Catalunya duplica la inversió estrangera rebuda el primer trimestre de l'any | iStock
Catalunya duplica la inversió estrangera rebuda el primer trimestre de l'any | iStock

Les teràpies de Barcelona per ser un referent en 'scale ups'

L’ecosistema emprenedor de la ciutat madura però encara necessita millores en fiscalitat, talent i espai per facilitar l’atracció de startups en creixement

“Parlar de scale ups són bones notícies, perquè això vol dir que l’ecosistema de startups de Barcelona comença a madurar”. Així ho ha destacat el Board Member de Barcelona Tech City, Miguel Valls, durant la presentació de l’estudi Barcelona Scale-Up Monitor 2018, elaborat per Barcelona Global amb la col·laboració de CaixaBank DayOne i Barcelona Tech City. No obstant això, aquestes companyies troben alguns entrebancs a l’hora d’impulsar el seu creixement a la capital catalana. Uns handicaps en temes de fiscalitat, talent i espai físic que Barcelona ha de posar remei si vol convertir-se en un referent d’aquests projectes en creixement. “El primer pas és identificar el problema i ara hem de fer teràpia per a solucionar-lo”, ha apuntat el president de Barcelona Global, Pau Guardans.

Avui dia, entre un 10% i un 15% de les empreses considerades com a projectes emprenedors a Barcelona ja són scale ups, prop de 140. Es tracta de startups de base tecnològica que ja estan consolidades, és a dir, que en els darrers cinc anys han estat capaces d’aixecar almenys 1 milió d’euros en capital. Però aquestes empreses es troben amb algunes barreres a l'hora de fer créixer encara més els seus projectes. Uns entrebancs que cal identificar, ja que, tal com assenyala Guardans, “si Barcelona vol ser una ciutat global, és fonamental que aquestes startups puguin desenvolupar-se”.

L’ecosistema scale up barceloní

Barcelona ja és un dels principals hubs emprenedors d’Europa. Les startups es veuen atretes per les condicions de la capital catalana per impulsar el seu projecte. Però no només s’ha de ser capaç d’atraure projectes emprenedors sinó aconseguir que quan aquests creixin, romanguin a la ciutat. “Hem de crear les condicions per tal que les scale ups triïn Barcelona, creixin a Barcelona i es quedin aquí”, apunta el president de Barcelona Global.

Més info: Les startups neixen i romanen a Barcelona

L’estudi diferencia entre empreses de base digital i de base tecnològica. Les primeres serien les que utilitzen la tecnologia, mentre que les segones la creen. Segons les dades de l’informe, un 52% de les scale up barcelonines són digitals i un 27% són tecnològiques. Així mateix, la majoria han nascut a partir del 2010, la qual cosa demostra com l’ecosistema emprenedor de la ciutat està madurant.

Presentació de l'informe Barcelona Scale Up Monitor de Barcelona Global
Presentació de l'informe Barcelona Scale Up Monitor de Barcelona Global | Cedida

A més, es tracta d’empreses fundades per emprenedors amb experiència en crear nous projectes. El perfil majoritari és d’un home, entre 35 i 49 anys, i de nacionalitat espanyola. Ara bé, com que la majoria de startups estan formades per dos o tres fundadors, un 29% d’elles tenen algun soci estranger. Així com treballadors en plantilla de diferents nacionalitats.

Pel que fa al finançament, un 73,1% de les empreses han obtingut recursos en la fase inicial de business angels i venture capital. A més, un 62% encara no obté beneficis però té plans de creixement operatiu, d’ampliació de plantilla i de noves oficines en els pròxims 18 mesos.

Una fiscalitat més competitiva

Per als emprenedors, Barcelona és una localització geogràfica predilecta per impulsar els seus projectes. Segons l’informe, la ciutat és atractiva per la seva qualitat de vida, la seguretat, l’oferta cultural i la connectivitat geogràfica. Ara bé, presenta alguns entrebancs que poden dificultar la continuïtat de les startups un cop han madurat i busquen impulsar el seu creixement.

