Els 10 titulars de març al món

El buc Ever Given queda encallat al canal de Suez, bloquejant així la circulació d'un 10% del comerç naval mundial

El vaixel Ever Given encallat al canal de Suez | Europa Press El vaixel Ever Given encallat al canal de Suez | Europa Press

L'embús al canal de Suez

New York Times: "El Buc Ever Given encalla el canal de Suez"

Des de fa dies, el buc Ever Given, operat per la companyia Evergreen i un dels més grans del món, ha quedat atravessat al canal de Suez. Està bloquejant una via marítima per la qual circula el 10% del comerç global i encara no hi ha data per reflotar-lo ni causes de per què ha passat això.

S'intentarà el seu reflotament pròximament ajudat per les marees altes, diversos remolcadors pesats i dragatge del fons. Al mateix temps, hi ha més de 300 vaixells atrapats a l'espera que s'alliberi el canal.

El canal de Suez no és un canal qualsevol, és l'enllaç d'unió entre moltes fàbriques a Àsia i els clients europeus, a més de ser un dels majors conductes per al transport de cru.

https://www.nytimes.com/2021/03/26/business/ship-suez-canal.html

La joia amb més prestigi en Silicon Valley

Finantial Times: "Stripe: La joia més preuada de Sillicon Valley"

Stripe s'ha convertit en la nena bonica de Sillicon Valley després de la seva última ronda d'inversió per seguir expandint-se amb un valor actual de $95bn.

Els germans Collison es van criar al poble de Drominer, Irlanda. Tot i que no tenien internet a casa, van aconseguir amb la seva passió pels ordinadors i el coding, crear Stripe, la plataforma digital de pagaments que en només 10 anys s'ha convertit en una de les companyies més valuoses de Sillicon Valley.

Srtipe no és només una plataforma de pagaments online sinó que ofereix tot tipus de serveis d'e-commerce per a signatures com Google, Amazon, Spotify, etc.

https://www.ft.com/content/9bfda026-df9d-42e4-8679-c26a072e0522

Protestes a Myanmar

CNN: "El dia més sagnant de protestes a Myanmar"

Moren més de 100 persones a Myanmar després de que la Junta Militar amenacés amb disparar per l'esquena i al cap dels manifestants.

Les protestes convocades en el Dia de les Forces Armades en més de 40 ciutats de Myanmar han acabat amb molts morts, entre ells un nen.

Mentre que el comandant en cap de les Forces Armades Min Aung Hlaing, proclamava que anaven a protegir als seus ciutadans i a la democràcia i a convocar eleccions anticipades, s'està arribant a un punt de no retorn al país. La majoria de l'aliança internacional està en contra d'aquests atacs a la població, però d'altres com Rússia, han enviat al seu ministre de defensa mostrant un senyal de força.

A part, el país compta amb diverses guerrilles que van declinar acudir a la desfilada i sembla ser que "no es quedaran de braços creuats veient com es massacra als civils".

https://edition.cnn.com/2021/03/27/asia/myanmar-protesters-day-of-shame-intl-hnk/index.html

El constitucional alemany bloqueja el finançament europeu

Reuters: " Els Fons Europeus i el constitucional alemany"

El Tribunal Constitucional d'Alemanya, amb base a Karlsruhe, ordena al president no signar l'acordat al parlament i el Senat fins a decidir sobre la constitucionalitat dels fons, la qual cosa pot retardar el calendari.

Si ja dins de la Unió Europea hi ha tractats, un parlament triat pels ciutadans, institucions, etc. Des de fa uns anys, el Tribunal Constitucional d'Alemanya, s'ha convertit en protagonista indiscutible de les decisions més importants en la integració econòmica alguna cosa que pocs comprenen i que irrita a totes les capitals, començant per Brussel·les.

La decisió del Constitucional no bloqueja els fons europeus, però si podria arribar a retardar unes setmanes la seva engegada. Pròximament es pronunciaran els jutges, tant de bo donant llum verda als mateixos i no provocant un problema gegantesc en la UE.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-debt/german-constitutional-court-stops-ratification-of-eu-recovery-fund-iduskbn2bi2fr

La crisi de l'habitatge a causa de la pandèmia

El Confidencial: "Preus de l'habitatge a Espanya"

L'agència de qualificació Fitch pronostica que el mercat espanyol i del Regne Unit seran els que més patiran la caiguda del mercat immobiliari per la crisi provocada per la covid-19.

