Zoundream, el primer traductor de bebès

La startup desenvolupa el primer traductor de plors d'infants basant-se en algoritmes de 'deep learning'

El que fa gairebé 30 anys semblava un invent només possible en la ficció Zoundream ho materialitza amb el seu traductor de bebès El que fa gairebé 30 anys semblava un invent només possible en la ficció Zoundream ho materialitza amb el seu traductor de bebès

És difícil resistir la temptació de caure en el tòpic de dir: Els Simpson ja van predir Zoundream. Però és que la stratup ha portat a la realitat el traductor de bebès que a 1992 inventava el germanastre d'Homer. En aquest cas però, Maggie no ha jugat un paper fonamental en aquesta creació sinó que l'experiència de dos dels quatre fundadors, Ana Laguna PradasRoberto Iannone, va fer que es trobessin en el camí per desenvolupar el primer traductor de plors d'infants entre 0 i 6 mesos. 

Ana Laguna Prades és científica de dades i quan va tenir el seu primer fill va importar la seva passió professional a la maternitat. Laguna va començar, com a afició, a recopilar els plors del seu fill i analitzar-los amb algoritmes de deep learning, d'aquesta manera els va començar a classificar per trobar patrons i saber si el nen plorava per son, dolor, gasos, gana o perquè estava incòmode. "Jo començo a fer això per hobby i queda guardat a l'ordinador fins que un dia un amic em va convidar a explicar el que havia fet a una conferència que organitzava, Data and Beers" recorda Laguna. La seva participació en aquella conferència va despertar molt interés i El País va recollir la seva idea en un article ara fa un any. 

Aquell article el va llegir Roberto Iannone, que al seu temps havia sigut pare. La paternitat va fer que Iannone veiés que el mercat necessitava un producte per entendre millor les necessitats de les criatures. El CEO estava presentant el seu projecte al Master en Business and Administration que cursava a París quan van veure que Laguna estava treballant sobre la mateixa idea. D'aquesta manera els dos emprenedors es van posar en contacte i van unir forces per crear Zoundream. La startup viu i es desenvolupa entre Barcelona, on localitzen el seu hub tecnològic a Barcelona Activa, i Suïssa, on es troba el seu quarter general i on s'enfoquen més en la part comercial del negoci. 

A través de l'analisi de plors han classificat cinc tipus de plors que relacionaven amb cinc necessitats bàsiques

Cinc necessitats internacionals

Per desenvolupar un traductor de plors els fundadors de Zoundream han hagut de fer, i encara fan, una recerca en profunditat. El que va començar com un hobby gravant els plors del fill d'una dels fundadors, ha acabat amb una mostra de plors que supera la cinquantena. Amb aquest mostreig van poder classificar cinc tipus de plors que relacionaven amb cinc necessitats bàsiques: gana, gasos, dolor, incomoditat i son. Si bé a l'inici Laguna classificava els plors per instint d'ençà que es va materialitzar el projecte la stratup han col·laborat i han estat aconsellats per professionals de la salut i desenvolupadors de software per productes infantils. "Els dos coincideixen a dir que aquestes són les necessitats bàsiques dels infants en aquesta etapa i que en els sons que es recullen no indiquin moltes més categories" assegura Laguna. 

Zoundream està dirigit identificar els plors de les criatures d'entre 0 a 6 mesos. Per què? "El seu cervell es va desenvolupant a partir dels 6 mesos i comencen a experimentar altres necessitats, ja coneixen la por, ja saben que la seva mare es pot allunyar, marxar... els plors ja són més complexos d'analitzar" explica Laguna. 

Una altra de les hipòtesis que han aclarit amb la seva investigació és la internacionalitat dels plors. En la seva recerca han gravat i analitzat plors de diversos països d'Europa, així com d'Àfrica i Rússia per dirimir si, segons la nacionalitat, els nens ploren diferent. "La qüestió és que hi ha diferències en l'entonació i l'accent, per exemple, un nen espanyol pot tenir una entonació més forta que un nen alemany, però això no afecta el patró d'àudio" aclareix Laguna. Així doncs, han pogut confirmar que ni nacionalitat ni gènere influeixen en la identificació de les necessitats dels petits. La seva investigació continua per seguir millorant i afinant el traductor però per ara ja han desenvolupat una versió beta del dispositiu físic. 

"Pot ser una ajuda per als pares amb problemes auditius o amb autisme, ja que sovint no identifiquen els matissos del plor"

Una Alexa cangur

Blau, de linies fines i petitó, així és la versió beta del traductor de bebès de Zoundream. Aquest dispositiu senzill que recorda a l'assitent de Google casa sense dificultat en qualsevol llar. Esta especialment dirigit per als pares primerencs però els seus creadors li estan trobant més sortirdes: "També pot ser una ajuda per als pares amb problemes auditius o amb autisme, ja que sovint no identifiquen els matissos del plor" assegura Laguna. Tot i això, pares que ja han tingut un fill anteriorment es poden beneficiar del producte. "És una ajuda per confirmar les teves sospites, com un doble check" comenta la científica de dades. 

Actualment, l'empresa esta fent servir aquesta versió beta per provar el seu propi producte. Esperen iniciar aquestes proves a Suïssa i posterioment  a Espanya. Després de la fase de prova que s'iniciarà a la tardor d'aquest any, el següent pas serà el salt al mercat. 

Zoundream ha desenvolupat una versió beta del seu dispositiu | Cedida

Zoundream ha desenvolupat una versió beta del seu dispositiu | Cedida

Tres vies de futur 

L'empresa té plans de futur a curt, mitjà i llarg termini. A curt termini Zoundream vol entrenar en el mercat el seu particular traductor. A mitjà termini l'empresa està treballant a incloure el seu programari d'identificació de plors a hardwares de "third partners". Aquesta col·laboració amb terceres empreses Laguna l'exemplifica com: "Es pot incloure en un cotxet o un bressol, als que els hi pots sumar la tecnologia de Zoundream perquè t'avisin la raó per què ploren en una pantalla".

A llarg termini, la companyia vol seguir indagant en els possibilitats pediàtriques que té el seu programari. Per ara s'han associat amb un equip d'investigació de detecció precoç d'autisme de la Universitat Autònoma de Madrid. Amb les dades de plors que la companyia segueix recopilant volen orientar-se al món del desenvolupament de malalties i anomalies en els bebès. "Escoltant, els plors durant aquest any ens hem adonat que els nens amb autisme ploren diferent" exemplifica Laguna. La científica de dades remarca perquè aquest és un projecte a llarg termini: "Ara mateix estem recopilant molts plors que podrien tenir certes patologies, però fins que no passin un parell d'anys no els podrem analitzar perquè encara no estan diagnosticats".

Més info: L'app que detecta les malalties dels nens

En l'àmbit financer, l'empresa de sis treballadors que es va fundar en base de recursos propis des d'aquest any passat s'ha obert a finançament extern i pretén mantenir-se així en un futur.

Més informació
Baby&Chic, el Wallapop dels bebès
Trainapp, agilitzar la memòria dels nens amb jocs
Avui et destaquem
El més llegit