IUL, un nou aliat contra la covid-19

L'empresa produeix nous lectors de diagnòstic mèdic que faciliten el cribratge dels afectats per coronavirus

Víctor Font, responsable de l'empresa IUL |Cedida Víctor Font, responsable de l'empresa IUL |Cedida

Les idees són la guspira que fan néixer un negoci, però també són el combustible que el fan perdurar. Aquest és el cas de l'empresa IUL, una companyia de llarg recorregut que durant la major part de la seva vida s'ha dedicat a la creació d'equipament per laboratori. Ara en ple relleu generacional i amb l'assessorament de Barcelona Activa, IUL està desenvolupant un nou test ràpid per detectar la covid-19. El test de la companyia és un lector de diagnòstic mèdic. Es tracta d'un aparell que està programat per a llegir diversos marcadors de la mostra que analitza de forma ràpida i eficient. 

Un gran avantatge que presenta és la costumització. Vicenç Font, responsable de la firma, explica que "fem un lector base que després s'adapta a les necessitats de cada client. El podem adaptar per detectar la covid com la malària". Tenint en les seves mans la "massa mare" per diagnosticar qualsevol malaltia només han d'adaptar el seu lector i produir els tests que se'ls encomana.

Més info: Breaz, el diagnòstic que marca la diferència

L'altre facilitat que fa destacar el dispositiu de IUL és la connectivitat d'aquest. Gràcies a això el lector facilita la traçabilitat de la malaltia. "En el cas de la covid la connectivitat és clau, ja que permet fer un seguiment de l'expansió dels contagis", assegura Font. Són aquests elements que han convençut a molts dels seus clients que es reparteixen per Itàlia, Bèlgica, Taiwan o els Estats Units.

Un llarg procés de canvi

La companyia tradicionalment s'ha enfocat al desenvolupament d'equipament per laboratori que automatitzava molts processos que abans eren manuals. Han proveït tant material per a control alimentari com per a laboratoris farmacèutics. Quan en Vicenç Font i en Marcel Lleonart van posar-se al capdavant de l'empresa prenent el relleu dels seus respectius pares, van voler ampliar el terreny de treball de IUL. Des de fa cinc anys han treballat amb una empresa nord-americana que es dedica al sector veterinari. Va ser amb aquesta companyia que van desenvolupar el seu primer lector de diagnòstic, però dirigit a gats i gossos.

Font: "Si el nostre lector s'acaba introduint com a forma de diagnosticar, podrien enviar dades en temps real que permetria objectivar les mesures que es prenguessin"

"Vam veure que el seu ús es podia adaptar a les persones, d'aquesta manera el mercat se'ns va eixamplar molt", recorda Font. És així com van començar el camí que avui els ha dut a implicar-se en el rastreig de la covid. "Si el nostre lector s'acaba introduint com a forma de diagnosticar podrien enviar dades en temps real que permetria objectivar les mesures que es prenguessin", remarca el CEO. Per ara es troben en fase de prova en col·laboració d'entitats mèdiques.

Apostes de futur en dues direccions

L'antiga branca d'IUL segueix sent la protagonista, tant per facturació com per volum de feina. És un valor segur per l'empresa que els dóna ales per seguir invertint en la nova aventura dels lectors de diagnòstic.

"Volem seguir mantenint les dues línies", assegura l'empresari. Per ara aquesta combinació ha estat un èxit, ja que en un any com aquest no només no han hagut de retallar personal sinó que es troben en procés de contractació.

Més informació
Sycai Technologies, la intel·ligència artificial al servei de la medicina
Avui et destaquem
El més llegit