La UE acorda un carregador únic per a mòbils, tauletes i càmeres

La mesura, que es portarà a terme a partir de la tardor del 2024, permetrà evitar unes 11.000 tones de residus electrònics l'any, segons la CE

Un carregador connectat a un endoll | ACN Un carregador connectat a un endoll | ACN

Els negociadors del Parlament Europeu i el Consell han tancat un acord per establir un carregador únic per a mòbils, tauletes, llibres electrònics, càmeres, videoconsoles i auriculars a partir de la tardor del 2024. El carregador únic serà del tipus USB-C i evitarà que els consumidors hagin de comprar carregadors addicionals quan adquireixen nous dispositius. La mesura evitarà unes 11.000 tones de residus electrònics l'any, segons estimacions de la Comissió Europea. De moment, queden fora del carregador únic els ordinadors portàtils, els dispositius que mesuren l'activitat física o els rellotges intel·ligents. Ara, ambdues institucions han de formalitzar l'acord.

La Comissió Europea impulsa aquest acord des de fa tretze anys, quan el 2009, va assolir un acord voluntari amb els principals fabricants de dispositius mòbils, que va permetre reduir de 30 a tres els carregadors existents: l'USB 2.0 Micro B, l'USB-C i el Lightning, exclusiu d'Apple.

Aquest pacte, però, va expirar el 2014 i el mes de setembre passat l'executiu comunitari va llançar una nova proposta que va fructificar avui, en un acord que encara s'haurà de ratificar formalment pel Consell de la Unió Europea.

Avui et destaquem
El més llegit