Startups europees busquen inversions en l'ecosistema de Barcelona

​La cimera EU-Startup Summit posa en contacte més de 1.200 inversors i emprenedors d'un ecosistema que cada cop atrau més capital

Un grup de participants a la cimera d'startups europees EU Startup Summit donant se la mà al costat d'un cartell promocional de l'esdeveniment Un grup de participants a la cimera d'startups europees EU Startup Summit donant se la mà al costat d'un cartell promocional de l'esdeveniment

El ritme de capital que flueix cap a les startups europees no para de créixer en l'última dècada i els emprenedors i inversors aprofiten el creixement d'aquest mercat per buscar noves oportunitats. Un miler d'empreses emergents i firmes inversores s'han reunit amb aquesta intenció a l'EU-Startups Summit, en la segona edició que la cimera se celebra a Barcelona, després d'estar quatre anys a Berlín. El congrés ha posat de manifest que el mercat europeu d'startups europeu és "suficientment madur", tot i que encara està lluny dels seus principals competidors nord-americans, ha explicat Pablo Hernández el director d'operacions de l'esdeveniment. En aquest sentit, Hernández ha apuntat que aquesta dinàmica positiva s'explica pels canvis normatius, el suport institucional i el foment de l'emprenedoria.

Així doncs, Barcelona ha tornat a acollir des d'aquest dijous fins aquest divendres la trobada internacional d'emprenedors i inversors en un congrés que "s'està consolidant" a la capital catalana, ha dit Hernández. L'esdeveniment principal ha comptat amb la presència d'emprenedors com Kaidi Ruusaleep, fundadora de Funderbeam o Avi Meir, fundador i conseller delegat de TravelPerk. A més, EU-Startups Summit ha escollit 15 empreses emergents d'entre 950 participants que han competit per aconseguir el títol de millor companyia del certamen. La guanyadora ha estat l'alemanya Tribe.app, especialitzada en intel·ligència artificial.

Organitzada per una publicació digital sobre empreses emergents, la cimera ha reunit públic europeu, el 70% del qual prové de fora de l'Estat. L'organització ha habilitat una aplicació per facilitar els contactes entre participants i ha muntat tallers d'emprenedors i inversors amb experiència per ajudar a les empreses emergents de la UE a ser més competitives.

"Aquí tenim l'oportunitat de conèixer inversors, empreses que vulguin col·laborar amb nosaltres, proveïdors molt interessants, solucions molt desconegudes que ens poden ajudar que els nostres robots siguin més potents"

Una d'aquestes startups és el grup ADD, que es troba en ple procés de reinvenció d'una empresa convencional que es dedicava a organitzar d'esdeveniments a una d'especialitzada en robòtica i intel·ligència artificial. "Aquí tenim l'oportunitat de conèixer inversors, empreses que vulguin col·laborar amb nosaltres, proveïdors molt interessants, solucions molt desconegudes que ens poden ajudar que els nostres robots siguin més potents", ha assegurat Roberto Mendéndez, el conseller delegat de l'empresa.

"La gran majoria vol trobar inversiors però també hi ha proveïdors de serveis que vénen a buscar sinergies: tothom busca la seva contrapart", ha apuntat Hernández. En general, el director d'operacions de l'esdeveniment ha assegurat que Europa compta amb "bons inversors i bones startups". "L'ecosistema europeu està creixent molt, abans tenia més restriccions normatives però s'han anat diluint i l'educació en emprenedoria s'està fomentant molt a Europa", ha explicat.

Tots aquests factors han permès un creixement del mercat d'empreses emergents a la UE, que ara compta amb diversos projectes que poden assolir valors de mil milions de dòlars, entrant al club d'unes dues-centes startups anomenades unicorns i on hi ha companyies com Uber, AirBnB, Snapchat o Dropbox, ha apuntat Hernández. "Estic convençut que el proper unicorn serà europeu i esperem que vingui de Barcelona", ha recalcat, abans de recordar que aquest dimarts mateix l'empresa de repartiment Glovo va tancar una ronda de finançament de 150 milions d'euros.

A més de possibilitats de fer contactes i de materialitzar projectes, el congrés ha albergat ponències d'emprenedors que han tingut èxit. Un d'aquests ponents, el fundador de Marfeel, Xavi Beumala, ha assegurat a l'ACN que l'ecosistema d'startups europeu ha evolucionat molt en els últims 10 anys. "Es nota en el capital que flueix, ara les empreses ho tenen més fàcil per finançar-se i arrancar", ha dit. Amb tot, ha opinat que "'l'última etapa de vida de les startups", la seva venda, encara es troba en una fase "molt endarrerida" a Europa, perquè les grans empreses europees encara no aposten per adquirir companyies emergents com sí que ho fan les nord-americanes. "S'ha de demostrar que aquestes adquisicions tenen sentit i que es donin un o dos casos d'èxit", ha indicat.

Més informació
Grans empreses impulsen la innovació de les startups al DES
Les 10 millors startups per treballar a Barcelona
Operació Consolida per reduir la mortaldat de les startups
Avui et destaquem
El més llegit