Miguel Valls: "Ningú ha educat als inversors locals perquè vulguin posar diners en les 'scale ups'"

Un dels primers problemes és el finançament. A Barcelona aconseguir recursos en la fase inicial del projecte és força fàcil, però les scale up han de recórrer a fons internacionals. Segons Valls, aquestes empreses necessiten fons de capital risc amb un volum de recursos elevat, una quantitat que els fons barcelonins no disposen. “Un signe de maduresa d’un ecosistema scale up és que hi hagi bastants fons locals”, assenyalen des de Barcelona Global, una cosa de la qual manca la capital catalana. I és que segons el membre de Barcelona Tech City, potser el problema és que “hem creat moltes iniciatives per als emprenedors però ningú ha educat els inversors locals perquè vulguin posar diners en les scale ups”.

Però no només és difícil d’accedir al finançament sinó que tampoc es disposa d’un sistema fiscal que afavoreix la consolidació d'aquestes empreses emergents en creixement. Segons Guardans, "avui en dia la fiscalitat ens col·loca en una posició de debilitat respecte a altres entorns com Portugal o Itàlia”, a causa de l'alta tributació i la fiscalitat sobre stock options, phantom shares i l'exit tax. Per al president de Barcelona Global, Milà està competint amb Barcelona en l’atracció de talent però aquí està costant perquè hi ha una tributació elevada sobre l’emprenedor o el treballador qualificat. 

Miguel Valls, Anna Casdellà, Pau Guardans i Juan Antonio Alcaraz
Miguel Valls, Anna Casdellà, Pau Guardans i Juan Antonio Alcaraz | P.A.

Importar i produir talent

Un 71% de les empreses afirma que tenen problemes a l'hora de trobar i retenir talent. La causa? L’escassetat de perfils, tant d’alta direcció com de programadors i desenvolupadors. És per això que des de Barcelona Global proposen que s’han de facilitar els tràmits perquè un treballador estranger pugui venir a fer feina a Barcelona. A més de produir més talent local. Per a Guardans, les generacions futures han d’entendre que a Barcelona hi ha un potencial molt important i el sistema educatiu, sigui universitari o no, ha de ser capaç de proporcionar l’oferta de perfils professionals a la demanda actual que hi ha. “Tenim l’oportunitat de fer Barcelona més atractiva. Si som capaços d’atraure i retenir més talent, més empreses vindran a instal·lar-se a la ciutat”, afegeix.

Més info: Les empreses ja formen els seus propis programadors

Ara bé, tal com apunta Valls, “el talent pot treballar allà on vulgui, per la qual cosa, si el volem atraure, hem de tenir espais singulars”. Un espai com el Pier 01, "un magatzem martítim convertit avui en un centre d'excel·lència d'emprenedors", ha afegit Guardans. És per això que des de Barcelona Global han anunciat que arrancaran un projecte per identificar els espais ociosos a la ciutat que es podrien dedicar al sector emprenedor.

Pau Guardans: "Si som capaços d’atraure i retenir més talent, més empreses vindran a instal·lar-se a la ciutat"

“Costa de creure que dues de les barreres de creixement de les scale ups siguin la formació i els espais físics, dos aspectes que haurien de ser fàcils de resoldre”, lamenta el president de Barcelona Global.

Més info: Emprendre amb vistes al mar

El diagnòstic és clar. Ara calen impulsar les mesures adients per tal que “els emprenedors vegin que poden desenvolupar el seu somni a Barcelona”. És per això que des de Barcelona Global fan una crida a tots els esglaons de l’Administració pública per posar remei al problema: que l’Ajuntament de Barcelona faciliti més espais per a l’emprenedoria, que la Generalitat posi el focus en la formació i que l’Estat millori la fiscalitat i faciliti els tràmits per l’atracció de talent internacional.

“Barcelona té una gran ambició per ser no només un hub de startups, sinó també de scale ups. Però hem de treballar en alguns factors com el talent i la fiscalitat per aconseguir aquest somni”, conclou Guardans.

Més informació
Martí: “L'ecosistema tecnològic de Barcelona només existirà si l'empresa treballa amb la startup”
La col·laboració global del sector, estratègica per a Barcelona
El sector tecnològic creix cinc vegades més que l'economia europea
Avui et destaquem
El més llegit