La manifestació feminista desborda el Passeig de Gràcia | ACN
La manifestació feminista desborda el Passeig de Gràcia | ACN

Vaga feminista històrica

La reivindicació del 8 de març atura el país i desborda els carrers per la igualtat d'homes i dones

La vaga feminista d'aquest 8 de març ha estat un èxit. Unes 200.000 persones segons la Guàrdia Urbana s'han manifestat a Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones en una jornada històrica. Ho fan sota el lema ens aturem per canviar-ho tot. Al conjunt de l'Estat espanyol la vaga ha estat secundada per un total de 5,9 treballadors.

"Ja fa molts anys que es va lluitant però cada vegada és més evident que les desigualtats s'han d'acabar". Una de les assistents a la marxa feminista d'aquest 8-M, Mercè Casademunt, resumia així el sentir majoritari d'una marxa que ha aplegat milers de persones de totes les edats i, sobretot, en la que les dones han pres tot el protagonisme i en la que els homes han acompanyat la reivindicació del moviment feminista.

"Estic contenta que hi hagin molts homes perquè aquesta és una lluita de tots", explicava l'Aurora. De fet, un dels homes assistents, Gonzalo, ha animat el moviment feminista a "fer soroll" i a reivindicar-se pels seus drets en una societat en la que els homes estan "mol mal acostumats". "Això està bé perquè demostra que la gent s'està conscienciant. La unió sempre fa la força", afegeix l'Aurora.

Constants han estat els lemes, crits i pancartes contra la societat patriarcal i a favor de la plena igualtat entre gèneres. "Fa falta reivindicar-ho a tot arreu, des de la mateixa organització familiar fins a totes les feines i empreses. És un problema general de la nostra societat", replicava Mercè Casademunt, una empresària que ha anat a la manifestació de la ma de les seves empleades.

Els periodistes homes, expulsats de la capçalera

Tot i que la marxa l'han protagonitzat majoritàriament dones, però a la que han assistit també un gran nombre d'homes, molts d'ells acompanyant a les seves parelles i famílies, els que no han estat benvinguts han estat els periodistes homes que cobrien la marxa. Només en els minuts inicials s'ha permès que estiguessin a l'espai reservat per a premsa davant la capçalera.

En el moment d'iniciar-se la marxa, l'organització ha expulsat del cordó els periodistes homes i només les periodistes dones han pogut prendre imatges netes de l'avenç de la capçalera. Inicialment s'ha informat d'aquesta decisió per megafonia i, posteriorment, se'ls ha acompanyat a tots a abandonar la zona reservada i s'han proferit alguns retrets. "Nosaltres soles podem oferir la cobertura de la manifestació", han dit algunes de les periodistes dones.

Un èxit pels sindicats

Els sindicats catalans han qualificat d'"històrica" la vaga feminista. En un comunicat, CCOO ha celebrat que el 8-M hagi estat una "mobilització sense precedents a la història del moviment sindical del país". Per la seva part, la UGT ha destacat que el seguiment ha estat "massiu i generalitzat en tots els sectors". A la sanitat, a tall d'exemple, el seguiment de la vaga de dues hores ha estat d'entre el 75% i el 80% amb compliments dels serveis mínims establerts, segons dades de CCOO.

Un total de 5,9 milions de treballadors han secundat la vaga feminista del 8-M a tot l'Estat mitjançant aturades parcials de dues hores per torn, segons els sindicats UGT i CCOO. Els dos sindicats majoritaris van cridar a fer aturades entre 11.30 h i 13.30 h o entre 16.30 h i 18.30 h per mostrar el rebuig a la bretxa salarial en funció del gènere, la precarietat laboral i la violència masclista. Les principals empreses de la indústria, els serveis i les administracions públiques s'han sumat a la vaga, que ha anat acompanyada de la celebració de 60 assemblees i reunions a empreses i administracions públiques i al pronunciament de 20.000 comitès d'empresa i seccions sindicals, entre d'altres. Pels sindicats, "ara l'important és el 9 de març i la resta dels dies de l'any perquè les demandes del moviment sindical i del moviment feminista es vagin obrint pas a les empreses, en la negociació col·lectiva, en el diàleg social i en les institucions".

Contra tot tipus de discriminació

Després de travessar tot el Passeig de Gràcia, l'acte es tanca amb la lectura d'un manifest a plaça Catalunya en què les membres Vaga Feminista reivindiquen la diversitat del moviment i criden 'prou!' davant "les violències masclistes, agressions, humiliacions, marginacions o exclusions". 

En aquest sentit, el moviment reclama el desplegament de polítiques d'igualtat "reals" per a una societat més justa i "lliure" de violència. Vaga Feminista denuncia la "invisibilització" de la dona i assegura que amb la vaga en sectors com les cures en la família i la societat es dona "visibilitat a una feina que ningú vol reconèixer, ja sigui a la casa, mal pagada o com a economia submergida".

"Fem una crida a la rebel·lia i a la lluita davant l'aliança entre el patriarcat i el capitalisme que ens vol dòcils, submises i callades", rebla el manifest. Les dones lamenten el paper de la dona en diferents àmbits de la societat, des dels relats que es donen als infants en relació a la igualtat de gènere i exigeix un model "lliure de valors patriarcals i imperialistes des dels primers trams educatius". També denuncien el racisme de gènere o els atacs als col·lectius LGTIB.

També en clau política, el moviment Vaga Feminista denuncia les agressions sexuals durant la jornada de l'1-O o els efectes del 155: "Les feministes estem compromeses també en la defensa de la democràcia i de les llibertats al nostre país i entenem que la criminalització de formes pacífiques de protesta social i reivindicació política també són formes de violència institucional".

Més informació
La dona treballadora diu ‘prou’
La dona tecnològica: una desigualtat existent
La dona pren el volant del taxi
Avui et destaquem
El més llegit