Un nou aturat: home, 30 anys i amb estudis

Creix el nombre de desocupats en el col·lectiu fins ara menys vulnerable, els anomenats 'insiders'

La taxa d'atur es troba en xifres rècords. Més d'una de cada quatre persones en edat de treballar no ho fa, un llast que impedeix que cap país avanci i un greuge que cada cop afecta més i diversa gent. Els col·lectius més damnificats són joves i majors de 50 anys, però ningú no és immune. Ho demostra l'increment que ha patit els últims anys la desocupació entre aquell col·lectiu tradicionalment més intocable: els homes de 30 a 50 anys, amb estudis superiors i que abans de 2008 comptaven amb un contracte indefinit, els anomenats insiders.

Abans de la crisi, només un 3,7% d'aquest grup de persones estava a l'atur. Una xifra que s'ha multiplicat en el darrer lustre: a dia d'avui, un 13% dels insiders es troba a desocupat.

Ho destaca l'Informe Econòmic que ha fet públic aquest dimecres Esade. L'escola de negocis catalana posa èmfasi en el perill d'aquesta taxa de desocupació malgrat que sigui notablement més baixa que en altres col·lectius. "Tot i que la taxa d'aquests segment queda per sota de la taxa mitjana d'atur, és preocupant la tendència creixent que pateix i no és un bon auguri si busquem senyals de recuperació econòmica", detalla la professora del Departament d'Economia d'Esade, Ana Laborda.

Menys contractes per a més insiders i amb més formació
El nombre de contractes indefinits pels insiders s'ha estancat als darrers anys, al mateix temps que la variació demogràfica i el nivell formatiu d'aquest segment es mantenia o anava a l'alça. Com a conseqüència, conclou l'informe, la taxa de seguretat laboral se'n ressenteix i va a la baixa, i la quantitat de treballadors amb contracte indefinit que són acomiadats augmenta. En definitiva, es fa palès el procés d'erosió del sistema productiu català i espanyol que ha provocat la rescessió.

El document publicat per Esade raona que cal tenir molt en compte l'atur al col·lectiu insider, entre altres coses, perquè es tracta d'un grup avesat a posseir hipoteca. D'aquesta manera, un creixement de la desocupació als homes de mitjana edat amb estudis superiors i que disposava de contracte indefinit té moltes possibilitats d'afectar directament la taxa de morositat.
Avui et destaquem
El més llegit