Abertis obre el seu ventall d'acció fora d'Espanya
Abertis obre el seu ventall d'acció fora d'Espanya

Abertis allarga la concessió a l'Argentina fins al 2030

La companyia catalana invertirà 223 MEUR a canvi d'allargar el contracte

Abertis ha acordat amb Argentina noves inversions per un import de 250 milions de dòlars (223 milions d'euros) a la xarxa de Grup Concessionari de l'Oest (GCO), la seva filial argentina, a canvi de l'extensió de la durada de la concessió, segons ha informat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En concret, GCO juntament amb la Direcció Nacional de Vialitat, dependent del Ministeri de Transport del país, han subscrit l'acta que dóna inici formal al procés d'extensió del contracte concesional.

Aquesta extensió suposa un reconeixement dels reequilibris pendents i contempla un pla d'inversió addicional per millorar la xarxa vial actual, que es finançarà completament amb els ingressos futurs de la concessió gràcies a l'extensió del contracte actual, que conclou el 2018, fins a finals del 2030.

Aquest és el primer pas d'un procés que requereix altres aprovacions legals i governamentals. El tancament de la renegociació solucionarà les reclamacions anteriors de compensació entre la concessionària, els seus accionistes i l'autoritat que ho concedeix.

L'empresa ha afirmat que mantindrà informat el mercat dels avanços que es produeixin, així com d'altres detalls sobre aquest procés.

Amb aquest inici del procés per aconseguir un acord, Abertis reforça la seva aposta per la col·laboració públic-privada amb l'objectiu d'aconseguir solucions de creació de valor futur per als territoris a través d'acords amb les Administracions públiques per a noves inversions a canvi de l'extensió de la durada de les concessions o a través d'increments de tarifa.

En aquest sentit, el grup ha arribat a acords en la majoria de països on opera, com França, Itàlia, Brasil, Xile i Puerto Rico. A més, l'operació mostra la capacitat del grup per créixer en la seva cartera d'actius existents, incrementant la durada mitjana de les seves concessions.

Durant el primer semestre del 2017, el Grup Abertis ha acordat operacions de creixement per un import total de prop de 3.300 milions d'euros, en la seva estratègia de creació de valor.

Abertis té el 48,6% de participació (57,6% de drets de vot) de Grup Concessionari de l'Oest, la concessionària encarregada de la construcció, manteniment, administració i explotació de l'accés oest a la ciutat de Buenos Aires. Amb 56 quilòmetres de longitud, és un dels més importants corredors vials de l'Argentina, amb una Intensitat Mitjana Diària (IMD) de 78.744 vehicles el 2016. La concessió finalitza el 2018.

Així mateix, Abertis està present al país a través de la concessionària Autopistes del Sol, on controla una participació del 31,59% (49% de drets de vot). La companyia gestiona l'accés nord de Buenos Aires, una autopista de 95 quilòmetres que connecta la ciutat amb els suburbis més densament poblats de la zona Nord. A més, té la concessió de l'autopista de circumval·lació General Paz, una secció de 24 quilòmetres lliure de peatge que envolta la capital argentina. Juntes van registrar una IMD de 86.799 vehicles el 2016. La concessió expira el 2020.

El negoci d'Abertis a l'Argentina va aportar al grup 189 milions d'euros en ingressos i 56 milions d'euros en el resultat brut d'explotació (ebitda) el 2016.

Més informació
Atlantia formalitza l'OPA sobre Abertis
Una divina comèdia empresarial
Avui et destaquem
El més llegit