És temps d’estiu, de sol i de calor, i ja tenim les vacances a tocar. El ventall d’ofertes i tendències turístiques és tan ampli, i els reclams tan diversos, que no sempre és fàcil triar entre una o altra opció. El turisme és a l’abast de tothom i n’hi ha per a tots els gustos i butxaques.
Actualment, l’arribada del teletreball ens permet, fins i tot, compaginar la feina (segons quina feina, és clar) amb les vacances. De l’activitat laboral que es pot fer des d’un lloc de vacances per mitjà del teletreball en diem trebacances. El terme està creat per truncació a partir dels mots treball i vacances, un model de creació calcat de l’anglès workation (work + vacation) que també han seguit altres llengües com el castellà (trabacaciones, de trabajo + vacaciones) o el francès (travacance, de travail + vacance).
De llocs per a fer trebacances n’hi ha per a donar i vendre: des d’una segona residència, un hotel, un apartament o un balneari fins a un allotjament rural, una autocaravana, un càmping o un glàmping. Sí, sí, un glàmping, és a dir, un càmping que disposa d’albergs mòbils o de bungalous equipats completament de manera confortable, luxosa i amb bon gust. És una nova modalitat d’acampada que combina la comoditat i el glamur d’un hotel de luxe amb el contacte directe amb la natura.
Com en el cas de trebacances, el terme glàmping també s’ha creat per truncació i adjunció dels mots glamur (“Atractiu d’una persona o cosa que provoca admiració general”, segons el diccionari normatiu) i càmping, que fa referència tant a la forma de turisme consistent a fer estada en un alberg mòbil, com ara una tenda de campanya o una caravana, generalment dins d’un espai de terreny limitat i equipat per a l’acampada, com al terreny dotat d’instal·lacions per a l’ús dels campistes. Els dos mots, glamur i càmping, tenen origen anglès, però des de fa anys s’han incorporat al català (i a la majoria de llengües del nostre entorn) amb les adaptacions gràfiques pertinents, la qual cosa ha facilitat també la normalització de glàmping com a terme propi de l’àmbit del turisme.
Ja veieu, doncs, que, tot i que us toqui treballar a l’estiu, amb aquest parell de termes catalans formats per truncació, res no podrà estroncar-vos la possibilitat de passar unes bones trebacances fent glàmping en una confortable cabana de fusta dalt d’un arbre enmig del bosc o en una barraca de luxe entre unes magnífiques vinyes verdes vora el mar. Bon estiu! Podeu consultar aquests i molts altres termes de turisme al Diccionari de turisme i al Cercaterm.