Salim Ismail: "Necessitaríem 50 'Silicon valleys' al món"

El director executiu de Singularity University, un centre nord-americà sense precedents, elogia la creativitat i la passió dels catalans

La Singularity University no és corrent. Mentre que la universitat convencional ensenya el coneixement acumulat, aquest centre sense afany de lucre de Silicon Valley dóna lliçons de com anirà el futur de l'economia. Amb socis com Google, Nokia i la NASA, asseguren comptar amb els líders mundials del present per formar els del futur. El seu director executiu, Salim Ismail, ha visitat de forma fugaç el saló BizBarcelona, on ha parlat amb VIAempresa. Té clares les virtuts exportables dels catalans i prescriu recepta per la profunda recessió.

Per vostès, no hi ha innovació sense tecnologia?
La tecnologia és la clau perquè la humanitat progressi. Francament, es pot discutir aquesta idea, però el cert és la tecnologia és la que pot provocar els grans canvis al món.

És possible ser innovador i emprenedor en un context de crisi com el del Sud d'Europa?
Absolutament! No només és una solució, sinó que és la única solució. I aplicar la innovació i la tecnologia serà el que realment funcioni.

Com?
La gran majoria de llocs de feina en les darreres tres dècades s'han creat per part de petites empreses i emprenedors. Les grans companyies no han creat nous llocs, de fet, han creat zero llocs. Per tant, s'ha d'encoratjar a ser emprenedor i crear una start-up, una actitud poc corrent en el mercat espanyol.

És complicar fer el canvi?
S'ha acceptar la cultura del risc. Qualsevol negoci és un risc i hem de fer que la gent prengui aquests riscos. Aquí s'ha d'acceptar i facilitar la creació de noves empreses, perquè només seran les start-up les que puguin crear llocs de treball.

Per tant, la clau és saber arriscar...
Sí, i s'ha de saber veure que les tecnologies avancen molt ràpidament i que es pot aconseguir un bon negoci en poc temps, sense gaire inversió inicial. Facebook es va inventar en un ordinador portàtil. Només necessites la imaginació!

Parlant de Facebook. Què n'hem d'aprendre els catalans de Silicon Valley?
Primer de tot, pensar en gran. Segon, cal estar preparat per equivocar-se i no se n'ha de tenir por. Quan un nen toca el piano malament, mai li dius que no el torni a tocar... però amb els negocis sí que ho fem, és absurd. Els emprenedors només són coneguts pels triomfs, però també han tingut fracassos. S'han d'acceptar i, de fet, celebrar-los.

Així doncs, la cultura de l'error no és un mite...
A molts llocs del món equivocar-se és un fracàs. A Silicon Valley no és així, ho anomenem experiència.

Hi ha ciutats que amenacen a Silicon Valley com a referent mundial?
No. De fet, hi ha molt per fer. Necessitaríem 50 Silicon valleys al món. Una no és suficient! N'hi hauria d'haver 50 per solucionar tots els problemes que hi ha al món!

Encara és complicat atreure el talent internacional als EUA? S'està treballant en una reforma migratòria...
Sí, faran que sigui més fàcil que algú amb una gran idea s'instal·li als Estats Units. Seria un gran benefici per països com Espanya. La nostra universitat vol demostrar que més de la meitat de les start-up als EUA estan creades per immigrants.

Què poden aportar els catalans i espanyols als EUA?
Poden aportar la seva gran creativitat. Els espanyols i catalans són fantàstics en creativitat, ja sigui com a arquitectes, futbolistes, artistes, el que sigui... I això és clau en els negocis! També la passió, cosa essencial per superar els moments difícils. Hi ha molta passió aquí i s'hauria d'exportar fora.

Per què és tan especial la universitat que dirigeix, la Singularity University?
Ens preguntem com podem solucionar els grans problemes del món amb la tecnologia. I ens focalitzem en tots aquells camps tecnològics molt canviants i que ara es troben en acceleració: robòtica, intel·ligència artificial, nanotecnologia, neurociència, medicina... tots conduïts per la informàtica. El que fem és reunir els pensadors líders mundials amb la recerca.

Què es pot aprendre en deu setmanes?
No volem convertir la persona en un expert, que ja té els seus estudis. El que fem és que els nostres estudiants s'actualitzin per saber quin és el futur de les tecnologies i que s'està coent als laboratoris. En deu setmanes donem les claus per saber cap a on van les tecnologies i com les podran aplicar en productes cap a un públic major.

I on troben aquestes previsions de cap a on va l'economia?
Tenim el nostre propi expert en cadascuna de les àrees i treballen enfocats en conèixer la darrera novetat en el seu terreny. Actualitzem el nostre currículum cada dos mesos. Totes aquestes àrees canvien tan ràpid!

Per estudiar als EUA calen molts diners... massa encara la universitat?
O, sí, molt! Crec que en cinc anys caurà el model universitari nord-americà.

Avui et destaquem
El més llegit