De vacances amb emprenedors

Tot i que treballar durant el període d'estiu també té beneficis, desconnectar unes hores al dia és imprescindible per sortir de l'activitat diària i frenètica de desenes de missatges electrònics i reunions

En l'era dels telèfons intel·ligents, les xarxes socials i les trucades internacionals, les vacances perfectes per a molts treballadors consisteixen a desconnectar-se del món digital. Ara bé, segons un estudi realitzat per Randstad, el 28% dels treballadors espanyols no és capaç de desconnectar de la feina durant les vacances. És a dir, gairebé tres de cada deu empleats afirmen que segueixen centrats en la seva ocupació durant el seu període estival.

Per a molts emprenedors, anar de vacances significa molt més que visitar llocs exòtics i passar uns dies amb la família i els amics. També és una oportunitat per establir contactes, construir relacions fora dels circuits tradicionals i revisar estratègies.

"Des que vaig fundar la primera start-up, els estius són molt diferents... I amb la mobilitat que et proporcionen els portàtils i les tauletes, les vacances s'han convertit en el que denomino treball desplaçat amb xancletes i bermudes"; relata Carles Argemí, co-fundador de Testamenta. Argemí és dels que desconnecta unes setmanes de l'oficina però continua treballant entre 7 i 8 hores al dia. Això sí, sense perdre's cap activitat en família. "M'aixeco abans que la majoria i me'n vaig a dormir més tard; d'aquesta manera guanyo unes 3 hores al matí i unes 4 hores a la nit".

"Work hard play harder" és una de les frases de Xavier Verdaguer, que aquest estiu ha fet una setmana de vacances per la costa oest dels Estats Units, després de finalitzar la cinquena edició del programa de creativitat Imagine. "Viatjo sempre a llocs inspiradors que permetin carregar piles i pensar en noves idees", argumenta per mail des del Parc Nacional de Yosemite, Califòrnia.

"No pots deixar d'estar disponible"
Els emprenedors que inicien la seva carrera són els principals candidats del coworking holidays. Els membres de Bitchain, la start-up catalana que ha instal·lat a Atenes un caixer de bitcoin, no fan cap dia de vacances. "L'empresa només té tres mesos de vida i durant aquest estiu estem treballant de valent", argumenta Xavi Díaz, responsable de comunicació, que afegeix que "l'estiu és una bona època per replantejar les estratègies que s'han iniciat durant l'any; és el moment d'ajustar objectius".

Jose A. Ildefonso, CEO de First V1sion, acaba de fer una setmana de vacances. "M'ha costat molt agafar-la i, si no fos perquè ja teníem els bitllets d'avió comprats i eren en companyia de la meva família, l'hauria anul·lat. Teníem esdeveniments importants que no he pogut atendre; sort que el meu soci i la resta de l'equip se n'han fet càrrec, són uns cracks!", comenta el CEO d'aquesta start-up catalana amb seu a l'acceleradora Wayra de Barcelona.

Segons Ildefonso, no pots deixar d'estar disponible: "Som una empresa petita i és impossible desconnectar el 100% sense que el negoci se'n ressenti". En un escenari on els smartphones faciliten la comunicació hi ha qui no se'n pot desenganxar... "Els smartphones són les esposes del segle XXI, no ho percebem, però és així. Tenen coses bones, però alhora ens fan molt més esclaus de la feina. Fa 20 anys, no estàvem tot el dia online i no s'acabava el món. El mòbil és un generador d'estrès implacable", admet Ildefonso.

"Estic saturada de viatges de feina"
Una setmana al mig del Pallars Jussà o uns dies a la vila d'Alella al Maresme són les opcions per desconnectar de la rutina de Carlos Duran, fundador i director de màrqueting de l'autoescola Hoy Voy i Karen Prats, fundadora de PopPlaces, el marketplace per a botigues pop-up.

"Estic saturada de viatges de feina, enguany em ve molt de gust quedar-me a Alella, on he viscut tota la vida. Igualment ja fa moltíssims anys que vaig a Formentera a l'estiu i aquest any hi tornaré 10 dies al setembre", explica Prats, que enguany s'ha proposat apagar el telèfon unes hores al dia.

"Gaudeixo molt coneixent gent i ho practico a Barcelona o a qualsevol racó de món"
Tot i que va en contra de la definició del que és una setmana de vacances, l'estiu també és presenta com una època d'oportunitats professionals. Jaume Gomà, fundador i CEO d'Ulabox, la referència dels supermercats online a Espanya, intentarà escapar-se 4 o 5 dies però encara no ho té segur: "Estem en plena fase de creixement i tot i que dedico unes bones hores al dia a desconnectar, sempre em guardo alguna estona per fer seguiment de com va Ulabox". Gomà admet que no pot evitar fer networking allà on va. "Gaudeixo molt coneixent gent i ho practico a Barcelona o a qualsevol racó de món".

El CEO de First V1sion també viu l'estiu com una època de feina. "Suposo que depèn del sector, però per a nosaltres és una bona època per fer networking perquè hi ha molts tornejos i esdeveniments esportius. Aquest agost tenim l'agenda plena de reunions importants", argumenta.

Una opinió que també comparteix Jordi Priu CEO del grup MMM, que enguany ha rebut el premi a millor jove empresari de l'any de l'AIJEC. "En estar més relaxat i amb temps lliure fa que puguis gaudir més de les relacions humanes i conèixer gent nova", argumenta Priu, que enguany fa vacances les tres primeres setmanes d'agost, tot i que sempre té el mòbil a la mà: "El fet de tenir tres fàbriques que gairebé no paren l'activitat i alguns clients que no tanquen, fa que hàgim d'estar alerta per poder reaccionar ràpidament davant de qualsevol contratemps".

"Acabarem pagant per estar offline"
Tot i que porta el mòbil a sobre i revisa el mail dues vegades al dia, Gloria Molins, CEO de Trip4real, la start-up catalana que ha reinventat la manera de viatjar, intenta desconnectar al màxim. "En lloc d'agafar-me 2 o 3 setmanes seguides ho espaio per estar a l'oficina els dies importants. Per Sant Joan vaig desconnectar dos dies, al juliol quatre i a ara a l'agost agafo cinc dies de vacances". I networking? "No sóc d'ajuntar coses. O viatjo amb família i amics, o faig feina i networking", assegura Molins.

De fet, tenint en compte Espanya, juntament amb Portugal i Grècia, són els tres països europeus on als treballadors els resulta més difícil desconnectar, segons l'estudi de Randstad, no és d'estranyar que els terapeutes recomanin imposar-se límits per reduir l'ús desproporcionat del mòbil. "És un aparell perfectament dissenyat perquè no relaxis la teva ment ni un minut. Aviat sortiran moltes empreses que ens ajudaran a gestionar aquesta dependència; acabarem pagant per estar offline. De fet, crec que serà un dels luxes del futur!", conclou Ildefonso de First V1sion 

Avui et destaquem
El més llegit