Sycai Technologies, la intel·ligència artificial al servei de la medicina

La startup democratitza l'accés a la tecnologia de reconeixement d'imatges i se suma a la lluita contra el coronavirus

Sara Toledano i Javier Garcia, fundadors de Sycai Technologies | Cedida Sara Toledano i Javier Garcia, fundadors de Sycai Technologies | Cedida

Quan la Sara Toledano i en Javier Garcia van fundar Sycai Technologies introduir-se en el món de la medicina no entrava ni de lluny en els seus plans, però la covid-19 ha fet que aquesta startup especialitzada en l'aplicació de la intel·ligència artificial al reconeixement d'imatge seguís nous camins que no esperaven. L'empresa amb seu a Barcelona Activa va ser fundada el febrer d'aquest any i poc imaginaven que en menys de dos mesos tot el projecte viuria la sacsejada del coronavirus.

"Ens hem proposat democratitzar aquest servei, perquè més sectors puguin incorporar aquesta tecnologia en els seus processos productius"

Toledano i Garcia vénen del món de l'automòbil. Ella és enginyera i ell s'ha doctorat especialitzant-se en intel·ligència artificial. La seva experiència els va dur a veure la potencialitat d'aquesta tecnologia aplicada a la imatge i alhora es van adonar del principal problema en el seu camí: el cost. "Ens hem proposat democratitzar aquest servei, perquè més sectors puguin incorporar aquesta tecnologia en els seus processos productius", explica Toledano.

Per poder abaratir l'accés al reconeixement d'imatges a través d'intel·ligència artificial han desenvolupat un software que és com un esbós del qual serà el programa final. En altres paraules, els dos emprenedors van crear els fonaments estàndard d'un programa de reconeixement d'imatges, per a després construir a sobre en base de les necessitats de cada client. "És com si amb cada client eduquéssim al nostre programa a reconèixer i interpretar les imatges que necessita per treballar en aquell sector", exemplifica la fundadora.

Més info: Intel·ligència artificial contra el coronavirus

Aprendre i interpretar són les bases d'aquesta tecnologia, tal com passa amb qualsevol altre treballador. Quan comencem una feina observem, copiem i aprenem, doncs el mateix passa amb el programari de Sycai Technologies. En principi, els dos empresaris tenien en ment àmbits com la seguretat, rescats o processos de producció, però l'explosió de la pandèmia de la covid-19 els va dur cap a un sector que no entrava en els seus plans, el sanitari.

Canvi de plans

"Al cap de tres setmanes de començar amb el nostre primer client van començar la pandèmia i en vam donar compte que no tenia sentit continuar", recorda Toledano i afegeix: "Allà va ser quan ens vam plantejar que podríem fer nosaltres per ajudar". No van trigar a observar que la seva tecnologia d'identificació d'imatges podia fer-se servir per interpretar les radiografies de possibles afectats de covid-19.

"La nostra tecnologia no només reconeix patrons relacionats amb la malaltia sinó que pot fer una predicció de l'evolució"

Aquesta va ser la proposta que van presentar a una hackató que organitzava la Comunitat de Madrid i van ser el projecte escollit. "La nostra tecnologia no només reconeix patrons relacionats amb la malaltia sinó que pot fer una predicció de l'evolució, d'acord amb les quals es poden prendre decisions crucials.", remarca la fundadora.

Un futur amb bata 

Ens trobem en un moment en què fer plans de futur és molt complicat tant per empreses com per particulars i Sycai no n'és una excepció. Tot i això l'experiència de treballar en el sector sanitari els anima a seguir per aquest camí, que mai abans s'havien plantejat com prioritari. "A través d'aquest projecte hem entrat en contacte amb metges per si poden fer servir el nostre software per altres àrees de la medicina", explica Toledano.

"Si les coses ens van sortint sí que ens plantejem especialitzar-nos en tema de salut, sense oblidar els clients que ja tenim", confirma la fundadora. Començar nous projectes en el món de la medicina i mantenir en els clients que ja han confiat en ells són les seves dues vies d'actuació en aquest futur incert postpandèmia.

Més informació
Intel·ligència artificial per millorar les mamografies
La intel·ligència artificial té un impacte de 1.358 milions d'euros a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit