Saalg, el cervell de les constructores

Dos enginyers catalans creen un ‘software’ que monitora en temps real el terreny i els avenços en les obres per preveure aturades i optimitzar els costos

Ignasi Aliguer i Cristian de Santos, cofundadors de Saalg Ignasi Aliguer i Cristian de Santos, cofundadors de Saalg

En Cristian de Santos i l’Ignasi Aliguer són dos enginyers que s’han proposat modernitzar el sector de la construcció. Tots dos són enginyers i cofundadors de Saalg, la startup que vol llançar al mercat aquest 2018 un software que analitza en temps real les dades que s’obtenen de les obres. I això què vol dir? Que les constructores, promotores i empreses relacionades amb l’activitat poden optimitzar la seva feina i reduir costos. Com si fos el cervell o cap pensant en l'obra, una ment brillant que ha estat seleccionada per la MWCapital i Barcelona Building Construmat com una de les iniciatives més innovadores del sector.

Fins ara la tasca es fa posant uns sensors en el moment d’execució de l’obra. I no és que no serveixin per a la feina, sinó que es queden curts davant la proposta d’aquests emprenedors. “Saalg va una passa endavant i agafa les dades i eines de càlcul que s’utilitzen en fase de disseny i, a partir d’uns algoritmes de machine learning, analitzem en temps real què passa per validar les hipòtesis de disseny i saber què passarà en les posteriors fases”, explica de manera acurada De Santos, CEO de la companyia.

De Santos: “La indústria segueix construint pràcticament igual que fa 50 anys"

A la pràctica, això suposa tenir més informació detallada en obres que depenen bàsicament del terreny com poden ser túnels o estacions de metro o bé construccions a nivells subterranis en obres d’edificació. Es poden preveure aturades inesperades, catàstrofes o desajustaments, reduint en un 10% el cost de construcció en obres civils i fins a un 15% en fonamentació.

El producte final encara no està acabat, treballen sobre un prototip que, assegura De Santos, “és 100% funcional”. La previsió és sortir al llarg abans de mitjans d’any al mercat amb un producte sòlid i adaptable a tot tipus de clients. “Tenim clients amb els mateixos problemes, però que volen solucions diferents”, explica, “però la idea és un sofware as a service customitzable segons cada companyia”.

Transformar un sector estàtic

“La indústria segueix construint pràcticament igual que fa 50 anys. Hi ha noves eines, però el model és igual, això és el que volem canviar partint d’un projecte que anirà evolucionat a mesura que es tenen les dades i no segons diu un plànol i un disseny inicial”, reivindica el CEO.

Aliguer: “Moltes venture capitals, palanques d’inversió i acceleradores han tingut verticals centrats en smart cities, però ara afegeixen també el de l’enginyeria civil i construcció”

De Santos afirma que les empreses constructores saben que el canvi és imminent, pel que ja estan fent les primeres jugades per no quedar-se enrere. D’aquí que tant ell com Aliguer considerin que aquest és el moment oportú per llançar-se al mercat i aprofitar l’onada. “Moltes venture capitals, palanques d’inversió i acceleradores han tingut verticals centrats en smart cities, però ara afegeixen també el de l’enginyeria civil i construcció”, afegeix el COO. Un bon exemple de la presa de consciència és l’acord que van signar Acciona i la Mobile World Capital per incloure el 5G en el desenvolupament de pilots industrials aplicats a sectors d’activitat de la constructora.

És lògic, doncs, que hagin nascut amb l’ànima de ser internacionals des del primer moment. El 80% de la facturació de les grans companyies de l’àmbit a Espanya prové de les obres que tenen a l’exterior, pel que saben que si la seva tecnologia funciona, atraurà nous clients d’arreu. Tampoc els espanta el fet d’operar en un sector que encara arrossega la creu de la crisi i la bombolla, sobretot pel fet aquest de saber que gran part de l’activitat es dóna en territori exterior. “Hi ha molt potencial a Colòmbia, Guatemala, Austràlia... les empreses s’obren al món i veuen que han d’innovar per no quedar-se enrere. No volen que aparegui l’Airbnb de la construcció”, comenta De Santos.

De la mà dels grans

Són dos enginyers que es coneixien de la carrera que han passat més de set anys fent recerca a la universitat. Tenien el coneixement, però del sector, no del món de l’emprenedoria, de les startups, de finançament i tot el que cal saber per encetar el camí amb bon peu. Van veure l’oportunitat de negoci i s’hi van llançar, amb la sort que és un àmbit on cal anar del braç de les grans companyies per tenir presència. “Ens ha ajudat molta gent de l’entorn, però ha sigut especialment important rebre inversió de Cemex, que és la tercera cimentera més gran del món. És una aliança estratègica pels diners i per la cartera de clients, experiència i coneixements que aporten”, reconeix el CEO.

Sobre això, el COO, Aliguer, afegeix que si volen que Saalg sigui disruptiu i creï valor, “cal anar de la mà d’un gran”. “Si no ho fas, és pràcticament impossible que entris”.

A aquesta injecció de capital s’hi ha de sumar una altra de la Mobile World Capital i el finançament de business angels, el que suma 250.000 euros en la fase seed de la companyia.

Més informació
La construcció torna a moure's
Més tecnologia i menys construcció
"Més d'hora que tard s'aprovarà la llei que canviarà l'estil de construcció dels habitatges"
Avui et destaquem
El més llegit