
El consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat aquest dimecres la creació de la tarifa plana pels transports dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A partir de l'1 de gener, tots els usuaris pagaran el preu equivalent a la primera corona pels desplaçaments entre els 36 municipis de l'AMB, també dels divuit que formen part de la zona tarifària 2. Aquesta equivalència de preus beneficiarà més de 3,2 milions de ciutadans i suposarà, segons ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern, Damià Calvet, un increment de 4,6 milions de viatges. A canvi, els ajuntaments aportaran 17 milions d'euros en forma del tribut metropolità, que es veurà reflectit en un augment de l'IBI dels valors cadastrals de més de 45.000 euros.
Amb aquesta integració, que el vicepresident de l'Àrea de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, ha qualificat d'"històrica", es crea una tarifa plana que "solucionarà el greuge comparatiu" dels divuit municipis de la zona 2, que s'anomena també segona corona. I és que amb la tarifa anterior un veí de Castelldefels pagava la meitat que un de Molins de Reis per anar a Barcelona, tot i estar més lluny de la capital.
El preu del transport públic de tota l'AMB passarà a tenir el preu de la primera corona a partir de l'1 de gener de 2019
Volem que la segona corona incrementi l'ús del transport públic", ha assegurat el també alcalde de Sant Joan d'Espí, tot recordant que avui dia l'ús del vehicle privat és superior a la zona 2. També ha remarcat que aquest canvi tarifari és una reivindicació històrica dels divuit municipis de l'AMB que pertanyen a la zona 2, com ara Sant Cugat o Cerdanyola del Vallès.
Els títols que es beneficiaran d'aquesta tarifa són els bitllets senzills i els títols integrats a excepció de la T-16, els títols socials de l'AMB i de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). L'acord aprovat per l'ATM suposarà un estalvi d'un 50% en el cas de la T-10 i del 26% en el cas de la T-trimestre, T-Jove i T-mes.
Els usuaris dels municipis de la zona tarifària 2 que no formen part de l'AMB, com ara Sabadell, Rubí, Vilassar de Mar o el Masnou, o de la zona 3 i 4 no notaran cap canvi amb l'entrada d'any. "Desplaçar-se entre Sabadell i Sant Cugat o entre Terrassa i Cerdanyola del Vallès seguirà costant el mateix", ha recordat Calvet.
Tot i no conèixer el cost total de la mesura, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que s'espera que els beneficis que es derivin de l'increment d'usuaris compensin el dèficit tarifari que provocarà el fet de cobrar menys per trajecte. No serà fins al segon trimestre de 2020, un cop tancat l'exercici i recaptats tots els ingressos del tribut i els generats per la tarifa plana, que el consell d'Administració de l'AMB sabrà si serà necessari assumir un eventual dèficit tarifari.
Al seu torn, la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha dit que cal "anar més enllà" i ha demanat la congelació de les tarifes del 2019. Per fer-ho possible, ha posat en el punt de mira el projecte de pressupostos generals de l'Estat, pactat entre el govern socialista i Podem. Per Sanz, de BComú, els comptes són "una oportunitat per oferir una tarifa assequible sense el sobreesforç" de cap de les administracions consorciades a l'AMB.
"No podem deixar perdre aquesta oportunitat que fa vuit anys que reivindiquem: que l'Estat incorpori partides suficients per poder financer el transport públic", ha afirmat Sanz . També en aquesta línia s'ha mostrat Poveda, del PSC, que ha apuntat que la recuperació de les aportacions de l'Estat permetria abaratir les tarifes de transport de forma general.
No obstant això, el conseller Calvet, de JxCat, ha mantingut la posició expressada pels representants del seu espai polític al Congrés dels diputats i ha descartat que el seu partit doni suport als comptes de Pedro Sánchez si no hi ha moviments pel que fa a la situació dels "presos polítics i exiliats".
La T-Mobilitat s'endarrereix (de nou)
La voluntat del Govern és que aquesta tarifa plana s'ampliï a tot el territori català per avançar cap a un nou model de transport públic basat en una tarifa quilomètrica i per recurrència. Un sistema que es podria implantar a Catalunya a partir del 2021, segons ha confirmat Calvet, que s'ha excusat pels retards d'un model que ja havia de començar a provar-se l'any vinent, tot afirmant que el nou sistema necessita un canvi tecnològic "del magnètic al digital", que no es podrà implantar fins al 2021.
"Aquest és el primer pas cap a la T-Mobilitat en la mesura que avança cap a un nou model tarifari gràcies al qual els usuaris pagaran en funció dels quilòmetres recorreguts i de la freqüència amb què faci servir el transport públic ", ha apuntat Calvet. El conseller de també ha obert la porta a noves tarifes planes en les àrees metropolitanes de les altres capitals de demarcacions tot i que no ha afegit cap detall al respecte.
Acord per crear un grup de treball per garantir el finançament del transport públic
Les administracions que presideixen el consell d'Administració també han acordat en la reunió d'aquest dimecres crear un grup de treball per garantir el finançament "sostingut i sostenible" del transport públic. El conseller Calvet ha explicat que es convidarà com a observadors a l'administració general de l'Estat i l'AMTU (Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà) i a altres experts externs en la matèria.