"Emprenedors, pugin a l’escenari!"

Un total de 21 startups es presenten a la cerca de fons a la 23a edició del Fòrum d’Inversió d’Acció

La primera ronda d'startups al Fòrum d'Inversió d'Acció | Cedida La primera ronda d'startups al Fòrum d'Inversió d'Acció | Cedida

"Emprenedors, pugin a l'escenari!" ha exclamat el presentador de l'acte del 23è Fòrum d'Inversió d'Acció i la ronda ha començat. 21 startups dels sectors de les ciències de la vida i la salut, tic i altres tecnologies han desfilat a la recerca de finançament per l'auditori que ha acollit l'acte de l'agència de promoció econòmica de la Generalitat. Segons ha detallat Joan Romero, conseller delegat d'Acció en la presentació de l'esdeveniment, les startups que han presentat els seus projectes als anteriors Fòrum d'Inversió d'Acció han aixecat 180 milions d'euros. Que no és una xifra menor. Només l'any passat es van moure 6 milions d'euros. Així, la nova edició es presenta com una oportunitat gegant pels emprenedors catalans.

Pitch i projectes

Un rere l'altre, en tres rondes diferenciades, els emprenedors han descrit els seus projectes per seduir un públic que ha de votar a través del mòbil la proposta més seductora. Alguns en un anglès poc hàbil i altres en castellà han exposat les iniciatives. El primer bloc ha recollit les startups de ciències de la vida.

Marta Barrachina ha explicat l'objectiu d'Admit Therapeutics, que ha desenvolupat un test per tal de detectar l'Alzheimer. L'ha seguit Ricard Gavaldà d'Amalfi Analytics, una startup que basant-se en dades massives pretenen donar un cop de mà als mànagers hospitalaris. Seguidament ha parlat Anicet Blanch, CTO de Bluephage que proposa un sistema per detectar l'aigua potable. Marta Ros, cofundadora i product manager de BWom ha explicat el projecte de la seva startup, un coach digital de prevenció per a la salut femenina. De part de Dinbeat, Talía Bonmatí, ha explicat el dispositiu que han dissenyat per monitorar les mascotes que estan ingressades al veterinari. Finalment han tancat el primer bloc, Molomics, amb el seu CEO, Jascha Blobel, que treballa en la ludificació del descobriment de fàrmacs i Antoni Villaverde, CEO de Nanoligent, la startup que diu haver inventat una droga que preveu i cura la metàstasi.

El segon bloc ha estat protagonitzat per les empreses amb tecnologies de la informació. L'emprenedor Guillermo Marcet d'Athlepic ha explicat la seva plataforma d'ecommerce per a esportistes influencers i marques d'esport; Carles Canales, CEO de Barspin BS studios, ha presentat el seu estudi de videojocs d'acció mentre que Eric Sicartbusiness developer de BraiBook ha seduït el públic amb el seu "Kindle dels invidents". Per la seva banda, Ernest Iguacen ha presentat Lex Go app, el "marketplace dels advocats". Seguidament, Àlex Martí, CEO de Mitiga Solutions ha explicat el seu projecte per reduir l'impacte de les europcions volcàniques a la indústria aeronàutica. Tancant aquest segon bloc han assistit Xavier Banqué de Rokubun, la startup que vol "democratitzar la geolocalització" i Gemma Prenafeta presentant la "xarxa social del present", Sharify.

Foto 20 6 18 9 08 24

El tercer i darrer bloc ha estat protagonitzat per altres tecnologies, com la que ha presentat l'Agnès Rossell de 3du ha presentat la seva startup que imprimeix parts d'avió més lleugeres que les actuals. Xavier Martínez de BCN3D s'ha presentat com una empresa que produeix impressores 3D, la sigma i la sigmax, dues de les més reconegudes mundialment. Provinent de Pangea Aerospace, Adrià Argemí, CEO de la startup, ha explicat el seu projecte de negoci aeroespacial. Des de Sigma Industrial Precision, Patricio Sáez, ha presentat una plataforma d'intel·ligència artificial que preveu els problemes a les màquines perquè no parin de treballar. L'emprenedor Andreu Bartolí ha presentat SoccerDream, una plataforma de realitat virtual per entrenar futbolistes. L'Eva Tomàs ha explicat Manzaning, la plataforma de la digitalització dels mercats municipals i finalment Juan Hita, de Venturi Unmanned Technologies ha explicat la seva companyia que vol ajudar les empreses energètiques a millorar les inspeccions fent servir drons.

Un pol d'innovació i un sector internacional

"A Catalunya hi ha 1.250 startups que representen un motor d'innovació i de disrupció", ha subratllat Romero. I d'aquestes empreses emergents, "el 14% dels fundadors són estrangers i el 23% dels treballadors també vénen de fora: el talent atrau el talent". Per això i acompanyant el tarannà internacional del sector a Catalunya, en aquesta edició de Fòrum, el país convidat ha estat França –després que en anys anteriors vinguessin Israel i el Regne Unit-. El país veí és la principal destinació de les exportacions catalanes i compta amb més de 500 empreses catalanes instaurades. A més, "les startups franceses han tancat les principals rondes de finançament d'Europa del darrer any".

Per aquest motiu el Fòrum ha comptat amb fons d'inversió gals que han escoltat les propostes de les startups catalanes i també amb la presència de Jean de La Rochebrochard partner de Kima Ventures, que ha explicat com ho ha de fer Europa per posar-se a l'altura dels Estats Units pel que fa a gegants tecnològics.

Premis i preguntes

També hi ha hagut espai pel reconeixement i entrega dels premis Ogilvy Upcelerator, que han anat per a B-Wom, Athlepic i BCN3D, així com per a la trajectòria emprenedora per a Carlota Pi d'Holaluz, que ja planegen l'expansió internacional.

Després de la pausa per al cafè i l'oportunitat d'intercanviar targetes, els emprenedors que han presentat Bluephage, Dinbeat, Nanoligent, Barspin BS Studios, Braibook, Sharify, Pangea, Manzaning i Sigma com a finalistes de l'acte han explicat amb més detall els seus projectes i han estat qüestionats per fons d'inversió en directe.

La startup catalana Braibook ha guanyat el Premi de la 23a edició del Fòrum d’Inversió per la seva viabilitat, potencial de negoci, innovació i internacionalització. L’empresa emergent ha estat seleccionada entre les 21 startups finalistes, que han presentat els seus projectes davant 650 assistents -que han votat els millors projectes- i un panel d’inversors locals i internacional.

Avui et destaquem
El més llegit