Donald Trump JR
Donald Trump JR

Les amistats de Don Jr

La Fed no té molt marge per pujar tipus d'interès; la reforma sanitària torna a estar aturada i aquesta setmana el fill de Donald Trump ha rebut autèntiques bombes informatives

Yanet Yellen començarà a reduir el balanç de la Reserva Federal el pròxim mes de setembre. Així es desprèn de la reunió de la Junta de Governadors (FOMC) d'aquest mes de juliol. A més, Yellen ha explicat que, a causa de la baixa inflació, la Fed no té molt marge per pujar tipus d'interès. Aquesta és una informació molt rellevant. Durant el mandat de Ben Bernanke la Fed va expandir la grandària del balanç a través de quatre programes de compres de deute públic i hipoteques. La Fed es disposa a reduir aquesta grandària fins als nivells previs a la Gran Recessió; ara bé, té tres formes diferents de fer-ho: endurint les condicions monetàries (més o menys semblant a una pujada de tipus d'interès), facilitant les condicions monetàries (a una baixada de tipus) o neutral a les condicions monetàries. Les declaracions de Yellen en relació al fet que no hi ha molt marge per pujar tipus d'interès implica que és dubtós que redueixi la grandària del balanç endurint les condicions monetàries. Així doncs, o serà neutral o serà facilitant les condicions monetàries, el que li donaria marge addicional per pujar tipus d'interès. El més probable, però, és que Yellen opti per la via neutral.

Yellen s'ha equivocat no explicant detalladament com pensa implementar la reducció del balanç i per aquest motiu sembla haver-hi una mica de desconfiança - injustificada- als mercats

La Fed té un trilió americà de dòlars en valors de deute públic. D'aquest trilió, 570 bilions tenen com a venciment el període 2020-2022; els 430 restants durant el període 2025-2030 així que no en té prou no renovant els títols de deute públic quan es dóna el seu venciment, ja que això implica esperar 12 anys, quasi dos cicles econòmics complets.

Per tant, per reduir la grandària de forma neutra i ràpida cal la coordinació entre el Tresor i la Reserva Federal, ja que el Tresor pot emetre deute públic a un any o menys per valor d'un trilió de dòlars i canviar aquests títols a curt termini per l'estoc de deute públic de la Reserva Federal. El resultat és la reducció de tot el balanç de la Fed en 12 mesos.

Aquesta via té un efecte addicional positiu: donat que els bancs tenen moltes reserves (diners de banc central que de cap manera surten del banc central) a causa dels programes de compres de Bernanke i aquestes reserves limiten l'expansió del balanç dels bancs, així que accelerar la reducció del balanç de la Fed implica alliberar recursos financers bancaris que poden impactar positivament en el creixement econòmic. A més, aquestes reserves generen ingressos més baixos que els títols de deute públic, així que l'efecte és doble pel sistema bancari nord-americà. De totes maneres, al meu entendre, Yellen s'ha equivocat no explicant detalladament com pensa implementar la reducció del balanç i per aquest motiu sembla haver-hi una mica de desconfiança - injustificada- als mercats.

Trumpcare es queda sense votació

La Reforma Sanitària sembla, un cop més, completament aturada després que els republicans hagin estat incapaços d'assolir un consens mínim al Senat. La votació que el President Trump va anunciar per aquesta setmana no es produirà, ja que el partit republicà està literalment partit en dos i no sembla que les postures es puguin consensuar ràpidament. Les vacances s'apropen i sembla difícil que el mes de setembre pugui convertir-se la reforma en llei, ja que comença la precampanya de les midterms de 2018 (eleccions al Congrés i al Senat), però després de vuit anys d'agressiva oposició a Obamacare no sembla assumible no fer cap reforma. A més, segons quina reforma aprovin els republicans pot suposar la impossibilitat d'assolir cap acord en matèria d'infraestructures i fiscalitat, ja que Trumpcare és tan impopular com Obamacare entre els nord-americans.

Trumpcare és tan impopular com Obamacare entre els nord-americans

La CNN, el NYT i el Washington Post es posen d’acord

El KremlinGate segueix escalant i aquesta setmana el New York Times i la CNN han publicat dues autèntiques bombes informatives. El NYT va publicar uns e-mails que demostren que va existir relació entre el fill de Donald Trump - àlies Don Jr. - i el govern rus amb el coneixement de l'equip de campanya. En aquests correus se li ofereix a Don Jr. informació provinent de les Agències d’intel·ligència russes sobre Hillary Clinton.

És incert si hi ha delicte de traïció o no però el cert és que tant la comissió d'intel del Congrès com la del Senat han manifestat que tenen coneixement d'aquests correus electrònics des de l'abril i que tenen previst cridar a testificar Don Jr., que ja té advocat que el representi - el bufet que porta els assumptes de la màfia italiana-.

Per una altra banda, la CNN ha publicat un vídeo on es veu al President Trump reunir-se amb empresaris i oficials d'intel·ligència russos l'any 2013. A més, alguns d'aquests membres són els mateixos amb els quals el seu fill va intercanviar correus esperant informació bruta de Hillary Clinton com va reportar el NYT.

Tant si aquests comportaments són delicte com si no, cosa que el Fiscal Especial Mueller haurà de decidir si presentar càrrecs o no, el cert és que fa l'efecte que la CNN, el NYT i el Washington Post treballen conjuntament. A més, hem sabut que molts dels memoràndums que l'ex-Director de l'FBI James Comey ha deixat per escrit és material classificat, el que impedeix la seva destrucció quan Chris Wray sigui confirmat com a nou Director, si és que resulta confirmat aquesta setmana...

Més informació
Trump entre Varsòvia i Pyongyang
Trump: sense preguntes no hi ha respostes
La fi de l’efecte del ‘Trump Trade’
Avui et destaquem
Comentaris