Vacway Waterproof: el mòbil dins de l'aigua

La startup crea una funda per poder submergir els telèfons i altres dispositius electrònics sense por que s'espatlli

L'equip de Vacway Waterprof amb les fundes per ficar el telèfon sota l'aigua | Cedida L'equip de Vacway Waterprof amb les fundes per ficar el telèfon sota l'aigua | Cedida

Agafar el mòbil, portar-lo a una carnisseria, demanar que l’envasin al buit i ficar-lo directament a l’aigua. Això és el que va fer el CEO de Vacway Waterproof, Joaquín Abellán, per comprovar que la idea “boja” que havia tingut era útil. I és que qui no pateix pel seu telèfon a l’estiu quan hi ha a prop aigua? Aquest temor s’ha acabat amb les fundes que la startup va treure al mercat el passat estiu.

Es poden trobar en unes màquines de vending a diferents a llocs estratègics com peatges, hotels de luxe, discoteques, espais de pàdel o surf, negocis de lloguer de caiacs, balnearis i parcs aquàtics. De fet és en aquest darrer àmbit on més calers estan fent. Aquest any estan presents al 80% dels parcs aquàtics de l’Estat espanyol, però l’estiu passat ja van veure que aquí és on hi havia un gruix important del negoci: “Vam tancar un acord amb Port Aventura per estar al Caribe Aquatic Park, ara no hi som perquè estan fent reformes, i vam veure que hi havíem de ser. Una màquina qualsevol factura de mitjana 3.000 euros anuals i nosaltres en vam facturar 10.000 en un mes allà”. Unes xifres que enguany estan repetint i, afirma, “fins i tot superant”.

Emprendre amb el TFG

Abellán és de Menorca i molt aficionat al mar i als esports aquàtics. Practica pesca submarina i sap que estar ben posicionat és molt necessari. La seva dinàmica era situar-se en un bon lloc des de la barca, orientant-se amb un GPS, però sovint perdia el punt un cop es ficava a l’aigua perquè no podia submergir-hi cap dispositiu electrònic. En una d’aquestes immersions va sorgir la idea d’agafar el telèfon i dur-lo a la carnisseria per saber si l’envasat al buit resistiria, i així va ser.

Abellán: "Protegim el telèfon i alhora fem que es pugui utilitzar, el que hi havia ja creat feia impossible usar-lo sense treure el plàstic"

L’emprenedor va agafar aquesta idea i la va presentar al seu tutor del Treball Final de Grau – llavors estudiava Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya-, qui va empènyer-lo a continuar amb el projecte. “Vam crear un model de negoci i vam començar a tirar-ho tot endavant. A mesura que anava desenvolupant-ho, veia que no només em cobria a mi una necessitat, sinó a tota la societat”, apunta.

Funda de Vacway Waterproof | Cedida

Funda de Vacway Waterproof | Cedida

Javier Montón i Álex Pelegrí són els seus companys de viatge, tant ara com durant els anys a la universitat. Tots tres han acabat de donar forma a les fundes de Vacway Waterproof.

Innovar en fundes i màquines de vending

Les seves fundes tenen competidors, però no directes. Les ofertes que hi ha al mercat es limiten a protegir, assegura Abellán després d’haver investigat el mercat fins a la sacietat. “Nosaltres tenim un concepte diferent perquè no venem producte, venem experiència”, subratlla, “protegim el telèfon i alhora fem que es pugui utilitzar, el que hi havia ja creat feia impossible usar-lo sense treure el plàstic”.

Ells també són d’un sol ús. Un cop s’extreu el dispositiu de la funda, es pot llançar, però els funciona. A més a més, tot el desenvolupament és seu, com la tecnologia de les màquines de vending, el que afirma que els dóna “molt valor en know how” perquè són totalment independents.

Abellán: “Sabíem des que vam fer la primera màquina que, si funcionava aquí, podria funcionar a tot el món”

Les màquines de què disposen són de diferents mides. N’hi ha de peu i grans, molt semblants a les que s’han pogut veure sempre amb productes d’alimentació. Aquestes estan pensades per a espais grans i amb clientela massiva. En tenen també d’altres de mida més reduïda per a espais més petits i estan en ple procés de treure'n un altre model. “Cada negoci té unes necessitats diferents, ens adaptem a ells”, comenta Abellán.

L’equip també té la capacitat de monitorar en quin estat es troben les màquines. Han desenvolupat una eina de gestió que pot saber l’estoc i resoldre incidències gràcies unes càmeres internes. De manera que l’activitat no es limita a l’explotació, sinó també a la gestió dels aparells.

Emprendre amb vocació global

“Des del principi hem volgut ser previsors i sabíem des que vam fer la primera màquina que, si funcionava aquí, podria funcionar a tot el món”, comenta, fent èmfasi a l’escalabilitat del producte.

Abellán assegura a VIA Empresa que a principis d’aquest estiu els han contactat des de Punta Cana per portar les fundes de Vacway Waterproof a diversos hotels i creuers i que ja plantegen per al setembre un pla d’expansió internacional. “Tenim la patent tramitada i sabem que volem començar pel Carib i els Estats Units”, conclou.

Per a aquest any calculen assolir una facturació d’entre 400.000 i 500.000 euros. S’han finançat, fins al moment, amb family offices i capital propi fins a assolir un volum de prop d’un milió d’euros.

Més informació
Squeasy, ampolles d’aigua amb identitat pròpia
Emprendre envoltat d’aigua
PortAventura, l'storytelling com a eina empresarial
Avui et destaquem
El més llegit