La 'digievolució' dels Furbis per aprendre a programar

Una startup desenvolupa en Mochi, una joguina que inicia les criatures al món de la programació informàtica

Natalia Pujades, fundadora juntament amb Domingo Alcalá, de la starup Mochi Robot | Cedida Natalia Pujades, fundadora juntament amb Domingo Alcalá, de la starup Mochi Robot | Cedida

Petitó, rodonet i adorable, així recordem molts el nostre Furby, un robotet que responia a alguns dels nostres estímuls de forma molt limitada. Acabar amb aquesta limitació ara estarà en mans dels mateixos nens i nenes gràcies a Mochi Robot, l'autòmat desenvolupat per la startup de Natàlia Pujades i Domingo Alcalá. Aquest joguet de línies suaus i molt bufó obre la porta a infants -i no tant- a introduir-se en el món de la programació informàtica de forma lúdica i tutoritzada.

Mochi neix d'una necessitat que tant Pujades com Alcalá van saber llegir ràpidament. Pujades va estudiar ADE però sempre es va sentir atreta pel sector tecnològic. Tant és així que l'any 2017 va fundar Scratch School Barcelona, una escola online perquè nens i nenes aprenguessin programació. Allà va conèixer en Domingo Alcalá i, a través de la seva experiència compartida en el sector de la docència, van veure que els robots que es feien servir per facilitar la tasca de programació amb joves eren molt cars i limitats. Tan limitats que els infants sovint acabaven frustrats. Per prevenir que els alumnes reneguessin de la informàtica des de petits es van proposar crear una alternativa. 

"Preferim no tenir un gran marge de beneficis i poder arribar a més nens i ajudar a més professors a impartir classes"

Mentre els robots convencionals compten amb molt pocs sensors que sovint fallen, Mochi té la intenció d'incorporar més sensors i optimitzar les seves funcionalitats a un preu més baix que els seus competidors. "Preferim no tenir un gran marge de beneficis i poder arribar a més nens i ajudar a més professors a impartir classes" assegura Pujades. Els dos fundadors de la stratup tenien molt clar que aquest projecte es dirigia principalment a una democratització de la programació entre els infants. L'estiu del 2019 van començar a treballar-hi durant les nits i van invertir els seus estalvis en el projecte. L'esforç d'ambdós va tenir els seus fruits i van ser seleccionats per al programa de pre-incubació de Barcelona Activa, que els ha permès l'accés a les oficines de Media-Tic i a formacions en diverses àrees per fonamentar la seva empresa.

La programació lúdica

Què és el que ens podrà oferir Mochi que no tenen els robots actuals? En Mochi arribarà a les nostres vides amb unes poques funcionalitats preprogramades, de manera que podrem fer servir el robot des del minut zero sense necessitat tenir cap noció prèvia en programació. D'aquesta manera ens anem introduint a poc a poc en el món de la programació. Quan comencem a programar ens ajudaran els videotutorials que la pròpia startup està desenvolupant. Aquests vídeos ens guiaran en la configuració de les funcionalitats que volem en el nostre Mochi i es poden plantejar com les pantalles d'un joc arcade, les quals a mesura que les anem superant augmenten la seva complexitat.

Convinant els blocs de codi es pot aconseguir que el teu Mochi digui el teu nom, crear-li personalitats i que s'enfadi si l'allunyes de tu, que reconegui objectes o vincular-lo amb algun videojoc, entre moltes altres coses

Però, a l'hora de programar trobarem els nostres fills o nebots escrivint interminables fileres de codi? La resposta és un rotund no. "Si un adult ja es frustra picant codi, a un nen el faria odiar la informàtica per sempre més" ressalta Pujades. Per això els dos desenvolupadors del robot han fet que la programació de la joguina es basi en la unió de blocs que contenen parts del codi que s'hauran d'unir com un puzle. D'aquesta manera "prevenim la frustració perquè picant codi si t'equivoques en una coma ja no funciona res" assegura Pujades. Combinant els blocs de codi es pot aconseguir que el teu Mochi digui el teu nom, crear-li personalitats i que s'enfadi si l'allunyes de tu, que reconegui objectes o vincular-lo amb algun videojoc, entre moltes altres coses. 

Mochi Robot ha estat disseny amb el consell dels alumnes de Scratch School Narcelona | Mochi Robot

Mochi Robot ha estat disseny amb el consell dels alumnes de Scratch School Barcelona | Mochi Robot

 

Per a ells i, sobretot, per a elles

Mochi té una estètica kawaii que respon a una intencionalitat molt determinada; que les nenes s'interessin per la programació. "Molts cops aquesta mena de robots tenen una estètica tipus tanc que agrada als nens però que a moltes nenes els dificulta mantenir-se entusiasmades" lamenta Pujades. Per això han comptat amb el consell d'experts en els gustos de la canalla en aquest sector, els seus alumnes de l'escola Scratch School Barcelona. Pujades recorda com tant nens com nenes s'han implicat molt en el projecte i el Mochi que avui ens arriba és el que tant noies com nois han votat més.

Els intents de Mochi per introduir a les nenes al món de les STEM, un espai que des de la seva socialització primària se'ls ha mostrat com vetat per elles, no es limiten a l'estètica. Per revertir aquesta dinàmica, i gràcies novament a l'experiència de Pujades i Alcalá en la docència, han introduït reptes de programació basats en el que les seves alumnes han mostrat més interès. Per exemple, en lloc del típic programa de detecció d'obstacles i fugir de les parets el robot es pot codificar perquè segueixi la teva mà com si fos un gosset. "Pot semblar una ximpleria però aquí les enganxem" assegura Pujades.

"L'hem desenvlupat en format joguina per aproximar-lo als nens però si una persona té 70 anys i vol aprendre a programar també li serà molt útil"

Malgrat que Mochi Robot vol fer èmfasi en la introducció de més noies al món de les STEM, és una joguina que cerca incentivar el gust per la programació en els infants des dels 7 o 8 anys. Tot i això Pujades recorda que no hi ha límit d'edat per submergir-se en l'ampli món de la informàtica. "L'hem desenvolupat en format joguina per aproximar-lo als nens però si una persona té 70 anys i vol aprendre a programar també li serà molt útil" puntualitza Pujades.

El futur escrit en codi

En Mochi actualment es troba en fase desenvolupament però els seus creadors planifiquen que en els pròxims tres mesos l'autòmat arribarà a les escoles com a eina educativa. Aquest primer llançament a 24 centres educatius els servirà com a mostreig per seguir perfeccionant el seu producte, el qual esperen que arribi al mercat aquest estiu. Serà aleshores quan les famílies el podran adquirir, tot i que poden entrar a la seva pàgina web i deixar el seu correu electrònic per estar informats de el seu llançament. Aquelles famílies que s'inscriguin en la llista rebran un descompte quan Mochi surti al mercat. Encara no se sap quin preu tindrà aquesta joguina, ja que els seus creadors encara estan tancant tractes amb diversos proveïdors, però Pujades ens avança que la seva intenció és que tingui un preu competitiu, malgrat que això suposi menys marge de benefici per a l'empresa.

La startup mira a un futur on el protagonista serà el Mochi, però no descarten embarcar-se en altres projectes de noves joguines aquest cop dirigides als més menuts de 7 anys. Tampoc descarten obrir nous mercats internacionals en un futur, malgrat que per ara les llars catalanes seran les primeres a acollir en Mochi.

Més informació
​Quan les nenes estimen la ciència i la tecnologia el món és molt millor
Impulsar la tecnologia a les joguines infantils
Plàstic o fusta? El sector del joguet també busca la sostenibilitat
Avui et destaquem
El més llegit