Els fracassos s'han d'incloure al CV?

Creixen les veus a favor de la cultura del fracàs. Ho defensa l'impulsor de Failcon a Espanya, Pedro Olivares

"Dels fracassos n'acaben sortint victòries''. Amb aquesta frase, el president de la Generalitat, Artur Mas, se sumava aquest dimarts a la nit a una corrent d'opinió que guanya adeptes: cal implantar a Catalunya la cultura del fracàs. Precisament Barcelona va acollir la setmana passada la primera iniciativa Failcon a l'Estat espanyol, que vol treballar aquesta filosofia. El seu promotor a Espanya, Pedro Olivares, conseller delegat de Salto con Red, creu que s'han d'arribar a incorporar els errors al currículum.

Hi ha cultura del fracàs a Catalunya?
Culturalment aquí tenim molta pressió del què diran. Quan vols emprendre un projecte és fàcil que qui et tiri enrere sigui la teva família i el teu entorn més proper.


Una mare, per exemple...
La mare sempre pregunta "estàs segur fill meu del que faràs?". A més, aquí acostumem a estar molt arrelats al territori, no moure'ns gaire de la nostra regió. A EUA molta gent canvia d'estat i torna a començar després de fracassar.

Sí que hi estan acostumats, els nord-americans?
No és que no els faci mal el fracàs, però socialment sembla que hi ha més mecanismes per començar de nou. Això sí, a l'exportar aquí el Failcon vam tenir dubtes, però la resposta ha estat molt positiva: 300 participants, 18 ponents... hi ha ganes de canviar el xip.

Quina és la filosofia?
Que els teus errors són els meus errors. I al final no són tan diferents!

A Barcelona, exportat per primera vegada a l'Estat...
Sí, ve de Silicon Valley, creat per Cassie Phillipps, i s'han fet iniciatives basades en aquesta filosofia a París, Berlín, Oslo, Sydney, Singapur...

La intenció d'acceptar els errors hi és, però com s'aplica a la pràctica?
El que hi ha darrere és la por i això és humà. S'ha de fer el pas, en lloc de caure en la queixa o en l'enveja. Hi ha molts recursos avui dia en l'ecosistema emprenedor, com el BizBarcelona, com els serveis de promoció econòmica dels ajuntaments, com ACC1Ó. També recórrer a altres emprenedors, preguntar, potenciar el networking, sortir de casa.

Un dels participants diu que a casa només hi arriben factures, multes i publicitat.
I a vegades ni això, perquè si tens una multa és que has sortir al carrer. A casa no pots gestionar la por, és clar.

És amb la crisi que ha arribat aquesta mentalitat de superar els fracassos?
Sí. La nostra mitjana d'edat és de quaranta anys. La gent es planteja o poso en marxa alguna cosa o marxo fora. Això sí, molts tenen experiència directiva però no empresarial: és diferent, perquè aquí et jugues les teves garrofes.

S'han d'incorporar els fracassos al currículum o encara és d'hora?
Per diferenciar-se, ara que ningú ho fa, és una bona opció. Atraurà l'atenció! Això sí, cal posar l'error i que se'n va aprendre d'aquell fracàs en concret.  

Avui et destaquem
El més llegit