El sou mitjà dels barcelonins puja als 33.837 euros bruts anuals

Els barcelonins cobren gairebé un 5% més que l'any 2021, però han perdut poder adquisitiu a causa de la inflació

Els barcelonins  han perdut un 1,2% de la seva capacitat adquisitiva respecte als nivells prepandèmics | iStock Els barcelonins han perdut un 1,2% de la seva capacitat adquisitiva respecte als nivells prepandèmics | iStock

El sou mitjà de les persones residents a Barcelona va ser de 33.837 euros bruts anuals el 2022. Una xifra que suposa un creixement interanual del 4,7% en aquest àmbit, tal com ha recollit l'últim informe anual de salaris que ha fet públic l'Ajuntament. Tot i les bones dades, l'estudi també mostra una caiguda del 2,7% salari mitjà en termes reals i una "pèrdua de capacitat adquisitiva" dels ciutadans de l'1,2% respecte als nivells prepandèmics.

La inflació ha sigut un cop en aquest sentit, però no és l'únic aspecte negatiu de l'informe. Les dones van cobrar un 17,1% menys que els homes de mitjana el passat 2022: en total, 30.693 euros per 37.006, respectivament. Tot i això, des del consistori han matisat que la bretxa "s'ha anat reduint un 8% al llarg de la darrera dècada". Un dels motius del descens percentual es deu a l'increment del Salari Mínim Interprofessional. 

La bretxa entre homes i dones encara és present: ells van cobrar un 17,1% més l'any 2022

A banda del gènere, l'informe ha exposat que els habitants de la ciutat de Barcelona van cobrar un 6,2% més que els residents a l'àrea metropolitana, un 15,4% més que els de la resta de Catalunya i un 26,4% més que el conjunt de l'estat espanyol.

Fa 10 anys que l'Ajuntament de Barcelona elabora aquest tipus de documents per estudiar l'evolució de l'estructura salarial i la capacitat adquisitiva dels sous. L'estadística permet controlar les tendències per gènere, edat i lloc de residència.

Millora la situació financera dels joves barcelonins

Una de les dades més positives es troba en el segment jove de la població. Tot i que el sou mitjà d'aquest grup continua per sota dels 17.000 euros bruts anuals, el panorama ha millorat gràcies a l'augment de l'SMI. Segons l'informe de l'Ajuntament de Barcelona, la franja d'edat fins als 24 anys és la que més ha crescut, amb un increment del 9,4% respecte al 2021. El repunt del poder adquisitiu també és notable: ha pujat un 1,7% interanual y un 10,7% més que abans de l'esclat de la pandèmia.

Més informació
El salari mitjà a Catalunya: 2.056 euros, però la ciutadania perd un 2,6% de poder adquisitiu
El salari dels catalans: 384 euros mensuals menys que els europeus
On se situa el salari mitjà a Catalunya?
Avui et destaquem
El més llegit