'El corredor': buscant una segona oportunitat

El curmetratge, inspirat en el programa Emppersona de Pimec, parla d'un antic empresari a qui la crisi ha deixat sense feina i sense l'esperança de trobar un nou treball

Quan manca la feina, després de molts anys dedicant-t'hi amb passió, tot sembla esfondrar-se. Sobretot si és per les conseqüències de la crisi, i encara es fa més dur si després de més intents, res sembla fer-te sortir de l'atur ni trobar una nova oportunitat.

És una descripció fidel a la realitat que viuen moltes persones des de fa gairebé sis anys, i també la que viu en Pablo, un empresari que va haver de tancar el seu negoci per la recessió. Ell protagonitza el curtmetratge El corredor, dirigit per José Luis Montesinos i produït per José María Torres, president de Numintec, juntament amb Caduco Films i Bastian Films.

Esperances perdudes
Sempre s'ha de tornar a intentar, mai és massa tard, com tampoc res és impossible. Es podria resumir així la conclusió de l'encontre fortuït que té en Pablo (Miguel Ángel Jenner) amb un ex treballador de la seva companyia (Lluís Altés), a qui va haver d'acomiadar cinc anys abans.

Aquest duu vestit d'home i corbata, i va acompanyat per un cotxe de luxe que sembla denotar que tot li va millor que mai. I així ho assegura ell, qui explica que ara té un negoci propi de lloguer de vehicles amb xofer. En Pablo, per contra, no passa pel seu millor moment, ni creu ja que existeixin les noves oportunitats. Un desànim massa visible i que no passa desapercebut.

Cursa per una segona oportunitat
Malgrat creure que no, sí existeixen. Sense cap mena de rancor, l'ex empleat de Pablo idea un estratagema: si el guanya en una cursa fins el final del carrer, tindrà la seva segona oportunitat en forma de feina.

Ho aconsegueix o no? La resposta pot dependre de cadascú, però no es pot negar que guanya la partida a la seva frustració. El corredor, en Pablo, treu forces d'on no les té i corre perquè, de nou, recupera la il·lusió i l'esperança.

De la ficció a la realitat
"Tots fracassem a la vida i tots mereixem una segona oportunitat, i ajudar als altres ens fa feliços", deia José María Torres en la presentació del curt a Barcelona amb la Fundació Pimec. El comentari també fa referència al programa Emppersona-Incorpora de la fundació i l'Obra Social La Caixa, el vertader origen del curtmetratge. La iniciativa ajuda a persones que han sigut empresàries i que la crisi els ha deixat sense feina.

De fet, segons explicava Torres, la idea va sorgir en una conversa amb el director i director adjunt de Pimec: "Volíem conscienciar els empresaris que han d'ajudar en èpoques difícils". I no hi ha millor manera que traslladar a la gran pantalla una història que pot passar a qualsevol persona i que han viscut els qui han participat en el programa de la patronal.

Reconeixement internacional
El director José Luis Montesinos té ja a la seva butxaca més de 130 premis gràcies a La historia de siempre, un curt del qual l'equip ja parla com la primera part de la que podria ser una trilogia completada per El corredor i un pròxim projecte. I tot i que assolir els 130 premis és una tasca difícil, el curtmetratge fet amb la col·laboració de Pimec no es queda enrere.

El corredor s'ha convertit ja en el primer film català a guanyar el premi al Millor Curmetratge Europeu en la 59a edició de la Setmana Internacional del Cinema de Valladolid (Seminci). Un reconeixement que el porta a estar entre els nominats a millor curt als premis de l'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) l'any vinent, juntament amb 14 curts més d'arreu d'Europa. D'altra banda, El Corredor també és finalista als VII Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català.

A mode de valoració, i d'anècdota, Montesinos mostra la seva il·lusió pel curt amb aquest comentari: "No hay mal que por bien no venga". Una frase que tan pot resumir la història d'en Pablo com el procés de creació del curt, el qual explica Montesinos que va estar a punt de rebutjar. "Veníem d'abandonar una idea anterior i avui estem nominats al millor curt europeu", recordava, com a mostra que mai s'ha de deixar de lluitar.

Avui et destaquem
El més llegit