Les startups catalanes ocupen 17.500 persones

Un 85% de les empreses emergents del territori preveu créixer el 2021 tot i la covid-19

Imatge aèria de Barcelona, on es concentra el major nombre de startups a Catalunya | iStock Imatge aèria de Barcelona, on es concentra el major nombre de startups a Catalunya | iStock

A Catalunya hi ha 1.708 startups que ocupen 17.500 persones, segons un estudi d'Acció basat en dades de la plataforma digital Barcelona&Catalonia Startup Hub. Aquesta xifra suposa un 13,5% més que l'any 2019. Si la comparació es fa amb les dades del 2016, el creixement encara és més acusat, del 60%. La mitjana d'empleats d'aquestes startups, segons indica Acció a través d'un comunicat, és de 10 treballadors, un 26% dels quals són estrangers. En el cas dels fundadors que venen de fora del país, el percentatge és d'un 20%.  

Per sectors, les TIC són les que més empreses emergents concentren (un 22% del total), seguides de l'oci (21%) i la salut (17%). Cal destacar també el nombre total de startups que desenvolupen tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un 66,5%. El big data, el núvol, la intel·ligència artificial i l'internet de les coses són les principals. 

L'informe també analitza el finançament d'aquestes companyies, que han captat més de 2.800 milions d'euros els darrers cinc anys. Per nombre de rondes de finançament, Barcelona és el tercer hub europeu, amb més de 1.000 des del 2016. La superen París i Berlín. La situació de la pandèmia no ha frenat el creixement de les startups catalanes i un 85% preveu millorar els resultats aquest 2021, mentre que un 9% espera mantenir-los i només un 6% es planteja tancar o reduir la mida o la facturació.  

Pel que fa al 2020, un 34% va incrementar l'activitat, mentre que un 35% no va notar canvis significatius i un 31% va disminuir-la. La pandèmia ha afectat diferent les empreses emergents en funció del sector al qual pertanyen: les de viatges i oci són les que més han patit, mentre que les del sector salut han tingut millors resultats. 

Més informació
Les deu startups que ens recorden que tot està per fer
Què hi ha darrere del finançament de les startups?
Avui et destaquem
El més llegit