats als concerts que s’organitzaven abans de la pandèmia al castell de Cardona, vila natal de les germanes Guals, en ocasió de la celebració de les juntes del patronat i d’alguns màgics concerts sota la llum de la lluna a càrrec de figures com ara Alicia de Larrocha, Victòria dels Àngels, Jordi Savall o alguna altra estrella del firmament musical del país.
Els que han conegut Sol Daurella en aquests ambients la descriuen com una dona sensible, culturalment sólida, familiar i propera.
Molt discreta, això sí.