L'iFest, organitzat per la Generalitat de Catalunya, ha premiat sis equips de joves emprenedors en la seva cinquena edició. El programa té com a objectiu fomentar la innovació i l’emprenedoria entre els joves. Després de superar dues rondes prèvies i posar-se a prova davant un jurat, s'han premiat sis equips, tres en la categoria júnior i tres en la categoria sènior.
Categoria Júnior
Els tres projectes premiats en la categoria júnior han estat Alarm Waste, que consisteix a la creació d'un sistema de tàper que detecta els aliments a punt de caducar, Busy, un dispositiu d'intel·ligència artificial amb càmera i micròfon per a millorar el rendiment de l'alumnat i la millora de la impartició de les classes per part dels docents i Triangle d'Investigació, que ha creat diferents activitats per connectar amb la ciutadania per tal de transmetre informació sobre aquests centres de recerca i generar interès.
Categoria Sènior
D'altra banda, per la categoria sènior, els projectes premiats han estat Water Hope, un potabilitzador d'aigua que alhora torna a aprofitar l'energia per poder utilitzar-la per cuinar, Re-Food, una aplicació de subscripció per reduir el malbaratament alimentari i HealthTeen, que ha creat un sistema d'activitats lúdiques per millorar l'estança dels joves als hospitals.
Gran participació en la festa del talent català
En la competició d'enguany, també s'ha fet una menció al centre més participatiu, que ha estat l'Institut de Vic i als millors shakers, que han estat Carlos Díaz i Alba Ferré del Centre d'Estudis Monlau. En total, més de 600 persones entre estudiants i docents s’han involucrat en aquesta competició que vol fer aflorar el talent dels joves per trobar solucions a una dotzena de reptes plantejats per empreses i organitzacions de prestigi, arrelades a Catalunya.
L’iFest vol ser la rampa de sortida per a aquells joves amb motivació per innovar i emprendre i, per aquest motiu, els sis equips guanyadors també rebran orientació experta per perfeccionar el seu projecte i desenvolupar un model de negoci sostenible que els permeti dur el seu projecte fins allà on vulguin.