4YFN, el laboratori del MWC

La fira d’emprenedoria celebra la cinquena edició com l’aparador tecnològic perquè les grans empreses identifiquin la innovació protagonista del congrés del 2019

El 4YFN és l'espai dels emprenedors | Àngel Bravo El 4YFN és l'espai dels emprenedors | Àngel Bravo

El 4YFN és com el pernil. “És deliciós, creix amb el temps, també la seva qualitat, la qual depèn de com ha nascut i on s’ha cuidat com amb el 4YFN”. No és un acudit, així és com s’ha donat el tret de sortida a la cinquena edició de la fira d’emprenedoria que Barcelona acull en el marc del Mobile World Congress, la que durant tres dies rebrà les idees més innovadores i disruptives de 650 empreses, 700 inversors i més de 19.000 visitants.

Japó, el Regne Unit, Alemanya... i fins a 145 països. Durant aquests dies es poden conèixer projectes i participants de diversos països, com s’ha referit el director executiu de la fira, Esteban Redolfi, en la seva presentació. “Tenim gent de tot arreu, aprofiteu les activitats, les conferències i el networking”, ha apuntat, recordant que els pavellons de Fira de Barcelona Montjuïc destinats a acollir l’esdeveniment enguany canvien la seva organització per dedicar un espai més gran a les food truck i on fer-hi la clàssica trobada informal de cada vespre per “connectar”.

Grau: “Han vingut per anticipar què passarà al congrés el pròxim any, busquen la tecnologia que esteu construint”

I és que la interacció és un element que tant Redolfi com Yossi Vardi, un dels impulsors del 4YFN, han remarcat. “Parleu i connecteu aquí tant com no ho feu per internet”,  ha insistit el segon. Entre emprenedors, amb inversors, amb directius de grans empreses... especialment amb aquests últims, dels qui el director de la Mobile World Capital, Carlos Grau, ha dit que estan a l’aguait del talent: “Han vingut per anticipar què passarà al congrés el pròxim any, busquen la tecnologia que esteu construint”.

 

Emprenedors conversant al 4YFN | Àngel Bravo
Emprenedors conversant al 4YFN | Àngel Bravo

 

Grau també ha recordat que Barcelona aquest any porta el 5G com a bandera de la setmana tecnològica i que “les innovacions que es poden veure són també el resultat de 365 dies de feina, no només els quatre de fira”. 

Vardi: “Parleu i connecteu aquí tant com no ho feu per internet”

Una presentació breu de 10 minuts, però concisa i clara és la que han ofert els tres directors dalt de l’escenari, que no han volgut prendre més segons als oients per donar-los via lliure per assistir a alguna de les diverses conferències que han obert el primer dia.

Fer créixer les startups

Entre elles, una que ha tingut lloc a l’escenari Airbus. Com poden contractar talent les startups? Aquesta ha sigut la pregunta que s’ha formulat només començar i que ha centrat la sessió. “La filosofia d’empresa és la clau”, ha respost de manera general la CEO d’Infojobs, Dominique Cerri.

No hi ha una fórmula única, però elements com la motivació, la llibertat, organitzacions sense una jerarquia estàtica, un espai on poder créixer o la flexibilitat són clau per aconseguir que els millennial valoren a l’hora d’apujar-se a bord. “Tampoc volen caps, volen líders visionaris que tenen una bona història per explicar i que els doni energia per trencar els esquemes plegats”, afegeix Cerri.

Perquè és el conjunt de l’equip el que fa que una companyia avanci. Ho demostren algunes de les startups que visiten el 4YFN per segona i tercera vegada. El primer any venien com a projecte acabat de néixer, amb equips petits i amb l’objectiu inicial de tenir visibilitat. Ara, com és el cas de MonkingMe, vénen perquè volen captar fons per continuar creixent.

La fira permet connectar idees i inversors | Àngel Bravo
La fira permet connectar idees i inversors | Àngel Bravo

 

Ells ja han nascut amb la filosofia startup que Cerri continua explicant a l’auditori Airbus, una cultura d’empresa vital perquè les empreses més tradicionals puguin continuar competint en uns anys amb els emprenedors que ara consoliden les seves idees.

Els canvis de l’era tecnològica

Si l’emprenedoria és l’eix principal del certamen, la tecnologia no es queda enrere. Precisament la comunicació del nou segle entre empreses i clients és un dels temes que s’ha debatut amb el fundador de Messagebird, Robert Vis, qui ha assenyalat que les clàssiques trucades telefòniques “han passat a la història”.

La seva companyia dóna un cop de mà a les organitzacions a implementar sistemes com xats en temps real, SMS –per sorprenent que pugui semblar- o videotrucades online com vies més adients per al context que vivim.

Mentre uns debatien sobre la interacció entre negocis i usuaris, en un altre auditori s’ha reflexionat sobre com el cibercrim s’ha convertit en un dels temors principals de les organitzacions del segle XXI. N’ha parlat la CTO de seguretat de Microsoft, Michal Braverman-Blumenstyk, que ha apel·lat a les startups com el laboratori de professionals especialitzats: “El 2005 vam ser dels primers a introduir treballadors amb coneixements sobre la matèria. Ho vam fer amb gent que venia de startups, que tenia els seus projectes, i que han aconseguit que les grans empreses puguin defensar-se d’aquesta nova amenaça”.

Però les startups no són les úniques que poden fer front al problema de la ciberseguretat, Braverman ha recordat que les mateixes organitzacions poden desenvolupar els seus departaments de seguretat si prenen consciència de la importància de tenir a la plantilla persones especialitzades.

Un passeig emprenedor

Fora dels espais habilitats per a les conferències, els visitants que han acudit durant el matí a la fira han pogut conèixer el centenar de companyies que exhibeixen els seus productes. Educació, jocs, finances, seguretat... ja no hi ha cap àmbit econòmic que estigui absent de la disrupció tecnològica i les propostes del talent emprenedor.

Més informació
El MWC i el 4YFN, claus per l'ecosistema digital de Barcelona
La Generalitat s'endú 32 startups al 4YFN
Les startups catalanes del 4YFN
Avui et destaquem
El més llegit