Els 10 titulars d'abril al món

Des de l'unió dels Estats Units a la lluita contra el canvi climàtic, fins a la tensió entre Rússia i el món; aquí el més important d'aquest mes

Putin amenaça amb conseqüències "ràpides i dures" a Occident | Europa Press Putin amenaça amb conseqüències "ràpides i dures" a Occident | Europa Press

Un nou competidor per a Google

Business Insider: Uptodown competidors de Google Play

Un dels degans del sector tecnològic espanyol que va néixer en 2002 i ha aconseguit aconseguir uns 130 milions d'usuaris i 430 milions de descàrregues mensuals en apps d'Android plantant cara a Google.

Luis Hernández i José Domínguez van crear en 2002 aquesta web i s'han convertit en un referent que facilita la instal·lació d'apps sense necessitat de fer-se un compte a Google. Gràcies a aquesta facilitat i a la seva llibertat amb diferents versions més antigues, està tenint un mercat enorme en països emergents que tenen unes necessitats de tecnologia exponencials. Ara, es llancen al món dels videojocs.

https://www.businessinsider.es/salto-uptodown-tienda-apps-distribuira-videojuegos-842883

/uploads/s1/26/01/72/70/captura-de-pantalla-2021-04-30-a-las-18-04-52.png

 

 

 

Els Estats Units i el medi ambient

The Economist: Primera cimera del clima de Biden

Joe Biden ha tancat la seva primera cimera del clima prometent crear milions d'ocupacions verdes i certificant-se de nou en el camí de la lluita internacional contra el canvi climàtic. Ha posat un nou límit, entre un 50% i un 52% el 2030.

En aquesta cimera s'ha convidat a més de 40 presidents i caps d'estat a més de representants de multinacionals, associacions i sindicats. Pedro Sanchez ha assenyalat en la seva intervenció que pel 2022 s'haurà tancat el 85% de la generació elèctrica de carbó del nostre país.

Michel Bloomberg ha expressat la necessitat de fer més i més ràpid perquè veritablement tingui un efecte real sobre el canvi climàtic.

https://www.economist.com/the-world-this-week/2021/04/24/business-this-week

2

Nova variant de la covid a l'Índia

The Economist: Covid a l'Índia

El 14 d'abril va ser un dia important a l'Índia; una data clau de celebració per a diferents religions del país i, arran d'aquest dia, els positius per covid-19 han augmentat estrepitosament fins a arribar a 315.000 al dia una setmana després. Les autoritats sanitàries estan desbordades i es veuen imatges desoladores com les cremacions a l'exterior pel nombre de morts.

A part, aquest problema humà està afectant a la resta del món perquè l'Índia és un dels productors de medicaments a nivell global més importants i les autoritats han tancat l'exportació de vacunes. S'han exportat només 1,2 milions de dosis aquest mes en comparació dels 64 milions dels 3 mesos anteriors.

https://www.economist.com/leaders/2021/04/24/indias-giant-second-wave-is-a-disaster-for-it-and-the-world

/uploads/s1/26/01/71/86/3.png

 

Més problemes amb la vacuna AstraZeneca

Reuters: Demanda de la UE a AstraZeneca

La comissió Europea ha emprès accions legals contra la farmacèutica que elabora la vacuna, ja que veuen que s'ha incomplert clarament el contracte amb les dosis de la vacuna que haurien d'haver estat lliurades i per no tenir un pla fiable per garantir aquests lliuraments.

Recordem que segons el contracte, s'havien de lliurar 180 milions de dosis de vacunes en el segon trimestre d'un total de 300 milions de dosis en el període de desembre a juny. No obstant això AstraZeneca va manar un escrit el 12 de març dient que només podrien lliurar un terç d'aquesta quantitat.

https://www.reuters.com/article/salud-coronavirus-ue-astrazeneca-ideskbn2cd1fs

/uploads/s1/26/01/71/94/4.png

 

Una infracció de milions de dòlars

BBC: Multa històrica per AliBaba

Aquest mes, el gegant de comerç electrònic xinès ha rebut una multa històrica de 2.800 milions de dòlars per part dels reguladors xinesos per abús de la seva posició durant anys. Alhora Ant Group, signatura de pagaments digitals que és la filial del grup, va anunciar un pla dràstic de reestructuració.

A més el govern ha convocat a les 34 empreses més destacades del sector per donar-los un advertiment i que aquesta multa serveixi de lliçó per a tots.

Aparentment aquesta multa es pot emmarcar en una creixent regulació del sector tecnològic xinès i per a molts és un senyal bon que el mercat ha madurat.

També hi ha els que pensen que és una decisió política i que ningú pot ser més poderós en la vida dels ciutadans que el Partit Comunista.

https://www.bbc.com/mundo/noticias-56754282#:~:text=Durant%20el%20fi%20de%20setmana,en%20el%20mercat%20durant%20a%C3%B1us.

