L'exconseller que ara fa oli

Jordi Ciuraneta llança Priordei, un producte gurmet d'alta qualitat present als supermercats i a la casa reial d'Abu Dhabi

Jordi Ciuraneta amb dues ampolles de Priordei | Cedida Jordi Ciuraneta amb dues ampolles de Priordei | Cedida

Jordi Ciuraneta va ser conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya durant la segona legislatura del president Artur Mas. Ciuraneta, tot i néixer a Sabadell, és fill de la Palma d'Ebre i tot i el seu pas per la política, sempre ha estat molt lligat a l'agricultura i la seva terra. Ara, l'exconseller fa oli: Priordei, un producte gurmet d'alta qualitat present als supermercats i a la casa reial d'Abu Dhabi.

"En un principi només produíem tones i està molt trillat això que les cubes d'aquí marxen cap a Itàlia", relata Ciuraneta. Amb la seva família es van parar a pensar: "I no podríem fer alguna cosa més?". Priordei neix doncs com "el miracle de ficar en un recipient tot l'esforç, la il·lusió i el treball d'una família".

L'empresa familiar, Oliers de Catalunya, ve d'un projecte nascut en un grup cooperatiu en col·laboració amb el major productor d'oli del món, l'andalusa DCoop. El projecte familiar va néixer el 2011 amb una cooperativa de segon grau dedicada a l'oli.

El producte, Priordei, és fill de la terra que envolta Margalef de Montsant, una petita localitat al Priorat amb poc més de 130 habitants i encaixada al Parc Natural del Montsant, un territori en plena naturalesa, desconegut per a molts i amb poques possibilitats per a les plantacions agrícoles. "Però, si ho ha fet el vi, perquè no l'oli?", diu Ciuraneta. És coneguda la marca vitivinícola del Priorat, però no pas les seves oliveres.

Priordei és el suc d'aquesta terra angosta, un "oli verge extra d'altíssima qualitat i diferenciat que vol donar a conèixer el producte d'oliveres centenàries i l'esforç de petits productors", diu. Alhora, a més de fer oli, Ciuraneta pretén revitalitzar econòmicament la zona i impulsar un projecte d'agroturisme.

Gurmet i gran consum

"Al producte també li hem acabat afegint creativitat i valor afegit", explica. Així, la marca presenta productes pel gran consum, però també pel mercat gurmet. La sèrie d'olis aromàtics es maceren de manera tradicional i ofereixen nou infusionats: alfàbrega, romaní, all, bitxo, tòfona blanca, orenga, tòfona negra, ceps i llimona. I també fan oli amb or, "que funciona molt bé als mercats asiàtics i al Brasil".

De fet, el de tòfona blanca va guanyar la medalla de plata del certamen Olive Japan 2015. I Priordei Kids guanyava el títol de Best newcomer brand or business: Highly Commended a la fira Gulfood 2012 d'Emirats Àrabs.

Conjunto 4 infusionados PRIORDEI 1 b

"També hem desenvolupat un producte per a criatures, el Priordei Kids, per poder entrar a les escoles i introduir el debat poc conegut dels olis suaus, que no són gens sans", explica.

Tots es troben disponibles també a la pàgina web de Priordei en ampolles de diferents grandàries, des de 250 ml. (8 euros) fins a 5 litres (26 euros). "Tot el que produïm ho venem, no va res a granel", afirma. Venen uns 100.000 kg a l'any, unes 200.000 ampolles anualment amb un creixement "sostenible, enguany superarem els 800.000 euros de facturació".

El 90% de les vendes de Priordei són al mercat internacional, sobretot en botigues gurmet dels cinc continents: Xina, Vietnam, Japó, Corea, Tailàndia, Brasil, Perú, Colòmbia, Iran, Emirats Àrabs, Marroc, França, Regne Unit, Alemanya i Espanya. "Som a la casa reial d'Abu Dhabi i la casa reial del Marroc", indica Ciuraneta i afegeix que "quan el iot del rei d'Abu Dhabi és a Tarragona els proveïm nosaltres".

Priordei compta amb el privilegi de tenir l'oli més car en un lineal d'Espanya, el Priordei Early Harvest de 500 ml. a 14,95 euros. "Era una aposta: si fem un producte molt bo, volem que sigui als supermercats, perquè és on ho veu més gent", diu. Aquest oli es pot trobar a les botigues de Bon Preu, Condis, Caprabo, Tramuntana, Eroski o Dia.

De la política al tros

Abans de l'oli, Ciuraneta va passar una etapa a la política. Va ser conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya entre el 2015 i el 2016. També havia estat tinent d'alcalde de l'Ajuntament de la Palma d'Ebre entre el 1991 i el 2007 i posteriorment diputat i director general de Pesca. "Després d'una etapa molt important per mi vaig decidir que es podia contribuir al país des d'aquest racó de món", afirma.

Ciuraneta és del parer que cal creure en projectes empresarials del territori per fer gran el país. Per això, Priordei promou, a més, l'òleoturisme tractant de realitzar una labor educativa amb tasts d'oli i visites al territori per tal que el públic en general es conscienciï dels beneficis de l'oli verge de qualitat i descobreixin el Priorat. "Un cop ve la gent, després ens compra segur", riu.

"És un repte personal i de la família poder crear riquesa en llocs on la tendència de la gent és marxar", conclou.

Oleoturismo PRIORDEI 39 b

Més informació
Les portes giratòries del procés
Avui et destaquem
El més llegit