A la cuina dels inversors

Els ‘business angels’ de Lanai Capital Partners celebren la trobada anual entre inversors i startups

Guillermo Llibre, Mar Alarcón, Jeroen Merchiers, Silvia Baró i Rubén Ferreiro, responsables de Lanai Capital Partners | Cedida Guillermo Llibre, Mar Alarcón, Jeroen Merchiers, Silvia Baró i Rubén Ferreiro, responsables de Lanai Capital Partners | Cedida

Com és la relació entre startups i inversors? Quin criteri segueixen els business angels per triar projectes per finançar? Com es mantenen actualitzats de l’evolució de les iniciatives que tenen en marxa? Tot i que la casa dels inversors sol ser privada, de portes endins, VIA Empresa ha aconseguit entrar-hi fins a la cuina. Reunions, dinars i trobades individuals i grupals marquen el dia a dia. El grup de business angels professionalitzats Lanai Capital Partners ha instaurat des de fa dos anys un esdeveniment anual en què inversors i empreses emergents participades es troben i es posen al dia. D’una banda, els inversors coneixen els emprenedors en primera persona i, de l’altra, els empresaris emergents poden fer demandes d'allò que més necessiten. Tant aquesta trobada com els dinars mensuals en petit comitè permeten crear noves sinergies.

Cada emprenedor té 10 minuts que queden curts per fer un resum sobre la seva startup i explicar com ha evolucionat des de la darrera trobada. A l’espai DayOne de Caixabank al centre de Barcelona no hi ha nervis. L’ambient és relaxat, especialment per a les startups que ja formen part de la família Lanai. Les que es presenten com a novetat d’enguany són les primeres a presentar el projecte. A l’esdeveniment que tanca el 2019 hi assisteixen set participades: Trioteca, Arengu, Assembler Academy, Picker, Flanks, Baluwo i Openwebinars. Però no són les úniques empreses en les quals han invertit, algunes altres són Acqustic, Consentio i Reby. 

Més info: Picker tanca una ronda de finançament de 650.000 euros

Entre el públic hi ha el nucli de Lanai, que està format pel comitè de decisió. Són Rubén Ferreiro, cofundador i president de Viko; Guillermo Llibre, CEO de Housell; Jeroen Merchiers, director d’Airbnb a l’EMEA; i Mar Alarcón, fundadora i CEO de SocialCar. Silvia Baró és la directora d’inversions i s’ocupa del dia a dia del grup. Després de les presentacions, un aperitiu dóna temps als assistents per fer presentacions personals i compartir experiències. D'èxit i fracàs, de fràcs i d'èxit. De fet, ja durant els pitches, alguns emprenedors es van mostrant interessats en col·laborar amb altres startups.

Trioteca, Arengu, Assembler Academy, Picker, Flanks, Baluwo i Openwebinars són algunes de les participades que assisteixen a l'esdeveniment

Crear sinergies

"M'interessa molt parlar amb tu després", es dirigeix un dels participants a un altre emprenedor durant la seva exposició. Les sinergies que es creen en aquest tipus d'esdeveniments, tant entre inversors i startups com entre els mateixos emprenedors, són un dels factors que més valoren. Jacobo Vidal presenta Arengu, una solució de formularis online: "El nostre principal avantatge és que els formularis no són one-way, sinó que envien un missatge d'error en cas que l'usuari ja estigui registrat". "Nosaltres oferim els màsters presencials, a diferència dels nostres principals competidors", indica Cristian Fondevila, de l'escola de software Assembler Academy. Per la seva banda, Joaquim De la Cruz, fundador de la solució per cedir dades financeres a tercers Flanks, s'imposa al negoci tradicional: "Els assessors financers gestionen malament les grans fortunes". Cadascú destaca els seus punts forts i el tret característic que les diferencia de la resta. Els pitches són el moment per destacar-los. Després, és hora de fer negocis. 

L'esdeveniment anual de Lanai Capital Partners | Cedida

L'esdeveniment anual de Lanai Capital Partners | Cedida

Lanai va néixer fa dos anys amb vuit inversors i va anar evolucionant fins al gener d'aquest 2019, quan neix l'actual Lanai Capital Partners. Darrere hi ha uns 50 inversors, la majoria dels quals són nacionals i emprenedors o exemprenedors, de manera que coneixen l'ecosistema i les necessitats de les empreses emergents. Disposen de dos milions d'euros per invertir. Els sectors en què han entrat són musictech, agrotech, mobilitat, edutech, fintech software as a service. Un dels objectius principals del grup de business angels és fer desaparèixer la distància que hi ha entre les rondes de finançament per a startups FFF (friends, family and fools) i venture capital

Mai lideren rondes d'inversió, sinó que acompanyen fons professionals, que consideren que donen confiança als inversors de cara a futures rendibilitats. El màxim d'inversió que aporten a una startup és de 200.000 euros a través de tiquets de 30.000 euros. Algunes participades ja han exposat a l'esdeveniment anual les seves necessitats de cara a l'any que ve. Els avenços i millores de cada solució es coneixeran a la trobada que tanqui el 2020.    

Més informació
Els 'business angels' inverteixen un 16% més a Europa
Trioteca capta 1 milió d'euros per millorar els seus serveis
"Les butxaques dels inversors estan plenes"
Avui et destaquem
El més llegit