Els 'Premis 'EmprenedorXXI' busquen propostes als principals reptes de la societat actual

Els guardons de CaixaBank i Enisa premiaran innovacions per millorar la salut, nous models de negoci i idees pel sector hoteler, restauració, turisme i oci

Els 'Premis EmprenedorXXI' estan impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques | Cedida Els 'Premis EmprenedorXXI' estan impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques | Cedida

Idees per a ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades; per a la digitalització o la millora de la salut dels ciutadans, clau en aquest context pandèmic. Són només algunes de les 8 àrees en què han de focalitzar-se els projectes emprenedors que vulguin optar les empreses innovadores d'Espanya i Portugal que tinguin menys de tres anys d'activitat. Les candidates es poden presentar fins al 4 de desembre als Premis EmprenedorXXI, una convocatòria de referència a l'ecosistema emprenedor que enguany arriba a la seva 14a edició.

Els guardons estan impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgats en col·laboració amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d'Enisa.

En aquesta edició, es lliuraran 19 guardons a escala territorial a les empreses de nova creació amb major impacte en el seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes), que rebran un premi en metàl·lic de 5.000 euros. A més, es premiarà a les empreses que ofereixin les millors solucions als principals reptes de la societat actual, que obtindran un premi en metàl·lic de 15.000 euros.

A més, totes les empreses guanyadores dels premis i les finalistes dels reptes participaran en l'Investors Day EmprenedorXXI i tots els participants d'aquesta edició podran accedir al DayOne Open Innovation Program per realitzar una prova de concepte amb CaixaBank.

8 reptes cabdals i 'mentoring' pels guanyadors

Tant els guanyadors territorials com els guanyadors de les diferents categories i un finalista de cada repte també tindran accés a un programa de formació internacional a algun dels principals hubs d'innovació mundial i rebran mentoria especialitzada. En aquesta edició, en total es lliuraran 35 premis.

Les àrees són les següents:

  1. Ciutat XXI: Es poden presentar empreses que plantegin solucions per fer que les ciutats i pobles on vivim siguin més sostenibles, segurs i connectats.
  2. Viu XXI: Nous models de negoci i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci: Un dels sectors més afectats per la crisi de la COVID-19 és el sector turístic, l'hostaleria i l'oci. En aquest repte, es busquen solucions que ajudin a la reactivació del sector, que plantegin nous models de negoci més sostenibles i que facin costat a la seva digitalització.
  3. Benestar XXI: La salut dels ciutadans: En aquest repte, es valoraran propostes que ajudin a millorar la salut dels ciutadans i la seva prevenció.
  4. Llavor XXI: Transformació digital i innovació al sector agroalimentari: Poden presentar-se les empreses que ofereixin solucions tecnològiques relacionades amb la producció agropecuària, tecnologia i productes per la indústria agroalimentària, la transformació de productes alimentaris per establir una producció més eficient, efectiva, sostenible i saludable en la indústria alimentària i agrícola.
  5. Planeta XXI: La sostenibilitat mediambiental: Amb aquest repte es pretén trobar solucions que puguin ajudar a deixar un planeta millor a les noves generacions. Es valoraran propostes innovadores que promoguin o proposin un estil de vida menys agressiu amb els recursos naturals.
  6. Banca XXI: Un nou model de banca més propera al client: La digitalització i la innovació és un dels principals reptes estratègics del sector financer, així com l'especialització. A aquest repte es poden presentar aquelles empreses que planegin una solució per aconseguir un nou model de banca més pròxima al client.
  7. Junts XXI: Iniciatives d'impacte social: Es valoraran aquelles solucions tecnològiques que ajudin a incrementar el desenvolupament sostenible i amb impacte positiu a la societat. Entre les solucions s'inclouen l'ocupabilitat, l'educació, la reducció de desigualtats, el consum responsable.
  8. Deeptech XXI: Augmentar la competitivitat de la indústria gràcies a la ciència i la transferència tecnològica: Espanya i Portugal afronten el repte de ser més competitius i aconseguir un major pes en les seves economies d'indústries d'alt valor afegit, que es transformen gràcies a l'impacte de la innovació provinent de transferència tecnològica d'universitats, la ciència i la biotecnologia.

Suport empresarial als guardons

Des de la seva creació l'any 2007, el programa ha invertit 5,93 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat a més de 394 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 7.850 startups i més de 3.000 professionals han estat involucrats en comitès i jurats.

Enguany, els guardons compten amb el suport d'AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d'Empreses, CaixaBank Hotels&Tourism, Banca Privada, Banca de Particulars, CaixaBank Sèniors i CaixaBank Negocis.

Així mateix, la convocatòria compta amb el suport i col·laboració d'entitats internacionals com l'Ambaixada d'Israel a Espanya o la Agência Nacional da Inovaçao de Portugal, que atorgaran dos accèssits a la innovació a una empresa emergent espanyola i una altra portuguesa.

Amb els Premis EmprenedorXXI, CaixaBank i Enisa tenen l'objectiu de contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s'han consolidat com un guardó de referència per startups d'Espanya i a partir de 2018 també a Portugal.

Més informació
Set startups catalanes entre les 10 més prometedores del 2020
700 MEUR per a repartir entre startups
Les startups que transformaran l'edificació
Avui et destaquem
El més llegit