Actelser, la fibra òptica catalana que va néixer per les falles de Movistar

El teletreball, el 'gaming' i la indústria 4.0 incrementen les necessitats d'una bona connexió a internet i Actelser es posiciona com un referent

Jordi Calsina, CEO d'Actelser | Cedida Jordi Calsina, CEO d'Actelser | Cedida

Actelser, amb seu a Terrassa, és l'única empresa espanyola que treballa amb la fibra òptica de plàstic per a la connectivitat en l'espai domèstic i professional. El projecte comença a sorgir el 2015 a conseqüències de les falles que experimentava Movistar. "Descobrim que vol desenvolupar una solució de connectivitat interior, perquè el 2015 tenien quatre milions de reclamacions i moltes per la manca de cobertura", explica Jordi Calsina, CEO d'Actelser.

A partir d'aquí van començar a treballar en una solució que garantís una connectivitat a internet total en qualsevol punt d'una llar o d'una empresa. Telefónica els la va validar, però el projecte es va anar ajornant. La seva idea era llançar el producte amb el gegant de la comunicació, però vist el retard, van decidir fer el pas en solitari. Ja havien fet proves a cases dels directius de Telefónica i la resposta era molt positiva.

"Vam decidir sortir al mercat a través d'una botiga en línia. Vam començar el novembre de 2019 i ha tingut un creixement exponencial. Té molta acceptació, la gent queda molt contenta", resumeix Calsina. En el primer any ja van facturar més de 500.000 euros i, per a aquest 2021, esperen duplicar la xifra. Una prova de l'èxit és que vídeos que han publicat a YouTube sobre els seus productes superen les 100.000 visites. L'interès pel producte s'estén molt més enllà de les fronteres espanyoles.

La fibra òptica de plàstic, el futur?

Les solucions d'Actelser són pioneres en l'ús de fibra òptica plàstica i garanteixen que la potència de connectivitat no es perdi. "El bon senyal és per cable", resumeix Calsina, que considera que el wifi i els repetidors són una bona solució, però no garanteixen una bona connexió. "Tot el que és inalàmbric és molt pràctic, però si necessites molt senyal, no funciona", assegura.

Actelser ha desenvolupat uns convertidors que agafen el senyal del 'router' i amb fibra de plàstic, que la poden passar pels conductes elèctrics, la porten a qualsevol punt d'un espai

El problema fins ara és que moltes cases o empreses no podien tirar cables d'ethernet sense fer grans obres i pels conductes elèctrics no es poden passar. Així és com van pensar en la fibra òptica plàstica. Han desenvolupat uns convertidors que agafen el senyal del router i amb fibra de plàstic, que la poden passar pels conductes elèctrics, la porten a qualsevol punt d'un espai. A més, la fibra plàstica és molt més flexible i resistent que la de vidre.

El teletreball: tenim un problema

La pandèmia i el confinament ha estat una de les claus del creixement d'Actelser. "La gent, que ha estat teletreballant i estudiant a casa, ha vist que es quedaven sense senyal. I un repetidor no repeteix el 100% dels megues", explica el CEO. El que fins ara semblava una bona connexió, s'ha convertit en insuficient quan diverses persones compartien l'internet.

"Molta gent va descobrir que tenia un problema que no ho sabia. I, quan li faltava senyal, feia servir un repetidor, que funcionen molt bé perquè amb un 40% de senyal ja passes. Però treballant, estudiant, etc., veus que et falta connexió", afegeix.

"La gent, que ha estat teletreballant i estudiant a casa, ha vist que es quedaven sense senyal. I un repetidor no repeteix el 100% dels megues", segons Jordi Calsina (CEO d'Actelser)

Una altra tendència en ple creixement és el gaming. Cada vegada és més popular i la connexió és fonamental. Tenir un petit retard, pot suposar perdre constantment. En aquests casos, Actelser també es posiciona per oferir-los una gran velocitat.

La guerra comercial de Telefónica

Aquesta realitat ha provocat una política un punt perversa de Telefónica a l'Estat. Com que amb el wifi es perd part del senyal, ha apostat per vendre grans quantitats de megues en les connexions particulars. A més, les companyies més petites els hi han de comprar a ells. Contractes un giga, però a l'ordinador t'acaben arribant 500 megues. I si tens un repetidor, encara menys.

"Ara et donen mil megues, amb la idea que el repetidor de senyal ja et dona 300 o 400 megues. Però això vol dir que pagaràs més quota. A Espanya hi ha una guerra comercial que Telefonica impulsa i li és igual", avisa Calsina. Per això, destaca les solucions d'Actelser, que et permet connectar menys quantitat de megas, però gaudir-los de tots.

I és que, segons Calsina, 100 megues efectius són més que suficients per a una família.

El pas a la indústria

Tot i que inicialment l'aposta d'Actelser és pel mercat domèstic, la digitalització de la indústria també ofereix noves oportunitats. "Quan hi ha entorns de molts motors connectats sempre hi ha petits talls de l'ethernet. Amb la fibra òptica és més fiable, perquè és constant i no té interferència", resumeix Calsina.

Tot i que Espanya és el seu primer mercat, els seus productes han despertat interès a llocs com els Estats Units, Mèxic, Xile, Colòmbia, Perú o Brasil

Al no haver-hi interrupcions, la informació, base de la indústria 4.0, és molt més fiable. A més, també garanteix un grau de seguretat més elevat que amb connexió inalàmbrica, que és més vulnerable a entrades externes.

Llatinoamèrica, mercat clau

Amb l'aturada del projecte conjunt amb Telefonica, van optar per fer venda online directa. Actualment els seus productes es poden trobar a les pàgines d'Amazon, eBay, PC Componentes i Leroy Merlin.

Tot i que Espanya és el seu primer mercat, els seus productes han despertat interès a llocs com els Estats Units, Mèxic, Xile, Colòmbia, Perú o Brasil. "A Llatinoamèrica hi ha molt interès. Les companyies encara faciliten poc senyal, i moltes en ADSL. Per això han d'aprofitar tots els megues", explica el CEO d'Actelser.

Bona part de les vendes exteriors els arriben per YouTube, on vídeos propis i d'altres experts que els recomanen, acumulen centenars de milers de visites.

Més informació
Flower, els productes de jardí fets a Catalunya que triomfen al món
La Industrial Algodonera, cordons catalans per Chanel i Adidas
Avui et destaquem
El més llegit