Les startups catalanes lideren la inversió a la Península

Les empreses emergents catalanes concentren un 33% del total de finançament a l'Estat espanyol i Portugal durant el 2018 i el 2019

L'ecosistema de startups català és el que més finançament rep de la península Ibèrica | iStock L'ecosistema de startups català és el que més finançament rep de la península Ibèrica | iStock

Catalunya s'erigeix com el territori de la península Ibèrica més actiu pel que fa a la captació de finançament dins l'ecosistema startup. Entre el 2018 i el 2019, les empreses d'entre dos i tres anys de vida del territori van aixecar 25,4 milions d'euros, un 33% del total de finançament que es va moure al conjunt de l'Estat espanyol i Portugal.

Segons l'estudi Anàlisi d'una nova generació de startups a Espanya i Portugal, elaborat per primera vegada per CaixaBank i l'escola de negocis IESE, Catalunya també va ser la comunitat que més rondes va protagonitzar els últims dos exercicis, amb un total de 71. Per altra banda, el tiquet mitjà de les operacions a Catalunya va ser de 357.186 euros, una quantitat superada únicament pel País Valencià (489.216 euros) i la ciutat de Porto (370.889 euros).

Pel que fa a les xifres globals, en el conjunt de la península Ibèrica, tres de cada cinc startups creixen a triple dígit. L'increment mitjà de la facturació és d'un 196%, mentre que generen uns 7.000 llocs de feina. El perfil habitual de l'emprenedor és una persona amb formació superior, experiència laboral i visió internacional. De fet, sis de cada set fundadors tenen un grau universitari o superior i un de cada quatre ha posat en marxa més de tres startups abans del projecte actual.

Més info: Catalunya enamora un 13% més d'inversió estrangera

Però hi ha una assignatura pendent en igualtat de gènere: només un 27% del total de fundadors són dones. Tot i així, l'estudi apunta que s'ha incrementat el nombre d'equips només formats per dones, passant del 9% el 2019 a un 12% en l'actualitat. Una altra desigualtat que ressalta l'informe és entre territoris. Catalunya i Madrid concentren el 39% de startups espanyoles, seguides del País Valencià (9%), Andalusia (8%) i el País Basc (6%).

Més informació
Fons d'inversió: com ser l'1% escollit
Catalunya dispara la inversió en innovació
Avui et destaquem
El més llegit