El turisme enfosa la confiança empresarial

L'índex es redueix un 2,2% a Catalunya en el primer trimestre de l'any, mentre que decreix un 0,4% al conjunt de l'Estat

La confiança empresarial empitjora especialment a l'hostaleria i el transport
La confiança empresarial empitjora especialment a l'hostaleria i el transport

La confiança empresarial a Catalunya en el primer trimestre de l’any recula un 2,2% en relació amb el quart trimestre de l’any passat, segons els Indicadors de Confiança Empresarial (ICE) publicats aquest dimecres per l’INE. Així, Catalunya és una de les deu comunitats autònomes que veuen com aquesta confiança en l’economia retrocedeix.

En el conjunt de l’Estat, la confiança cau un 0,4% els primers tres mesos del 2018 en relació amb el desembre de l’any passat. Encadena, així, el segon descens trimestral després del retrocés de l’1,1% registrat el darrer trimestre del 2017. Aquesta caiguda de la confiança es registra sobretot en els sectors vinculats al turisme.

En concret, el balanç d’expectatives, és a dir, la diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes, s’ha situat en +1,9 punts, una xifra per sota dels +5,2 punts del trimestre anterior. Això és degut a què el percentatge d’establiments empresarials que pensen que la marxa del seu negoci serà favorable entre el gener i el març d’aquest any s’ha situat en el 19,6%, quan el trimestre anterior es va situar al 21,1%.

Així mateix, el percentatge d’empresaris que opinen que el negoci funcionarà de manera normal ha baixat des del 63% al 62,7%, mentre que els directius que es mostren pessimistes sobre l’evolució de la seva empresa ha augmentat des del 15,9% del trimestre anterior al 17,7%.

El transport, l’hostaleria i el comerç, els més pessimistes

Segons les dades de l’INE, dels cinc sectors econòmics analitzats aquest trimestre, els únics que experimenten un retrocés de la confiança empresarial són els del transport i l’hostaleria, amb una caiguda del 3,8%, i el comerç (-0,9%). D’altra banda, la confiança ha augmentat a la construcció (+1,3%) i en altres serveis (+0,2%).

Per comunitats, la confiança empresarial retrocedeix en onze autonomies, especialment a les Illes Balears (-6,6%), Castella i Lleó (-2,7%) i Catalunya (-2,2%). En canvi, els majors repunts s’han registrat a Aragó (+4,6%), Madrid (+2,2%) i el País Basc (+1,7%).

Més Informació
Mantenint la confiança tot i el trasllat de seus
La confiança empresarial cau a Catalunya per primer cop en un any
Els empresaris catalans són els més optimistes pel proper trimestre
Avui et destaquem
Comentaris