/uploads/s1/26/01/72/02/5.png

 

Línea Directa surt a borsa

Cinco Días: Bankinter i la seva sortida a borsa

L'entitat financera viu un moment dolç al mercat com el millor banc de l'Ibex 35 i un dels valors més alcistes del selectiu. A pesar que les seves pujades han perdut una mica de vigor la sortida a borsa de Línea Directa, en compensació als accionistes, suposarà un abans i un després per al valor.

LDA és una companyia fundada fa 26 anys per Bankinter i Bank of America. L'any passat va tenir uns ingressos per primes de 898 milions d'euros i va aconseguir un benefici net de 135 milions d'euros. Línea Directa passarà així a cotitzar en borsa i deixarà de ser una filial de l'entitat dirigida per Dolores Dancausa, encara que el banc conservarà el 17,4% del capital després del repartiment del 82,6% del capital.

Després d'aquesta estrena, s'esperen d'altres, com Ecoener i Opdenergy.

https://cincodias.elpais.com/cincodias/2021/04/29/mercados/1619677636_204012.html

/uploads/s1/26/01/72/12/6.png

 

La moneda digital xinesa

Market Watch: El yuan digital

El paper de la moneda té el seu origen a Xina al segle VII. Aquest mateix país està liderant el que pot ser una nova revolució a nivell global: La Moneda Digital.

S'ha començat a implementar a diverses ciutats del país a través del Banc Popular de Xina.

Els efectes de la decisió del gegant asiàtic poden ser enormes, sobretot per als Estats Units, que en els últims anys han vist constantment amenaçada la seva hegemonia com a potència mundial després del ràpid creixement de l'economia xinesa.

El seu llançament també podria agitar el mercat de les criptomonedas, sobretot si les autoritats xineses endureixen les seves regulacions.

https://www.marketwatch.com/story/will-chinas-new-digital-yuan-threaten-king-dollars-reign-11617743063

/uploads/s1/26/01/72/30/7.png

 

Mor el gran defraudador nord-americà

New York Estafis: Mor Bernie Madoff

L'exassessor financer, va morir als 82 anys. Va ser el cervell darrere de l'esquema Ponzi més gran del món, que va defraudar als inversors amb 19.000 milions de dòlars. Va morir en una presó federal en Carolina del Nord mentre complia una sentència de 150 anys.

https://www.nytimes.com/2021/04/14/business/bernie-madoff-dead.html

/uploads/s1/26/01/72/38/8.png

 

Ostatges al canal de Suez

BBC: Què passa amb la tripulació de l'Ever Given?

El vaixell Ever Given va quedar encallat al canal de Suez del 23 al 29 de març, la qual cosa va provocar el bloqueig d'una de les principals rutes marítimes comercials del món. No obstant això, encara hi ha 25 tripulants a l'interior del vaixell esperant saber quan podran anar-se'n a casa, ostatges temporals d'un conflicte multimilionari que involucra un vaixell que navega amb bandera panamenya, propietat d'un holding japonès, operat per una empresa alemanya, amb tripulació índia.

L'autoritat del canal de Suez ja va advertir que fins que no es resolgui la reclamació de gairebé 1.000 milions de dòlars per compensar els danys, l'operació de salvament i la "pèrdua de reputació", el vaixell es mantindrà a Egipte i la seva tripulació no podrà abandonar-ho durant aquest temps.

Els experts adverteixen que resoldre aquest litigi internacional entre totes les empreses, les companyies d'assegurances i les agències governamentals podria allargar-se anys.

https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-56852045

/uploads/s1/26/01/72/50/9.png

 

Rússia cada vegada més distant i enfadada

France 24: A Vladimir Putin li puja la tensió

Va utilitzar el seu discurs en el dia del "estat de la unió" per advertir a Occident que creuar les línies vermelles tindria conseqüències ràpides i dures. Les tensions van en augment després de la imposició de sancions per part dels Estats Units per la intromissió política de Rússia. També ha augmentat el nombre de tropes russes a la frontera amb Ucraïna, tot i que no se sap amb quina finalitat.

Així mateix, segueix la preocupació de la ciudadania pel líder de l'oposició Alexey Navalny que està a la presó i ha estat en vaga de fam. Milers de partidaris de l'opositor s'han manifestat en diferents ciutats de Rússia després del discurs amenaçador de l'encara president Putin.

https://www.france24.com/en/europe/20210421-putin-warns-of-quick-and-tough-response-to-any-provocation-by-the-west

/uploads/s1/26/01/72/62/10.png

 

 

Més informació
Els 10 titulars de març al món
Els 10 titulars de febrer al món
Els 10 titulars de gener al món
Avui et destaquem
El més llegit