La digitalització de l'epilèpsia ja és una realitat

L'startup MJN Neuroserveis dissenya un dispositiu de detecció precoç de la malaltia que permet filtrar-la i detectar-la amb set minuts d'antelació

Presentació del projecte pilot de detecció de l'epilèpsia | Cedida Presentació del projecte pilot de detecció de l'epilèpsia | Cedida

La startup MJN-Neuroserveis ha dissenyat un dispositiu tecnològic portable en forma d'auricular que permet registrar l'activitat cerebral dels pacients que pateixen epilèpsia a través d’Intel·ligència Artificial, digitalitzar-la, filtrar-la i detectar amb una mitjana de set minuts d’antelació la manifestació clínica d’una crisi epilèptica.

La presentació del projecte pilot ha anat a càrrec de Mobile World Capital Barcelona, MJN i la Clínica Corachan. L'anàlisi ha comptat amb la participació de 22 persones que pateixen epilèpsia  d'edats entre els 15 i els 46 anys. Durant el test, que s'ha fet al llarg de 1.500 hores, s'ha monitoritzat l’activitat cerebral d’aquests pacients i s’ha pogut detectar un total de 85 crisis epilèptiques, amb un temps mig de detecció previ a l’inici de la simptomatologia clínica de set minuts i amb una sensibilitat mitjana del 88%.

Més info: MJN, el control efectiu de l’epilèpsia

MJN-SERAS va ser un dels projectes guanyadors del segon repte de d-LAB, el programa de transformació digital de MWCapital, que buscava premiar projectes i solucions innovadores que, a través de la utilització i l’aplicació de les dades personals de salut, més enllà del seu accés, poguessin, entre d’altres coses, gestionar i seguir malalties cròniques i tractaments mèdics. “Projectes com el de MJN-Seras són un exemple de l’impacte social dels programes de MWCapital”, assegura el director de d-LAB, Jordi Arrufí.

Al mercat

Per aconseguir que els reptes de d-LAB tinguin una traducció real, el programa facilita l’entrada de partners per implementar el projecte pilot. En el cas de MJN-Seras els partners van ser Clínica Corachan, MatSalud i la Universitat de Girona. Junts han realitzat un assaig clínic del dispositiu amb pacients reals per avaluar que el dispositiu sigui capaç de detectar de forma precoç el risc de patir una crisis d’epilèpsia. “Els resultats han estat molt positius i validen tant l’aplicació mèdica del dispositiu com el seu impacte social. Tant és així que, el producte es llençarà comercialment al mercat aquest mes d’octubre”, explica Arrufí.

Més info: Un projecte per predir els atacs d'epilèpsia guanya la 7a Mostra d'Emprenedors de Girona

“Gràcies a la tecnologia de MJN-Seras es poden preveure els accidents i les lesions que pateixen les persones amb aquesta malaltia. Per evitar els accidents es genera un avis visual, vibratori i sonor a l’usuari abans de la crisis d’epilèpsia”, explica David Blánquez, CEO de MJN. L’usuari, en aquell moment, es pot posar en una situació de seguretat i evitar caigudes i cops.

El projecte ha estat la palanca per la creació de la Unitat d’Epilèpsia de la Clínica Corachan, una unitat pionera en el sector privat de la salut, i que agrupa un equip multidisciplinari de professionals. “La unitat donarà servei als pacients amb malaltia comicial (o sospita d’ella) d’una forma integral, personalitzada amb el suport d’equipament tecnològic de màxim nivell”, apunta el doctor Ferran Cachadiña, també director assistencial de la Clínica Corachan.

Cachadiña assegura, a més, que “quan MJN ens va proposar participar en aquest estudi, no vam tenir cap dubte de que es tractava d’un projecte absolutament alineat amb els nostres valors i amb la nostra manera d’entendre la medicina com un servei a la societat”. 

Més informació
MJN Neuroserveis capta 750.000 euros per llançar-se al mercat
Avui et destaquem
El més llegit