El TJUE contradiu el Suprem: les hipoteques amb IRPH poden ser abusives

La justícia europea declara que aquesta clàusula ha d'estar sotmesa al control dels jutges, ja que pot ser parcial

El tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg | ACN El tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg | ACN

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que les hipoteques referenciades amb l'índex IRPH poden ser abusives. En la sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg insta els tribunals espanyols a "assegurar-se del caràcter clar i comprensible" de les clàusules de contractes dels préstecs hipotecaris i a "substituir-les" en cas que siguin considerades abusives amb l'objectiu de "protegir els consumidors".

El TJUE contradiu així la decisió del Tribunal Suprem, que considera que els préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH no poden sotmetre's a control judicial perquè no impliquen cap abús per part dels bancs. La sentència segueix, com passa en la majoria dels casos, l'opinió que l'advocat general del tribunal va fer pública el passat setembre. L'advocat general ja va considerar que els préstecs referenciats amb l'IRPH eren "poc transparents" i podien ser abusius, després que un jutjat de Barcelona elevés la qüestió a la justícia europea per resoldre si en aquests casos es pot aplicar la directiva europea sobre les clàusules abusives en els contractes amb consumidors.

La sentència que ha estat anunciada aquest dimarts i ja ha començat generar reaccions. El primer en pronunciar-se ha estat l'eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun. En un comunicat, Urtasun ha dit que "ni el Banc d'Espanya ni la Comissió Nacional del Mercat de Valors van fer una supervisió de la comercialització massiva de productes" com els basats en l'IRPH. El representant dels comuns considera que la sentència de Luxemburg "una vegada més evidencia que les normes espanyoles de protecció de les persones usuàries de serveis financers són clarament insuficients i dictades al servei de la banca".

 

La sentència obre la porta a indemnitzacions milionàries

Segons l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), els hipotecats amb l'índex IRPH han pagat un sobrecost de 25.000 euros des del 2004, uns 165 euros de més en les quotes mensuals dels seus préstecs hipotecaris.

El sobrecost total, segons l'associació, es tradueix en un impacte econòmic de 25.000 milions d'euros. Els bancs, però, estimen que la xifra no arriba als 17.000 milions, mentre que Goldman Sachs apunta que l'anul·lació d'aquesta clàusula podria arribar a costar fins a 44.000 milions als bancs.

Més informació
Les hipoteques cauen el 2019 a Catalunya
Les hipoteques continuen a la baixa: cauen un 15,9% al novembre
Els catalans signen un 12,2% menys d'hipoteques a l'octubre
Avui et destaquem
El més llegit