Valls: "La grandesa de Silicon Valley és l'estat d'ànim de la gent"

L'empresari Jordi Valls ha passat de guanyar dos concursos d'emprenedoria a crear una ambaixada per a emprenedors a Silicon Valley i muntar la seva start-up

Segons Jordi Valls (Sabadell, 1985), "l'única manera d'aprofitar les oportunitats és estar preparat". Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Ramon Llull, Valls va començar a interessar-se per la tecnologia arran d'Apple. De la passió per Steve Jobs va passar a Silicon Valley, on va viure com un dreamer gràcies al programa d'emprenedoria Imagine.

Enamorat de les start-ups, ha conegut l'èxit amb Startup Embassy, una ambaixada per a emprenedors ubicada a Palo Alto, que va cofundar a l'estiu del 2012 i per on ja han passat més de 500 joves; i el fracàs amb 1Sleeve, una empresa que ha passat en segon pla, dedicada a crear fundes per iPad personalitzades.

Aquesta setmana fa un any que va tornar de la seva experiència als Estats Units i actualment centra el seu dia a dia en "emprendre des de dins", com a product manager de dues empreses: Pick D Pack i Alerta Phone.

Quina és la regla bàsica de Silicon Valley?
La passió. La grandesa de Silicon Valley és l'estat d'ànim de la gent. Hi ha una actitud general d'aprendre contínuament. Els americans creuen molt en el potencial de l'individu, tothom persegueix el seu particular somni americà. Nosaltres tendim més a creure en el potencial de les grans corporacions, les institucions… I això fa que externalitzem les causes de tot el que ens passa.

També dels errors?
Sí, tenim molta por al que pugui passar i hem d'admetre que a l'inici tothom comet errors. Jo sempre he tingut la sensació de ser molt lent. Durant la creació de 1Sleeve vaig perdre molt temps planificant i poc executant. És a dir, hi van haver molts canvis dins meu però pocs a l'exterior. Al final vaig veure que l'havia d'espifiar, volia cometre algun error, tenir la sensació que evolucionava i així va ser. Vaig contractar una empresa per dissenyar l'aplicació i vaig perdre 8.000 euros. Em vaig desesperar però he après la lliçó. Ara tinc pressa per crear.

Tenir una idea, estar al lloc adequat i tenir diners. Què més necessites?
Actitud. En la mesura que donis més pes a l'espai, els diners i els contactes, menys dependrà de tu.

D'acord, però què passa quan no tens finançament? Com convences a un inversor?
Vendre és una habilitat imprescindible de l'emprenedor i els bons productes no sempre triomfen. El format de vídeo Betacam era millor que el format VHS, però el fundador de VHS era més bon venedor. Steve Jobs proposava que la gent pensés diferent i es gastés més diners i ho va aconseguir. Així doncs, si tu no creus en el teu producte, canvia'l perquè no seràs gens convincent.

Millor imitar alguna cosa que sabem funciona o crear alguna cosa nova guiant-nos per la intuïció?
En el món empresarial la intuïció està subestimada. Has de fer el que et demani el cos. Fer una còpia ben feta d'un gran èxit no és fàcil. Ara bé, molt poca gent fa grans innovacions, la majoria milloren o varien aspectes que ja existeixen.

Innovació des de dins? Pot haver-hi una empresa dins d'una altra empresa?
Sí, les empreses s'han de dinamitzar des de dins. Una de les grans diferències amb la cultura de Silicon Valley és que allà, quan entres en una empresa ja aportes noves idees, propostes, projectes que fins i tot ja has començat a executar. Aquí esperes a rebre instruccions. S'ha de ser proactiu en cada tasca que fas. Per a mi, el valor d'un treballador està en que el 40% de les coses que està fent no les hagi fet mai abans, és l'única manera de seguir creixent. Si no tens aquest percentatge, l'evolució és massa lenta.

Quines són les avantatges de treballar en una start-up?
El millor de treballar en una start-up és que al ser una empresa petita les teves tasques poden tenir unes conseqüències molt més grans. Tens més autonomia i la teva feina evoluciona més ràpidament. Pots tenir actitud start-up durant molts anys, com ho fa Google, però deixa de ser una start-up quan passa a ser una gran corporació.

Vas anar al paradís dels enginyers i ara treballes en una empresa de base tecnològica. No ser tècnic té més avantatges que inconvenients?
Estudiar publicitat m'ha ajudat a moure'm i conèixer el procés de venda. Ara bé, si vols treballar a Silicon Valley has de ser conscient que el 90% de les ofertes de feina són per a enginyers. Jo vaig intentar trobar feina de comunicació però no va quallar perquè has de dominar el llenguatge com un nadiu. Jo animo a tothom a conèixer la part tècnica, comunicar-te amb els enginyers és imprescindible per obtenir el resultat que tu vols.
Avui et destaquem
El més llegit