• Economia
  • Els titulats universitaris: plena ocupació, però s'han de "posar les piles" en anglès i comunicació

Els titulats universitaris: plena ocupació, però s'han de "posar les piles" en anglès i comunicació

Una enquesta de l'AQU a 40.000 titulats revela que augmenta la retenció de talent a Catalunya

El director de l'AQU, Jaume Valls, i la responsable de l'enquesta d'inserció laboral, Anna Prades, durant la presentació de l'enquesta | ACN
El director de l'AQU, Jaume Valls, i la responsable de l'enquesta d'inserció laboral, Anna Prades, durant la presentació de l'enquesta | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
20 de Setembre de 2023
Act. 26 d'Octubre de 2023

Els titulats en graus, màsters i doctorats a les universitats catalanes tenen pràcticament plena ocupació i millor nivell laboral que la mitjana de la població. De fet, ja tenen el nivell d'ocupació previ al 2008. A més, el sistema universitari català té capacitat d'atracció i retenció de talent, i està reduint la fuga de titulats en màsters que acaben treballant a l'estranger perquè tenen millors condicions laborals. No obstant, encara es noten mancances en competències transversals com l'anglès o la capacitat comunicativa. Són algunes de les principals conclusions de l'enquesta d'inserció laboral dels titulats universitaris que ha fet l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

 

Les principals conclusions de l'enquesta és que com més formació, millor inserció laboral, ja que hi ha plena ocupació en els titulats amb màsters i doctorats, i gairebé plena en els graus. De fet, el percentatge d'ocupació i els salaris mitjans augmenten amb la formació, passant l'ocupació del 91 al 96% entre graus i doctorats, i del 62 al 84% els que cobren més de 2.000 euros bruts al mes. També es redueixen les funcions no qualificades en el cas de màsters i doctorats, però al voltant del 40% fan funcions per sota del seu nivell de formació.

Tenint en compte les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), els titulats universitaris són els únics que han recuperat els nivells d'ocupació previs a la crisi financera del 2008, al voltant del 8% d'atur, mentre que els que només tenen estudis secundaris encara estan per sobre. En el cas dels màsters, el nivell d'atur és del 4,2%, cosa que es considera plena ocupació. Els titulats en graus tenen un atur del 5,5% i els doctorats, d'un 1,7%. El 65% dels titulats universitaris té contracte fix o indefinit.

 

Molts titulats en graus i màsters consideren que el seu nivell d'anglès i d'expressió oral i escrita està per sota de les seves necessitats laborals

Pel que fa a la satisfacció amb la titulació cursada, el 82% dels doctorats diu que ho està, mentre que els titulats en graus i màsters ronden el 70%, percentatges estancats respecte el 2020. No obstant, un terç dels titulats en graus o màsters no repetirien estudis, i d'aquests, gairebé la meitat es mostren insatisfets amb el disseny o la qualitat del títol.

De fet, molts titulats en graus i màsters consideren que el seu nivell d'anglès i d'expressió oral i escrita està per sota de les seves necessitats laborals. En canvi, la seva formació teòrica la consideren per sobre de l'exigit laboralment.

Un altre dels àmbits de l'enquesta és l'atracció i la retenció de talent. El 26% dels estudiants de màster procedeixen de l'estranger, i d'aquests, un de cada tres es queden a treballar a l'Estat. Així, hi ha un 8% de titulats espanyols en màsters que treballen a l'estranger, cosa que es considera fuga de talent, i un 32% de titulats internacionals que treballen aquí, cosa que es considera retenció de talent. Per àmbits d'estudis, les humanitats són les que més talent atreuen, seguides de la salut i les enginyeries. La major fuga de talent es dona també en les enginyeries i les ciències.