El Govern obrirà tots els laboratoris de recerca per fer tests ràpids

Torra critica la Moncloa pels problemes per comprar material sanitari: "No podem esperar res de Madrid, no n'arriba res"

El Govern obrirà tots els laboratoris dels centres de recerca perquè puguin fer-se més de 100.000 tests ràpids | iStock El Govern obrirà tots els laboratoris dels centres de recerca perquè puguin fer-se més de 100.000 tests ràpids | iStock

El Govern obrirà tots els laboratoris dels centres de recerca perquè puguin fer-se més de 100.000 tests ràpids d'aquí a unes setmanes. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una entrevista a Ser Catalunya, que ha afegit que l'Executiu té "pràcticament llest" aquest programa per detectar casos de coronavirus. Torra també ha criticat el Govern espanyol pels problemes per comprar material sanitari: "No podem esperar res de Madrid perquè no n'arriba res".

Torra ha constatat que, dels subministraments que s'han demanat a l'Estat, només n'han arribat entre un 8 i un 10% de tot el material sanitari que utilitza la Generalitat. "Ens estem buscant la vida al mercat internacional", ha afirmat. A més, ha destacat la importància de l'obertura dels laboratoris per crear tests ràpids, després d'haver canviat equips i comprat reactius a fora.

Torra: "Cal mobilitzar tots els recursos de Catalunya"

El president ha insistit que cal "mobilitzar tots els recursos de Catalunya". En aquest sentit, ha fet una crida a les empreses químiques i farmacèutiques, i totes les que creguin que poden ajudar a elaborar i fabricar productes urgents, a contactar amb la Generalitat per coordinar-ne la gestió.

I és que, ha alertat, tot el que no pugui produir-se des de Catalunya serà "molt difícil" de trobar a escala internacional les properes setmanes, perquè països com França o Estats Units ofereixen més diners a les empreses per un mateix producte. El president ha posat com a exemple que una mascareta que valia 20 cèntims abans que esclatés la crisi del coronavirus, ara té un cost de 1,20 euros. Torra també ha subratllat que tenir un milió de mascaretes només dóna cobertura als hospitals catalans per a tres o quatre dies: "El volum de productes que necessitem és enorme".

Més informació
Les químiques de Tarragona donen equips de respiració i EPI als hospitals
Movistar dóna 250 ulleres a l'Hospital Vall d'Hebron
Avui et destaquem
El més llegit