Les startups neixen i romanen a Barcelona

La capital catalana concentra el 34% dels projectes emprenedors espanyols i se situa com una de les ciutats predilectes per als fundadors i inversors internacionals

Sanitat autoritza la mobilitat entre les tres regions sanitàries de Barcelona. FOTO: Arxiu Sanitat autoritza la mobilitat entre les tres regions sanitàries de Barcelona. FOTO: Arxiu

Barcelona ja és el 5è hub tecnològic a escala europea i el més gran d’Espanya. Ho és pel seu volum de startups, unes 1.300 que representen el 34% de les companyies de l’Estat, com per la inversió que ha aixecat el 2017: 453 milions d’euros dels 779 milions d’euros obtinguts al conjunt nacional. Tot això converteix la capital catalana, un any més, en l’aparador de la innovació, l’emprenedoria i el talent emergent amb la celebració de la cinquena edició del 4 Years From Now (4YFN).

La ciutat comtal va esdevenir el primer hub a Espanya, el que l’ha convertit en el més madur. Per això no hi podia haver millor lloc per a la presentació de la fira paral·lela al Mobile World Congress 2018 i de l’informe Startup Ecosytem Overview que el Pier 01, la casa dels emprenedors a Barcelona.

Redolfi: "Cal enfortir els ponts entre els dos 'hubs' per continuar creixent"

Segons les dades de l’estudi, el 2017 ha anat acompanyat d’un creixement del 20% de la quantitat d’startups a l’Estat Espanyol fins a assolir les 3.258 empreses. Si el 34% es concentra a Barcelona, el 31,5% es troba a Madrid -9a en el rànquing de hubs europeus-, el que situa aquestes dues localitats com punts clau per a l’emprenedoria nacional. Un detall que, per al director executiu del 4YFN, demostra la necessitat “d’enfortir els ponts entre els dos hubs per continuar creixent”.

Radiografia de l’emprenedoria nacional

Fins al moment, l’ecommerce s’havia posicionat com el sector predilecte de l’emprenedoria a l’Estat espanyol. Ara, segons les últimes dades, el mobile i el turisme estan reclamant el seu lloc. De fet, el 49% de les startups ja situen la seva activitat entorn el mòbil, una declaració que Esteban Redolfi, director executi de 4YFN, atribueix la capacitat de captació de talent que té el país gràcies al MWC.

Tot plegat porten Espanya a ocupar la 7a posició en el rànquing europeu de producció de talent digital. “Tenim la sort de tenir molt bones universitats i escoles, però encara hi ha un gap que s’ha de superar” ha, comentat el director executiu del 4YFN, qui recorda que el Regne Unit, França i Alemanya encara ens queden lluny.

Redolfi: “Geogràficament estem ben posicionats, però els cost dels sous no es disparen. Això, sumat a la qualitat i cost de vida, és clau”

Ara bé, som bons atraient talent estranger. Espanya es posiciona 3a com a imant per atraure professionals de tota Europa i compta també amb Barcelona com a 3a ciutat preferida per als fundadors. Redolfi ha situat el cost dels sous com l’element que fa competitiu el país en aquest aspecte: “Geogràficament estem ben posicionats, però els cost dels sous no es disparen. Això, sumat a la qualitat i cost de vida, és clau”.

Però alhora que l’Estat espanyol atrau el 9% del talent europeu, també n’exporta un 6,4%. “La dada és bona, tot i que això vol dir que retenim talent i tenim arguments forts perquè es quedin i facin créixer les startups”, ha valorat Redolfi, “és important focalitzar-nos en això perquè els estudis diuen que el 80% dels que trobaran feina en els pròxims anys serà en posicions que encara no existeixen”.

Imatge de la roda de premsa de la presentació del 4YFN
Imatge de la roda de premsa de la presentació del 4YFN

 

Per acabar d’emfatitzar aquesta informació, el representant de la fira d’emprenedoria ha afirmat que Espanya és el 2n país amb més espais de coworking i que ha d’ajudar a “crear talent digital”.

Més inversió per al sud d’Europa

“La inversió el 2017 marca un enorme salt en l’històric del país”. Amb aquestes paraules ha celebrat Redolfi els resultats sobre la captació de recursos financers. El 2015 es van poder superar a escala espanyola els 500 milions d’euros, però el 2017 s’ha superat la franja dels 700 milions. És a dir, s’ha incrementat un 45% i s’ha registrat un rècord a escala internacional. “Europa no es caracteritza per tenir grans rondes, però els inversors estan viatjant al continent i també a Espanya buscant projectes amb oportunitats de negoci”, ha conclòs fent referència a les majors oportunitats que troben els emprenedors per captar diners als Estats Units.

Espanya registra un creixement de rècord en inversió amb un increment del 45%

Si es miren les dades del Startup Ecosytem Overview respecte al tiquet mitjà en inversió, es pot veure un ascens dels 1,8 milions d’euros del 2016 als 30,6 milions del 2017. “Un símbol de més maduresa a l’ecosistema”, ha enaltit Redolfi, i ha afegit tot seguit que el 60% de les rondes han estat menors a 1 milió d’euros gràcies a la quantitat d’startups que hi ha en aquests moments.

En aquesta línia, el director executiu ha destacat el paper que estan jugant les grans corporacions. “Cada cop rebem més inversió. Estan entrant grans companyies amb un paper clau. Avui ja no vénen només a visitar, vénen a buscar talent i promocionar els seus programes”, ha manifestat, fent esment especial a les propostes del Banc Sabadell, Telefónica o Nestlé.

Més startups, més feina

A les dades positives presentades amb l’informe, el conseller delegat d’Acció, Joan Romero, hi ha volgut afegit els 12.000 llocs de feina que creen les startups. “El 23% provenen de l’exterior i com també el 14% dels fundadors”, ha especificat.

Romero ha destacat el desenvolupament cap a la indústria 4.0 i ha recordat que són aquests emprenedors els que poden accelerar el canvi: “Les startups tenen un gran potencial de negoci i un creixement molt rellevant. El 39% treballen en algun tipus de tecnologia que es pot aplicar en aquest àmbit”.

5 anys del 4YFN

La cinquena edició de la fira preveu superar els 19.000 assistents i compta amb la participació de 600 inversors, 275 ponents de rellevància internacional i 600 startups de més de 145 països i 12 delegacions internacionals.

Com a novetat d’enguany, els 4YFN Awards modifiquen el seu format i plantegen dues semifinals d’on sortiran els 10 projectes que optaran a ser la millor startup del certamen. Segons dades del l’organització, aproximadament el 50% de les empreses participants mantenen la seva activitat els últims tres anys.

Més informació
El 4YFN fa les Amèriques
On són ara els emprenedors del 4YFN?
4YFN, emprenedors 'made in Barcelona'
Avui et destaquem
El més llegit