Fitch pronostica una caiguda del 10% en 2 anys, ja que per aquest 2021, preveu un descens d'entre el 4 i el 6%, respectivament. Així i tot, pel 2022 les previsions són més positives, ja no només en habitatge, sinó en la recuperació del PIB i la taxa de desocupació.

https://www.elconfidencial.com/vivienda/2020-12-09/fitch-vivienda-precios-espana-mercado-inmobiliario_2865203/

Ebro Foods es desprèn de la marca de pasta capdavantera nord-americana

Expansió: "Ebro Foods obté una plusvàlua de 25 milions per la venda de Ronzoni"

La venda de la marca de pasta seca líder al mercat dels Estats Units, Ronzoni, i de la planta de Winchester, generarà una plusvàlua neta al grup Ebro de 25 milions d'euros.

La transacció de Ronzoni i de la planta nord-americana s'ha acordat amb 8th Avenue Foods & Provisions Inc. per 80,5 milions d'euros, uns 95 milions de dòlars.

Ebro Foods assenyala que després d'aquesta desinversió, manté igualment "la seva forta implantació al mercat nord-americà".

https://www.expansion.com/empresas/distribucion/2021/03/26/605e53e7e5fdea336c8b458c.html

Negocis energètics a Suècia

Renewable energy magazine: "Siemens-Gamesa fa negocis amb Suècia"

La companyia energètica Siemens-Gamesa ha signat dos contractes amb l'empresa danesa European Energy per a dues comandes de 86 MW per a la seva instal·lació en parcs eòlics terrestres a Suècia, a més d'un contracte de manteniment de fins a 20 anys.

Siemens-Gamesa porta signats amb aquesta companyia danesa 3 contractes, tot i que un d'ells ha estat per a parcs eòlics a Polònia. La companyia destaca per la implantació dels seus aerogeneradors en països nòrdics, encara que també s'instal·len a Brasil, Regne Unit i Alemanya.

https://www.renewableenergymagazine.com/wind/european-energy-signs-two-more-orders-for-20210326

Els problemes de la vacuna a la UE

US News: "Nou lliurament del conflicte entre AstraZeneca i la UE"

L'EMA (Agència Europea del Medicament) ha autoritzat l'ús de tres noves fàbriques dins de la Unió Europea per a la fabricació de vacunes contra la covid-19 per poder augmentar la capacitat de subministrament i lliurament dels fabricants AstraZeneca, Moderna i Pfizer/BioNTech.

En el cas d'AstraZeneca s'ha avalat la fàbrica de Leiden, Països Baixos, que ja estava fabricant, però no podia distribuir a cap país de la UE; és precisament en aquesta planta on ha ocorregut l'últim frec entre la farmacèutica i la UE, en portar-se les dosis produïdes fins a Catalent a Itàlia per al seu embotellat, la qual cosa va fer sospitar a la Comissió Europea que s'anaven a exportar a Regne Unit malgrat l'escassetat d'aquesta vacuna que pateixen els 27 països de la UE

Quin serà el proper episodi?

https://www.usnews.com/news/world/articles/2021-03-24/astrazeneca-vaccine-doses-found-in-italy-export-ban-on-table-french-official

El canvi climàtic i Joe Biden

Bloomberg: "Biden recupera el temps perdut"

Joe Biden, que el 19 de febrer va fer efectiva la tornada a l'Acord de París dels Estats Units, ha organitzat, durant el Dia de la Terra, que se celebrarà el proper 22 d'abril, una cimera virtual amb 40 líders mundials entre els quals es troben Xi Jinping i Vladimir Putin per parlar sobre el clima. D'aquests líders mundials, 17 d'ells representen el 80% de les emissions de CO2 a nivell mundial.

A més, Biden ha anunciat el compromís dels Estats Units de neutralitzar les seves emissions en 2050.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-22/biden-to-convene-world-leaders-to-talk-climate-on-earth-day

Acords de mercat entre la UE i Regne Unit

Financial Times: "La UE i Regne Unit aconsegueixen un memoràndum de regulació de serveis financers"

Les dues parts han consensuat un memoràndum d'enteniment en matèria de serveis financers, segons Bloomberg. La mesura podria ajudar a les empreses financeres de la City de Londres a recuperar algun dia l'accés al mercat únic que van perdre quan Regne Unit va abandonar la UE.

Londres i Brussel·les han ultimat l'essència i el contingut del memoràndum, i ara estan treballant en el procediment de validació, segons una de les fonts. El Tresor britànic i la Comissió Europea no han fet comentaris sobre aquest tema.

https://www.ft.com/content/4222515b-e501-4b7f-82ce-f94810f4a819

Més informació
Els 10 titulars de febrer al món
Els 10 titulars de gener al món
Avui et destaquem
El més llegit