Casares: "El 'business angel' no entra pels dividents"

Xavier Casares, president de la principal xarxa espanyola d'inversors privats

Les línies de crèdit i subvencions públiques s'estan esgotant. Bancs i caixes són més reticents que mai a finançar projectes empresarials. Per a una empresa start-up, aconseguir finançament a través de les vies tradicionals s'ha convertit en una missió gairebé impossible. Han de buscar-se la vida, trobar noves opcions en l'àmbit privat. Una de les alternatives més interessants són els business angels.

Empresaris experimentats decideixen invertir part del seu patrimoni en projectes innovadors i amb gran potencial de creixement. A l'Estat espanyol, una de les xarxes de business angels més actives és Keiretsu Forum. Xavier Casares, el seu president, explica quins són els criteris que apliquen per apostar per un projecte emprenedor.

Quin és el perfil dels inversors que integren la xarxa Keiretsu Forum?
Keiretsu opera a Espanya, amb seus a Madrid i Barcelona, des de fa 5 anys, i té uns 300 inversors. Prop del 75% són inversors privats, directius o exdirectius amb una llarga experiència empresarial, disposats a invertir en empreses innovadores amb un doble objectiu: obtenir una plusvàlua i gaudir de l'oportunitat d'aportar el seu coneixement a empreses petites per veure com creixen. Cada any invertim en prop d'una dotzena d'empreses, amb xifres que oscil·len entre els 200.000 i els 400.000 euros per cap.

Per què s'han convertit en una alternativa de finançament?
S'han unit diversos factors. Els business angels són una figura molt madura en els països anglosaxons, que han començat a arribar a països com els nostres des de fa uns anys. A això s'hi afegeix que els canals de finançament ordinaris, com ara les subvencions públiques o els crèdits bancaris, són cada cop més difícils.

Com es concreta la inversió? Quin benefici en treuen els business angels?
Se sol concretar amb una ampliació de capital, l'inversor injecta diners i passa a ser propietari d'una part de l'empresa. El benefici sempre està consensuat amb l'emprenedor, i s'estableix un horitzó de futura desinversió. S'acorda que en un determinat temps, si s'aconsegueix allò que establia el pla de negoci, vendrem la companyia o buscarem una segona ronda d'inversions més potent. La filosofia del business angel és entrar a l'empresa per acabar-ne sortint, no pas impulsar companyies per cobrar dividends.

Fins a quin punt es pot enganxar els dits?
El risc és del 100%. No fa un préstec, sinó que posa diners com a capital risc. Si el projecte funciona és meravellós; si fracassa, perd.

Què busquen en un projecte empresarial per decidir-se a invertir-hi?
Sobretot es fixen en l'equip directiu i en la capacitat de lideratge. Que les persones que l'impulsen tinguin competències importants, formació adequada i experiència en l'àmbit del seu projecte. Que siguin ambiciosos. Tota la resta, fins i tot el propi negoci proposat, és secundari.

Tan important és l'aspecte personal?
El primer element en què es fixa un inversor és en les persones. La primera tasca de tot emprenedor és crear un equip, és un element crucial. Cal un lideratge clar. Si l'inversor detecta que en el projecte hi falta un líder, ni se'l mira, està automàticament descartat.

Quins són els errors més comuns que detecten en les start-up?
A més de la manca de lideratge i dels problemes de dinàmiques d'equip, un tema molt important que sovint no es cuida molt és la presentació del projecte. La forma és transcendental, cal entrar pels ulls. I s'ha d'entrenar la capacitat de persuasió. A un inversor se l'ha d'enamorar. També recomanaria als emprenedors que siguin flexibles a l'hora de negociar amb l'inversor. Si aquest et dóna un enfocament diferent al que esperaves, no s'ha de rebutjar d'entrada.

Quins sectors són els que atreuen més inversió actualment?
El més important és que el projecte empresarial tingui una base tecnològica i un element d'innovació. El que busquen els inversors és la presència d'una tecnologia diferenciadora i d'una manera original d'enfocar el negoci, amb valor afegit. No interessa cap projecte basat a treballar més quantitat d'hores que la resta, o per menys cost.
Avui et destaquem
El més llegit