Accent Systems, l'IoT a la porta de casa

L'empresa de Castellar del Vallès fabrica i exporta 'beacons', a Europa i els Estats Units, dispositius per no perdre mai de vista les claus o la maleta

Accent Systems té la seva IoT Factory a Castellar del Vallès | Cedida Accent Systems té la seva IoT Factory a Castellar del Vallès | Cedida

Tot just acabava d'esclatar la crisi quan un recent llicenciat Jordi Casamada va crear Accent Systems. En va tenir prou amb un company de classe que va ser el seu primer treballador, un capital social mínim de 3.000 euros guanyats amb feines universitàries i un comandament d'Scalextric per endinsar-se pràcticament abans que ningú en el món del internet of things (IoT). "Tothom tenia una mentalitat molt negativa i això va marcar el nostre ADN", recorda. Una dècada després, aquesta empresa catalana repeteix al Mobile World Congress per quart any consecutiu. 

Accent Systems 4
Jordi Casamada és CEO d'Accent Systems | Cedida

 

Accent Systems va néixer a la sortida de la Universitat, entre idees i prototips. De la venda d'un comandament de cotxes en miniatura en va sortir la fabricació de plaques electròniques per tercers. "Ens vam adonar que el mercat necessitava solucions tancades i no diferents empreses que fessin un software, un plàstic i una placa", explica. Tot en un.

Fer la vida fàcil (i salvar-la)

Després de contractar enginyers de mecànica, software i electrònica per cobrir cadascuna de les fases del producte electrònic, Accent Systems va inaugurar ara fa tres anys la seva pròpia IoT Factory a Castellar del Vallès. Des d'allà produeix beacons (sensors inalàmbrics) que emeten un senyal per rastrejar productes ja sigui a casa o a la feina. Actualment, factura 3,6 milions d'euros i dóna feina a 44 persones

Accent Systems 3 | Cedida
Accent Systems s'ha aliat amb Volkswagen per posar 'beacons' a les claus del cotxe | Cedida

 

A tall d'exemple, ha treballat amb Volkswagen i Samsonite per evitar que perdis les claus del cotxe o la maleta. Alhora, també permet obrir la porta sense claus o donar accés a casa teva a través del mòbil a qui vulguis, des d'on vulguis i durant el temps que vulguis. Casamada ho entén com "fer més fàcil la vida quotidiana", però encara hi ha més: enviar la teva localització i les teves dades mèdiques a un centre d'emergència en cas d'accident. Fer la vida fàcil i de retruc, també salvar-la. 

La llaminadura de la revolució

Una visió vital que no entén de fronteres i és que Accent Systems exporta un 80% de la seva producció principalment a Europa, els Estats Units, Turquia i Hong Kong.  Segons Casamada, una de les claus de l'èxit del seu model és l'especialització tecnològica i la diversificació geogràfica. "Si no ets especialista en res i et dediques a l'electrònica general, molt difícilment en contractaran des de l'altra punta del món", exposa. Precisament per això, Accent Systems és especialista en tecnologia connectada a través de bluetooth i wifi abans que la tecnologia connectada existís. O almenys, es digués així. 

De fet, l'IoT ha passat de l'anonimat al vox populi. El CEO d'Accent Systems defensa que "és una revolució transversal que s'està començant a infiltrar a totes les escales de la vida". Des de les persones a les mateixes empreses per millorar la logística, els accessos del personal o l'estat de les màquines connectades a l'hora de reportar informació útil per a la productivitat, però també per preveure una avaria i reparar-la abans que passi. 

Casamada: "L'IoT és una revolució transversal que s'està començant a infiltrar a totes les escales de la vida"

"L'IoT és un sector molt llaminer, tothom vol el seu trosset de mercat i hi ha una competència molt ferotge", explica Casamada. En aquest escenari, la proposta de valor afegit d'Accent Systems és l'experiència d'una dècada però també la consultoria del projecte així com la producció i el desenvolupament de la solució amb una maquinària 100% automàtica. La fórmula és fàcil de dir i difícil de fer: de l'estandarització a l'escalabilitat passant per la personalització. 

Tot plegat, a l'espera que aquesta nova edició del Mobile World Congress sigui un nou triomf per a Accent Systems a la recerca de nous partners i potencials clients. Als beacons, més val no perdre'ls de vista

Més informació
Els llits d'Airbnb deixaran 40 MEUR al MWC
Habitatges socials amb tecnologia IoT
El futur de la indústria passa per l'IOT
Avui et destaquem
El més llegit